- (e-mailem) --- 17. 4. 2008
RE: FW: med pančovaný 2 odpoved CT
To je již lepší přístup a chválím ho
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Carbolová Lenka <Lenka.Carbolova/=/ceskatelevize.cz> > Předmět: RE: FW: med pančovaný > Datum: 17.4.2008 15:57:29 > ---------------------------------------- > Dobrý den > Ještě jednou si dovoluji Vám napsat a věřím, že na včelařské fórum pošlete i > tento následující meil, který Vám teď píši. > V průběhu celého dne jsme řešili včerejší pořad, včetně situace, že dobře míněná > odpověď dr. Fořta mohla být pochopena i zavádějícím způsobem. Proto jsme se > rozhodli k medu znovu vrátit. Během dnešního dne jsme se s několika včelařskými > odborníky, jako jsou dr.Antonín Přidal z Mendelovy zemědělské a lesnické > univerzity, Fakulta agronomická oddělení včelařství, Jakub Dílínek z firmy > Včelky, nebo pan Karel Kolínek z firmy Včelí produkty a další dohodli na > vypracování dalšího dílu pořadu Pod pokličkou, v němž bychom se věnovali včelím > produktům a při té příležotosti osvětlili více do hloubky problematiku medu, tak > samotného medařství. Tento díl bude vysílán na Vánoce, protože Vánoce jsou > spjaty s medem. > Aby se ale k lidem dřív dostali informace ohledně krystalizace medu, dohodli > jsme se s dr. Přídalem, že nám vytvoří text na osvětlení tohoto problému a toto > osvětlení bude zařazeno do červnového dílu pořadu Pod pokličkou, který se bude > věnovat grilování. Tím i grilování ovoce, které se nakládá do medové marinády a > tudíž máme prostor lidem objasnit i krystalizaci medu, s jejími specifiky. > Věřím, že i tento meil pošlete na včelařské fórum s tím, že si kdokoliv z > čtenářů u jmenovaných pánů může ověřit, že s nimi opravdu jednáme a že ve > spolupráci s nimi pořad připravíme. > Prozatím přeji pěkný den > Lenka Carbolová > > > -----Original Message----- > From: Josef.Mensik/=/seznam.cz [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz] > Sent: Thursday, April 17, 2008 3:15 PM > To: Carbolová Lenka; vcely/=/v.or.cz > Subject: Re:FW: med pančovaný > > Posílám vaši odpověďˇna včelařské fórum aby je to trochu nadzvedlo Již tak se > tam na toto téma bouří > > Menšík > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: Carbolová Lenka <Lenka.Carbolova/=/ceskatelevize.cz> > > Předmět: FW: med pančovaný > > Datum: 17.4.2008 13:13:17 > > ---------------------------------------- > > > > Pane Menšíku, > > Je mi líto, že na Vás náš pořad takto zapůsobil. Nicméně jsem dnes > > opět diskutovala s dr. Fořtem, který informaci ohledně krystalizace > > medu uvedl a i nadále si stojí za svým výrokem. S tím, že nehodnotil > > jednotlivé tipy medu, ale med jako celek. Navíc neřekl, že med > > zkrystalizovaný je s největší pravděpodobností pančovaný cukrem. Jeho > > přesná citace byla, že med má jednu specifickou vlastnost a to je, že > krystalizuje. > > Na to argumentoval včelař tím, že čím více máme fruktózy medu, v medu > > tak méně krystalizuje, např. akátové medy krystalizují až za dobu > > třeba dvou let, když jsou to čisté akátové medy, medovicové medy taktéž. > > A na to opět dr. Fořt dodal že je to měřítko kvality toho medu. Konkrétně > řekl:" > > třeba si koupíte v srpnu med od včelaře a koncem září ho máte úplně > > zcukernatělí, tak to je špatně pravděpodobně nebo je tam ukazováček zvednutý: > > pozor tento med může být pančovaný. Pančovaný tím, že se přidává klasický > cukr. > > Ale i med, který je neustále tekutý také může být nekvalitní v > > případě, že je pančovaný, ale nikoliv řepným cukrem, ale vodou. > > On sám zastává názor, že daleko větším problémem je pro něj med z Číny > > a jeho nekvalita v porovnání s českými, kvalitními medy, což v pořadu > > zaznělo nejen z jeho úst, ale i od jiných odborníků. > > Chtěla bych je dodat, že je nám nesmírně líto, pokud máte pocit, že > > jsme diváky uvedli v omyl. Pokusíme se otázku krystalizace medu řešit > > v některém z našich dalších dílů pořadu a věřím, že vyjádření odborníků bude > jasnější. > > Přeji pěkný den. Lenka Carbolová > > > > > > From: Mlčochová Jana > > Sent: Thursday, April 17, 2008 10:20 AM > > To: Strýčková Jana; Carbolová Lenka; teslice/=/seznam.cz > > Subject: FW: med pančovaný > > Importance: High > > > > > > > > -----Original Message----- > > From: Josef.Mensik/=/seznam.cz [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz] > > Sent: Thursday, April 17, 2008 10:17 AM > > To: Pod pokličkou > > Subject: Fwd:med pančovaný > > > > # ------------ Původní zpráva ------------ # Od: > > <Josef.Mensik/=/seznam.cz> # > > Předmět: med pančovaný # Datum: 16.4.2008 21:20:36 # > > ---------------------------------------- > > # V pořadu POD POKLIČKOU který se zabýval medem jste se dopustili > > nehorázné # nepřesnosti . Uvedli jste že med zkrystalizovaný je z > > největší pravděpodobností # pančovaný cukrem Zřejmě Vás k tomu vede > > nepřesný a nesprávný název cukernatý. > > # Zkrystalizovaný med je právě naopak největší zárukou kvality . Med > > pančovaný # cukrem již však nekrystalizuje!!! ale pro vysokou cenu > > cukru Někteří # zpracovatelé v zahraničí však používají škrobové > > deriváty Které se používají # proto aby med nekrystalizoval VYŽADUJÍ > > TO TOTIŽ ZÁKAZNÍCI KTERÉ PRÁVĚ TAKOVÉ # POŘADY UVÁDĚJÍ V OMYL. Pančování vodou > by vedlo k jeho okamžitému kvašení. > > # Tekuté medy krom Akátového a vřesového bývají velmi často poškozeny > > teplem # ,vyfiltrováním pylových zrn nebo právě vysokou dávkou škrobů > > což jsou úpravy pro # udržení medu v tekutém stavu. Nejlepší tržní > > úpravou medu, což jste nezmínily, # je pastování. Jedná se o řízenou > > krystalizaci Dalším bludem bylo ŽE MEDY # PRODÁVANÉ VČELAŘEM JIŽ > > ZKRYSTALIZOVANÉ JSOU PANČOVANÉ Tak pro přesnost med # javorový a > > řepkový krystalizují do týdne, Akátový do dvou let, lipový a luční do > > # 14 dní , medovicový do 3 měsíců a melicitózní ještě ten den kdy se > > vytočí VŮBEC # BYCH SE NEDIVIL KDYBY VÁS ČESKÝ SVAZ VČELAŘŮ ZA TYTO > > VÝROKY ZAŽALOVAL :-(( # # MENŠÍK # > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 29018
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |