78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 4. 2008
Re: Stáčení medu?

Já si vůbec nedovedu představit, že v něčem jako topné spirále je zaručeno,
že na každém kousku této spirály je hlídaná teplota a ta nepřekročí třeba
těch 50 st C. Na rozehříváni medu takovou věc nikdy nebudu používat. Možná
tak ještě na ohřívání cukerného roztoku, aby se cukr rychleji rozpustil,
případně kdybych potřeboval z nějakého důvodu zvýšit teplotu tekutého medu,
ale na rozehřívání tuhého medu nikdy. Co se týká bojlerových termostatů, tam
je hystereze, to je rozdíl mezi teplotou, kdy termostat vypne, protože už je
moc teplo a teplotou, kdy termostat zapne, protože je už moc zima, v oblasti
40 - 45 st C typicky tak 5 st C, záleží na kvalite termostatu a na tom, jak
se počítá s prací termostatu při této teplotě, protože obvyklá pracovní
teplota bojlerů je mezi 50 - 80 st C. Termostaty pro elektrické trouby budou
mít tu hysterezi o něco větší. Co se týká kolísání teploty při regulaci, to
je poměrně složitý vztah, vedle tepelné setrvačnosti ohřívané hmoty, topného
telesa a čidla to závisí i na geometrickém uspořádání těchto věcí, na výkonu
topného tělesa i na tepelných ztrátách, to znamená jak je ten prostor
izolovaný. Kromě toho klasické překmity, to znamená zvýšení teploty
ohřívaného medu nad teplotu nadstavenou na regulátoru se prakticky
nevyskytují, v topné komoře se teplo z topného tělesa do medu přenáší
vzduchem, který má minimální tepelnou kapacitu, zatímco nádoba s medem má
kapacitu mnohem větší. Pokud tedy nemá být teplota vzduchu v komoře vyšší
než 50 - 60 st C, aby teplota medu hned z vnitřku stěny sudu nepřesáhla 50
st C, je množství tepla, kterým se v průměru ohřívá sud poměrně malé. Jinak
řečeno, vzduch se v topné komoře ohřeje z 20 st C na 50 - 60 st C už během
třeba 15 minut a potom se taková teplota +- řekněme 5 st C termostatem
udržuje , ten sepne a vypne třeba co 3 minuty, zatímco průměrná teplota toho
medu stoupá z třeba 10 st C postupně třeba 40 hodin do teploty nadstavené
termostatem 50 st C a tam prakticky zůstává, to, že termostat potom co 3
minuty sepne a vypne se potom projeví v kolísání průměrné teploty medu o
nějaké 0,01 stupně C. U medoviny ta přesnost 28 st C přesně na stupeň asi
taky nebude nutná.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "vsusicky" <vsusicky/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, April 06, 2008 3:58 PM
Subject: Re: Stáčení medu?


> Topnou spirálu nabízí např. Löfelmann za cca 1500,-Kč, ale vlastní
> zkušenost s tím nemám. Záleží asi i na velikosti sudu (100,200 l). Sám
jsem
> měl problém loni, ale šlo o malé množstí tak jsem to zvládl ve vodní
lázni.
> Protože stáčím med do platsových nádob na cca 40,-Kg, uvažuji o
termokomoře
> ze styroduru s následným využitím pro výrobu medoviny v cca 40l demižonu a
> nejspíš s využitím topného ventilátoru, který mám k dispozici. Otázkou je
> požití vhodného termostatu. Termosttay z bojleru mají asi dost velkou
> tepelnou setrvačnost a pro výrobu medoviny (28°C) bude asi potřebná
teplota
> mimo regulovatelný rozsah.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28772


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vsusicky (89.102.166.117) --- 6. 4. 2008
Re: Stáčení medu?

Jinak asi máte pravdu, že problém hystereze nebude tak velký.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28774


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu