78142

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 4. 2008
Re: Stáčení medu?

Aha. Záleží, jestli včelař skladuje med v něčem větším a podle potřeby
rozehřívá a míchá med nebo jestli med vytočí, vyčeří a zpastuje a ještě
tekutý med naleje do sklenic a ty potom celý rok prodává. Dneska je asi
normálnější ten první případ, takže něco na rozehřívání mít musí. Já mám ten
bojlerový termostat, ventilátor a topné těleso asi 150 watt a tím rozehřívám
až 3 flašky od okurek najednou. Nebyl by asi ale nijaký velký problém
vyklidit velkou skříň, k topnému tělesu přidat dalších 300 - 400 watt třeba
v žárovkách a rozehřívat takhle něco většího. Co se týká manipulace, měl
bych zvládnout v pohodě sud 50 kilo, možná 70, 80 kilo.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "vsusicky" <vsusicky/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, April 06, 2008 3:41 PM
Subject: Re: Stáčení medu?


> To já taky. Tento příspěvek byl reakcí na příspěvek GUPA.
> Problém je v tom, zda se vyplatí pro jednorázovou záležitost zřizovat
> nějaké jednoúčelové zařízení nebo zda nákup medu v sudech plánuje i do
> budoucna. Za zvážení potom stojí i nějaké víceúčelové zařízení, s
následným
> využitím například pro výrobu medoviny a pod..
> Vše hezké.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28771


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vsusicky (89.102.166.117) --- 6. 4. 2008
Re: Stáčení medu?

Myslím, že u př. Stonjka šlo spíše o sud 100 a více kg, proto ten dotaz.
VP Ještěd prodává na rozehřívání medu v plastových nádobách (35=40 kg také jakousi "elektrickou dečku"-ztekucovací pás, za cenu také asi 1500,-Kč.
Pokud se týká topné spirály, myslím, že je technicky možné ji navrhnout a realizovat tak, aby povrchová teplota nepřekročila např. 50°C bez potřeby termostatu a řekl bych, že takto jsou prodávané spirály vyráběny. Ostatně VP Ještěd je nabízí také.
Ale jedná se v obou případech o jednoúčelové zařízení.
Menší objemy je asi lepší ohřívat ve vodní lázni. Dovedl bych si i přestavit např. modifikaci klasické ROMO vířívé pračky-termostat má, topné tělěso také a dokonce i zařízení na míchání vody. Zbývá jen vyřešit nějakou tepelnou izolaci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28773


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 4. 2008
Re: Stáčení medu?

Topný pás jsem asi před deseti roky udělal z asi 2,5 metrového kusu plochého
40žilového kabelu, který se tehdy používal do počítačů k harddiskům.
Jednotlivé dráty jsem v kabelu propojil cikcak za sebou a tím jsem získal
celkově spotřebič o odporu jednotek ohmů, který po připojení už nevím na 5
nebo na 12 voltů hřál právě tak akorát na nějaký ohřev střední nebo menší
nádoby s medem. Při použití se objevilo pár problémů. Na svislých stěnách
nádoby byl problém ten pás připevnit, muselo se to dělat lepicí páskou,
potom pás místy odstával od stěny nádoby, protože nebyl elastický, takže se
musel ještě nějakým pásem gumy ke stěně nádoby přitlačovat a nakonec jsem
tehdy neměl kromě nějakých dek a podobných materiálů vhodnou tepelnou
izolaci. Nakonec jsem ho přestal používat, protože jsem ho zas tak moc
nepotřeboval a hlavně neměl jsem ho tehdy jištěný proti zpřelámání pramene
kabelu a tím proti místnímu zvýšení elektrického odporu, následně zvýšení
tepelného příkonu na tom místě až k případnému vzniku ohně. Dneska bych
propojil jako topné jen každou druhou žílu, žíly mezi tím bych použil jako
jisticí.
Ta spirála může být přirozeně vypočítána na tak malý výkon, aby se v medu
nepřehřála, jenže si nejsem úplně jistý, jestli je uplně všechen rozehřívaný
med stejný. Případně jaký vliv mají nepřesnosti při výrobě spirály nebo
nějaké nerovnoměrné stárnutí spirály, teplota na povrchu spirály při
rozehřívání medu se moc dobře neměří a nekontroluje.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "vsusicky" <vsusicky/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, April 06, 2008 5:21 PM
Subject: Re: Stáčení medu?


> Myslím, že u př. Stonjka šlo spíše o sud 100 a více kg, proto ten dotaz.
> VP Ještěd prodává na rozehřívání medu v plastových nádobách (35=40 kg také
> jakousi "elektrickou dečku"-ztekucovací pás, za cenu také asi 1500,-Kč.
> Pokud se týká topné spirály, myslím, že je technicky možné ji navrhnout a
> realizovat tak, aby povrchová teplota nepřekročila např. 50°C bez potřeby
> termostatu a řekl bych, že takto jsou prodávané spirály vyráběny. Ostatně
> VP Ještěd je nabízí také.
> Ale jedná se v obou případech o jednoúčelové zařízení.
> Menší objemy je asi lepší ohřívat ve vodní lázni. Dovedl bych si i
> přestavit např. modifikaci klasické ROMO vířívé pračky-termostat má, topné
> tělěso také a dokonce i zařízení na míchání vody. Zbývá jen vyřešit
> nějakou tepelnou izolaci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28779


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu