78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


G.Pazderka (80.78.156.8) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Gusta spletl páté přes deváté (nad tím nemá smysl se ani pozastavovat)

Pepan
..........

Pepane mluv k věci. Rád se nechám poučit, ale takové chabé výkřiky name nezkoušej a trochu argumentuj, jestli to chceš vyvrátit. Řekni co jsem spletl. Nic nepletu. Dokonce změny jsou od letoška i v české legislativě a podle ní, nelze v žádném stupni při výrobě do medu cukr přidávat. Med jak známo vyrábí včela a to je první článek výroby. Nebo med vyrábí místo včely člověk? Pokud mohu hádat, tak minimálně 99% včelstev u nás je směrováno v našich chovech k produkci medu. To procento mohou být včelstva s využitím ostatní jako k chovu matek, výzkum atp.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Přečti si normu český med Zbytky cukru se smí objevit jen v prvních jarních medech . Správně píšeš že při výrobě medu se nesmí přidávat cukr med jak píšeš vyrábí včela a ty jej jen od ní získáváš medobraním a dále se zpracovává do spotřebitelských balení. Med není výrobek ale zemědělský produkt . Jen v případě chovu včel pro získávání biomedu je dáno kolik se mí použít cukru a kolik procent musí být medu na zimování proto uvádím , že jsi spletl několik věcí dohromady i když si myslím , že to bylo neúmyslně , alespoň tak jsem si to přebral já

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 05.10.2008 11:20:44
> ----------------------------------------
> Gusta spletl páté přes deváté (nad tím nemá smysl se ani pozastavovat)
>
> Pepan
> .........
>
> Pepane mluv k věci. Rád se nechám poučit, ale takové chabé výkřiky name
> nezkoušej a trochu argumentuj, jestli to chceš vyvrátit. Řekni co jsem
> spletl. Nic nepletu. Dokonce změny jsou od letoška i v české legislativě a
> podle ní, nelze v žádném stupni při výrobě do medu cukr přidávat. Med jak
> známo vyrábí včela a to je první článek výroby. Nebo med vyrábí místo včely
> člověk? Pokud mohu hádat, tak minimálně 99% včelstev u nás je směrováno v
> našich chovech k produkci medu. To procento mohou být včelstva s využitím
> ostatní jako k chovu matek, výzkum atp.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31837


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Je-li to pravda, že nějaké zbytky medu mohou být, v normě Český med by asi mělo urychleně dojít k její úpravě. Jinak já s touto normou počítat nemohu, nejsem člen ČSV.

K výrobkům. Nejde oto, jestli jde o výrobek nebo o zemědělský produkt. Med uvádíš na trh a basta. Uváděním na trh může být chápán i darovaný med. (to není můj výklad ale EU) Potom je další pojem "uvádění do oběhu". Pokud žádáš o evropské dotace, už i dotace má název: "Nařízení vlády 285/2007 Sb., kterým se mění nařízeni vlády č. 197/2005 Sb., o stanoveni podmínek poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh" Pokud ji žádáš, existuje průkazně žádost, že využíváš podpory v uvádění na trh. Takže jestli uvádíš med na trh a bereš nato i dotace, musíš respektovat další směrnici EU posléze harmonizovaný zákon otom, že:

"Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky jiné než med."

Ještě jednou ti to kopíruji a myslím si, že to hovoří za vše. Chápu to tak, že když někdo krmí nebo dokrmuje cukrem včelstvo, činí tak na začátku včelařského roku v podletí. takže začátek roku znamená, že není ve včelstvu med? Včelař nesmí podle směrnice EU do medu přeci nic přidávat jiného než med.

........
Pepan:>Přečti si normu český med Zbytky cukru se smí objevit jen v prvních jarních medech . Správně píšeš že při výrobě medu se nesmí přidávat cukr med jak píšeš vyrábí včela a ty jej jen od ní získáváš medobraním a dále se zpracovává do spotřebitelských balení. Med není výrobek ale zemědělský produkt . Jen v případě chovu včel pro získávání biomedu je dáno kolik se mí použít cukru a kolik procent musí být medu na zimování proto uvádím , že jsi spletl několik věcí dohromady i když si myslím , že to bylo neúmyslně , alespoň tak jsem si to přebral já<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
KaJi (88.103.157.154) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

GP:
Ještě jednou ti to kopíruji a myslím si, že to hovoří za vše. Chápu to tak, že když někdo krmí nebo dokrmuje cukrem včelstvo, činí tak na začátku včelařského roku v podletí. takže začátek roku znamená, že není ve včelstvu med? Včelař nesmí podle směrnice EU do medu přeci nic přidávat jiného než med.
-----
Tak to ať si Brusel vyřídí s mými včelami. To oni to dávají do medu, já ne. Já to dávám včelám. A co s tím dělají, to je jejich věc. Ale jestli porušují EU směrnice, to je napováženou. Kdo by to těch včel řekl, a to je Kraňka evropské plemeno. Neúcta vrchnosti, ta je tady v Čechách skoro tradicí. :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31846


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Karel:>Tak to ať si Brusel vyřídí s mými včelami. To oni to dávají do medu, já ne. Já to dávám včelám<
........
Není řečeno kdo, ale co nesmí být přidáváno do medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31853


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
KaJi (212.77.163.100) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Karel:>Tak to ať si Brusel vyřídí s mými včelami. To oni to dávají do medu, já ne. Já to dávám včelám<
........
Není řečeno kdo, ale co nesmí být přidáváno do medu.
----------------

Gusto, kolik let nazpátek nekrmíš včely cukrem?
Mám takový dojem z tvých příspěvků, že jen pár let.

To znamená, že před tím jsi přidával cukr do medu?
A už žádný cukr včelám nedáváš?


Když tak listuji včelařsými katalogy z EU i USA, tak nevím proč tam je spousta krmítek (i velkoobjemových na zimní krmení) a dokonce i spec. cukr na zimní krmení.


Podle mě je sacharoza jako sacharoza a jestli se tam ze zimních zásob kde už je to u mě namíchané v podletí 1:1 a víc, něco přejde, tak se to změní po vytáčení na celkem nevýznamný zlomek.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31858


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Nekrmím prakticky od vstupu do EU. Vím. Je to málo času, ale činím tak nepřímo v souvislosti s náklady. Jde o náklady, které jednoduše nemám a o práci, kterou navíc nemusím činit. Hodně mne to přiblížolo ke včele jako k živému tvoru který chovám. Při posledním vybírání medu prostě med jen přeskládávám a odstraňuji nadbytečný. Tím učiním hodně úkonů součastně kdybych krmil a doplňovat sirupem. Také jde o podprahovou slídivost a tím nemoci.¨Mám rád včely a třebas pejskař je také citlivý na nějaké nepřiměřené reakce u druhého na psa. Krmení vidím jako dost velký zásah do včelstev a jsou k tomu jasné inicie, které mohou hlavně za nemoci a ztráty. Včelstev mám hodně, ale nemám je jako fabriku, ale jako zábavu z které se dá žít.

O USA. Tam je cukr asi také zakázán. Asi z toho důvodu jako v EU. Nejde o přírodní sladidlo. Sacharóza není přírodní sladidlo, tím je glukóza a fruktóza. Takže jestli jsem mohl něco o krmítkách hodnotit, tak jsem byl vždy informován z překladů otom, že se hlavně používají do něj jiné než cukerné (sacharózové) sirupy na území USA. Nevím, to jistě, ale podle všeho je tam také zákaz krmení sacharózou.

Pokud včelstvu nebo i do čestvého medu s vysokým podílem aktivity přidám sacharózový roztok, bude podle množství takových enzymů i rozštěpen a dokonce může být zbytek takové sacharózy v normě. Proto je asi zákaz EU cokoli do medu přidávat, protože se tímto postupem jasně falšuje med.

Jinak navedli mne k tomuto mí zákazníci, protože je velmi zajímá proč ten druhý včelař a jakým právem může do včelstev přidávat cukr a potom z toho samého úlu jim prodává med. Asi bych byl špatný obchodník, kdybych odmítal vidět očima zákazníka a nedělal vše proto, aby dostával jen kvalitní produkt.


....
Karel:>Gusto, kolik let nazpátek nekrmíš včely cukrem?
Mám takový dojem z tvých příspěvků, že jen pár let.

To znamená, že před tím jsi přidával cukr do medu?
A už žádný cukr včelám nedáváš?


Když tak listuji včelařsými katalogy z EU i USA, tak nevím proč tam je spousta krmítek (i velkoobjemových na zimní krmení) a dokonce i spec. cukr na zimní krmení.


Podle mě je sacharoza jako sacharoza a jestli se tam ze zimních zásob kde už je to u mě namíchané v podletí 1:1 a víc, něco přejde, tak se to změní po vytáčení na celkem nevýznamný zlomek. <

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31868


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Josef Křapka (77.237.138.60) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Přátelé, nějak mi uniká smysl této diskuse o cukru. Původně upozornění na zajímavou cenu, poté zda cukr používat nebo ne. Cukr je sacharóza. Ta je obsažena i ve sladině donesené včelami. Pokud mne paměť nemate v literatuře se uvádí obsah sacharózy u některých medů až 11%. Vyhláška č. 76/2003 i Norma Český med uvádí shodně obsah sacharózy v medu maximálně 5% - u všech druhů medu. Včelař tedy nemá zakázáno cukr ke krmaní včel používat, ani "Bruselem", musí ale zajistit aby se tento cukr nedostal do medu. To znamená, aby v medu nebylo více sacharózy než je povoleno. A to je vše přátelé.
Pepča

PS
Pro provokatéry.
Neměli byste zapomínat, že tuto konferenci navštěvují i včelaři dosud bez větších zkušeností. Neměli byste je tedy mást. Tito nemusí rozlišit nadsázku od seriózní informace.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31859


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
p.k. (213.192.19.26) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

všem co ted mají zmatky,autor opravdu vypustil hovno mimo mísu,cukr je legální ke krmení včelstev,nelegální vytáčet,a jak už tu kdosi trefně napsal: med od poctivého včelaře je sám o sobě dost bioprodukt....,ať už krmíte nebo nekrmíte,poctivej včelař nebude nikdy mít nadlimitní hodnoty sacharozy.....

ALE JSOU I FRAJEŘI,kteří ví kde prodají med bez rozboru a ze dvě-tři flašky hodí ve snůšce aby z toho něco bylo....
a na tyto pamatuje ono gustovo nařízení apod.pak je tu účinnej samozvanej zákon,kde se přeleze plot


a protože je možný ,že divokej včelín obsadí roj ,ten má mor a včelaři se na něj můžou jen koukat přes rigol cesty ,majitele nezajma nemovitost natož tak nějaká bouda v kopřivách zarostlá do chraští,pak se to teda nějak udělá napul legalně napul nelegálně,ale včelín stojí dál ,rok,pak tam nějakej dobrák dá dvě včelstva,a zapomene na svoje nadšení i včely, a tak to tam je zapomenuty než přijde samozvanej zákon a včelín zapálili děcka nebo bezdomovci co se tam potloukali.....100 včelařů jedné ZO si oddychne že se zbavili morové špíny,ve středověku kdy byl mor lidí tak zatloukali lidi do baráků aby nemohli šířít nákazu,s morem se musí bojovat efektivne,ne papírově a po úřadech,cikánovi stačí 500 ...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31861


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

všem co ted mají zmatky,autor opravdu vypustil hovno mimo mísu,cukr je legální ke krmení včelstev,nelegální vytáčet,a jak už tu kdosi trefně napsal: med od poctivého včelaře je sám o sobě dost bioprodukt....,ať už krmíte nebo nekrmíte,poctivej včelař nebude nikdy mít nadlimitní hodnoty sacharozy.....
..........

Ono to není tak složité aby udělal včela z průmyslového cukru med, kde je podíl sacharózy v limitu. Problém vidím v tom, že vůbec cukr do včelstev nepatří a to říkají podle mého názoru jasně směrnice, zákony. A potom se můžeme bavit o nějakém řešení moru legálně a nelegálně, jestli mistní SVSka nic nedělá. SVSka má hodně pravomocí, ale ne často je při problémů se zdravím včel využívá.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Josef Křapka:>Včelař tedy nemá zakázáno cukr ke krmaní včel používat, ani "Bruselem", musí ale zajistit aby se tento cukr nedostal do medu. To znamená, aby v medu nebylo více sacharózy než je povoleno. A to je vše přátelé. <
PS
Pro provokatéry.
Neměli byste zapomínat, že tuto konferenci navštěvují i včelaři dosud bez větších zkušeností. Neměli byste je tedy mást. Tito nemusí rozlišit nadsázku od seriózní informace.
.........

Pepčo. Každý včelař, který byť jen rozdá med, uvádí ho na trh. A každý kdo uvádí med na trh, musí respektovat to, že nemůže do medu cokoli jiného než med dávat. Včely vyrábí med a včela žije v úlu. Jestli krmíte včelstvo, pridáváte tím do stávajícího medu jejím prostřednictvím sirup. Můžete tak činit? Podle EU a co říká směrnicí, podle mého názoru ne!

Neprovokuji, jen zkrátka chci číst a diskutovat o podmínkách produkce medu. Nebo mám raději držet hubu? Já číst a přemýšlet umím. Já jen kam jsme se to doslali a co můžeme možná jako restrikce při chovu včelstev očekávat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31866


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Josef Křapka (77.237.138.60) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Pepčo. Každý včelař, který byť jen rozdá med, uvádí ho na trh. A každý kdo uvádí med na trh, musí respektovat to, že nemůže do medu cokoli jiného než med dávat. Včely vyrábí med a včela žije v úlu. Jestli krmíte včelstvo, pridáváte tím do stávajícího medu jejím prostřednictvím sirup. Můžete tak činit? Podle EU a co říká směrnicí, podle mého názoru ne!
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko. Na zimu doplňuji každoročně zásoby cukerným roztokem 3 : 2 tak, aby hmotnost zásob na jeden úl činila 20 - 25 kg. V praxi tedy dodávám do jednoho včelstva do 15-tého září cca 12 - 15 kg cukru dle potřeby toho kterého včelstva. V letošním roce jsem zaslal na rozbor med který jsem vytočil ve třetí dekádě května. Tedy med z jarní snůšky. Můžeme tedy předpokládat, že zde bude určitý podíl sacharózy z podzimního krmení. Pro ilustraci opisuji z Certifikátu výsledky rozboru: - Obsah vody 16,2 %, - Sacharóza 1,0 %, - HMF 14,8 mg/kg, - Elektrická vodivost 15,1 mS.m -1. Rozbor byl proveden v Dole dne 4.9.2008. Všiměte si prosím obsahu sacharózy. Mohu tedy takový med uvést na trh ?? Určitě mohu. Musím říci, možná z neznalosti, že žádnou směrnici, ani Evropskou ani jinou, která by zakazovala doplnění zimních zásob včelstev cukrem neznám. Prosím poučte mne tedy. Z praxe však vím, že pokud jsme v úzkých, velmi rádi se odvoláváme tu na "nejnovější sovětské zkušenosti", nyní vše zase svádíme na Evropskou unii. Zkrátka, vždy musíme být papežštější než Papež. To je snad prokletí tohoto národa. V tomto kontextu se mi líbí jedno staré Francouzské příloví. Říká: My jsme tady, Paříž a král jsou daleko.
Zdravím Pepča

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31877


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Josef Křapka:>Můžeme tedy předpokládat, že zde bude určitý podíl sacharózy z podzimního krmení.<
........

Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky dokáže při zpracování rozštěpit? Je psáno nic krom medu. Dáváte jim cukr a hájíte se neprůkaznou hodnotou. Dávno obsah sacharózy neukazuje na falšování medu cukernými sirupy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31878


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Josef Křapka (77.237.138.60) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky dokáže při zpracování rozštěpit?
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko, skutečně sacharózu včela rozštěpí beze zbytku tak, aby nebyla v medu zjistitelná?? To je pro mne novinka. Tím končím diskusi na toto téma.
Zdravím Pepča

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky dokáže při zpracování rozštěpit?
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko, skutečně sacharózu včela rozštěpí beze zbytku tak, aby nebyla v medu zjistitelná?? To je pro mne novinka. Tím končím diskusi na toto téma.
Zdravím Pepča
..............

Diskuze je možná pro Vás pane Křapka uzavřená, ale otazníky stále vidí nad včelařem, coby dodavatelem průmyslového cukru do medu a jeho obhajobou před zákazníkem, co si kupuje med.

Samozřejmě že ve svých včelstvech nenaleznete sacharózu. Když pominu kdo odebírá vzorek pro taková zjištění a tím ho může velice při výběru coby Vy, znalý producent medu ovlivnit, dále je tu matematika a fyzika, která dokáže spočítat vložené množství sirupu, množství včel - enzymu k rozštepení, množství nového medu (do konce května) podíl štepení nejen včelou ale také stávající nový med a i pyl svým chrakterem přispívá k štěpení a doštěpení Vašich zásob cukru a nakonec dojdete coby včelař co umí přeskládat najaře vložené zásoby tak, aby se dostaly do aktivního oběhu a k enzymům, co jsou i v obalu stále minimálně 3 měsíce velmi aktivní a nazvete ji medem a odešlete ho do VÚ Dol, aby jste měl nějaký papír o Vaší produkční kvalitě před zákazníkem.

Neberte to jako urážku, ale zkušený včelař (pokud se za něj považuje) dle svých schopností dokáže velmi eliminovat vkládání průmyslových cukrů do svých včelstev a tím dodržovat Evropská pravidla. Jasné je, že pravidla se porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo se nezlobte, je i někde nad 600 n.m. příliš.

Zdravím a děkuji za Vaše sdílené názory. PS: Včela opravdu za přispění svých enzymů a jiných příčin dokáže rozštěpit sacharózu na hodnoty, splňující normu. (třebas i Český med)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
(e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Ještě vám zbývá vysvětlit vyšší podíl sacharózy v akátovém medu a její pozdější nižší hodnoty

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 06.10.2008 20:44:02
> ----------------------------------------
> Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky
> dokáže při zpracování rozštěpit?
> -----------------------------------------------------------
> Příteli Pazderko, skutečně sacharózu včela rozštěpí beze zbytku tak, aby
> nebyla v medu zjistitelná?? To je pro mne novinka. Tím končím diskusi na
> toto téma.
> Zdravím Pepča
> .............
>
> Diskuze je možná pro Vás pane Křapka uzavřená, ale otazníky stále vidí nad
> včelařem, coby dodavatelem průmyslového cukru do medu a jeho obhajobou před
> zákazníkem, co si kupuje med.
>
> Samozřejmě že ve svých včelstvech nenaleznete sacharózu. Když pominu kdo
> odebírá vzorek pro taková zjištění a tím ho může velice při výběru coby Vy,
> znalý producent medu ovlivnit, dále je tu matematika a fyzika, která dokáže
> spočítat vložené množství sirupu, množství včel - enzymu k rozštepení,
> množství nového medu (do konce května) podíl štepení nejen včelou ale také
> stávající nový med a i pyl svým chrakterem přispívá k štěpení a doštěpení
> Vašich zásob cukru a nakonec dojdete coby včelař co umí přeskládat najaře
> vložené zásoby tak, aby se dostaly do aktivního oběhu a k enzymům, co jsou
> i v obalu stále minimálně 3 měsíce velmi aktivní a nazvete ji medem a
> odešlete ho do VÚ Dol, aby jste měl nějaký papír o Vaší produkční kvalitě
> před zákazníkem.
>
> Neberte to jako urážku, ale zkušený včelař (pokud se za něj považuje) dle
> svých schopností dokáže velmi eliminovat vkládání průmyslových cukrů do
> svých včelstev a tím dodržovat Evropská pravidla. Jasné je, že pravidla se
> porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo se nezlobte, je i někde nad
> 600 n.m. příliš.
>
> Zdravím a děkuji za Vaše sdílené názory. PS: Včela opravdu za přispění
> svých enzymů a jiných příčin dokáže rozštěpit sacharózu na hodnoty,
> splňující normu. (třebas i Český med)       
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Pepan:>Ještě vám zbývá vysvětlit vyšší podíl sacharózy v akátovém medu a její pozdější nižší hodnoty<
.........

Top přeci víme a pokud to nevíme, zajdeme si přednášku, kde se to dozvíme. A když se to nedozvíme, tak se nato zeptáme a pokud se to přesto nedovíme, zavoláme doktorům z oboru včelařství co to ví a ti to na tuti budou vědět. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31885


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                       
(e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Kdybys věděl, kolik blbin, bludů a lisenkovských nápadů jsem již na těch přednáškách slyšel

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 06.10.2008 20:59:26
> ----------------------------------------
> Pepan:>Ještě vám zbývá vysvětlit vyšší podíl sacharózy v akátovém medu a
> její pozdější nižší hodnoty<
> ........
>
> Top přeci víme a pokud to nevíme, zajdeme si přednášku, kde se to dozvíme.
> A když se to nedozvíme, tak se nato zeptáme a pokud se to přesto nedovíme,
> zavoláme doktorům z oboru včelařství co to ví a ti to na tuti budou vědět.
> :-)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                          
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Pepan:>Kdybys věděl, kolik blbin, bludů a lisenkovských nápadů jsem již na těch přednáškách slyšel.,
.......
No já se vetřel na pár odborných přednášek a pár přednášek v rámci oboru včelařství jsem měl i pro splnění mé profení výše povinných. Neříkám že jsem King, ale rád diskutuji o tabu. Takových jako Předboj, stanovy ČSV, finance a jejich tok (to za času členství, už mne taková témata zajímají jen namátkově) Jinak práva, orientace včelaře "Mezi proudy". :-) Nakonec cukr přidávaný včelstvům je také pořádně zajímavé tabu.

Zatím jsem potkal při diskuzích více "očkovanců" než samorostů, co by dokázali bez problémů chovat včelstva. Potkal jsem osobně i hodně nešťastných včelařů a příznivců včelařství, co nacpali do včel peněz, protože jim někdo poradil a nakonec počítají ztráty a vyhozené peníze oknem. A nejvíce bylo zatím těch, co ví, znají ale neradi sdílí z jistých důvodů svou vysokou odbornost a nechcou se s cizími ani podílet na názorech. ... Chápu je.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31892


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Neberte to jako urážku, ale zkušený včelař (pokud se za něj považuje) dle svých schopností dokáže velmi eliminovat vkládání průmyslových cukrů do svých včelstev a tím dodržovat Evropská pravidla. Jasné je, že pravidla se porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo, nezlobte se, je i někde nad 600 n.m. příliš.

Gusto, návrat k prírode je pekná vec, možno sa dá aj uskutočniť, ale chov včiel vo väčšom merítku je nemysliteľný v každej dobe. neviem kedy si začal včeláriť, ale takéto požehnané roky na množstvo medu, nemusí v našich podmienkach pokračovať do nekonečna. Posledných 25-28 rokov boli pre nás ako Adamovi a Eve v biblickom raji, len brali a nemuseli nič investovať. 25 ročná znášková perióda pre rokom 1982, nebola prajná a veru stalo sa to aj mne, keď som raz mal medný výnos v priemere 1 kg a raz veľké h.... -nulu. Pri väčšom počte včelstiev by si porozmýšľal, či budeš alebo nebudeš včelstvá na zimu, ale i v sezóne kŕmiť repným cukrom a budeš kašlať na smernice EU. Včelár si mzusí nájsť spôsob, ako získať med bez prímesí invertovaného cukru. Napchať do včletsva 20 až 25 kg sacharózy do včiel, hlavne pri NN, keď včelár ustavične prehadzuje debničky, sa nespotrebovaný invert dostane ľahko do odoberaného medu. Nakoniec, prečo nie, keď si tým zvýši priemer na včelnice, ale nerozumiem, prečo by včelár mal nechávať v úľoch čistý med? Možno máš pravdu (uplatňuje to aj ing. Dvorský), len prvý raz nevytočíš a ďalšie dopĺňanie zásob nerobíš.
Nuž, každý máme nejakú prioritu v chove včiel, jednému stačí prebytok od včiel, iný si pomôže aj cukrom. Pri rozhodovaní ako získa a predá čistý med, záleží od svedomia každého z nás.

Mslím si, že

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Antoni děkuji za příspěvek. Pokud ale chci nějak reagovat, měl bych stručně kvůli velké četnosti mých příspěvků zde za poslední hodiny. (vypadá to asi blbě :-) )

Během posledních třech let se stav mých včelstev v průběhu dvou sice zastavil, ale letos i přes nepříznivé snůškové podmínky opět vzrostl o skutečných cca 15%. Bez cukru a bez krmení i v ne moc dobrém snůškovém roce letos a loni na J.Moravě. Zatím jsem ale nebyl v situaci, kdybych měl průměrný výnos 1 kg/včelstvo.

Proč ponechat včelám čistý vhodný med? Je to zpravidla pestrá potravinová základna, která je základem pro dobrý a hlavně soběstačný chov.(to prokazuje leckterý výzkum o vhodnosti medu v potravinovém řetezci včelstev) Soběstačnost, je navíc princip přežití včelaře. Nic si nenamlouvám, mohu říci, že to je možné člověk to dokáže - chovat včely i bez průmyslových sladidel v našich podmínkách a přitom být (dlouhodobě) rentabilní.

...........
Posledných 25-28 rokov boli pre nás ako Adamovi a Eve v biblickom raji, len brali a nemuseli nič investovať. 25 ročná znášková perióda pre rokom 1982, nebola prajná a veru stalo sa to aj mne, keď som raz mal medný výnos v priemere 1 kg a raz veľké h.... -nulu. Pri väčšom počte včelstiev by si porozmýšľal, či budeš alebo nebudeš včelstvá na zimu, ale i v sezóne kŕmiť repným cukrom a budeš kašlať na smernice EU. Včelár si mzusí nájsť spôsob, ako získať med bez prímesí invertovaného cukru. Napchať do včletsva 20 až 25 kg sacharózy do včiel, hlavne pri NN, keď včelár ustavične prehadzuje debničky, sa nespotrebovaný invert dostane ľahko do odoberaného medu. Nakoniec, prečo nie, keď si tým zvýši priemer na včelnice, ale nerozumiem, prečo by včelár mal nechávať v úľoch čistý med?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                       
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Proč ponechat včelám čistý vhodný med? Je to zpravidla pestrá potravinová základna, která je základem pro dobrý a hlavně soběstačný chov.(to prokazuje leckterý výzkum o vhodnosti medu v potravinovém řetezci včelstev) Soběstačnost, je navíc princip přežití včelaře.

Pred desiatkami rokov so čítal štúdiu o inverte sacharózy ako rovnocennej potravy v porovnaním s medom.Autor tvrdil, že pre dospelú včelu je základom ovocný a hroznový cukor, ktorý je pohonnou látkou aby mohla včela pracovať. Viem, je to len chabé zdôvodnenie, ale v podstate by tak mohlo byť.
Istotne med ako taký včelám neškodí (o medovicovom mede sa tvrdí, že včelám v zime neprospieva) a bolo by ideálne aj pre včelára, keby jeho včely zimovali na samo mede. Snažím sa o to i ja, ale z ohľadom na zimujúce včely isté korekcie včelár musí urobiť, aby zásoby boli aj v miestach kde včely v zime "sedia". Tohoto roku som na to potreboval v priemere až 10, vlani len 4 kg, z celkových (skutočných) zásob.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31897


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
Josef Křapka (77.237.138.69) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

> Jasné je, že pravidla se porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo se nezlobte, je i někde nad 600 n.m. příliš.
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko s tím souhlasím. Přečtěte si prosím ještě jednou příspěvek č. 31877. Tam uvádím úplně jiné množství zkrmeného cukru. 25 kg je celkové množství zásob i s ponechaným medem. Nevytrhujte prosím co se Vám hodí z kontextu. Není to seriózní.
Pepča

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

všude v zahraničí ,tam kde sem byl ,dokrmovali cukrem i v bohatém švédsku,holandsku,nebo chudé ukrajině apod.protože včelař ví kdy se to pomíchá a kdy ne ,každopádně si vzpomeňme kdy to v úle začíná přibívat,to co náhodou přebyde se zimy,stalo se mi to předloni,odstraním a dám to oddělkům v květnu,atd .ale přece vás nebudu učit

včelařit,a vy zas nás....

letos sem ze dvou slabochů vytočil konev ,na jaře měly cukru na další zimu,rozvíjel sem je zvlášť skrz matky,rozšiřoval sem je rámky plné zásob,plod nahoru,zásoby doprostřed plodiště,takto až do lípy kdy chytly dech,něco nanosily s řepky nechal sem jim to,lípy bylo 2/3 medníků,nechal sem jim to do bodláků,a pak sem to vytočil a rozdělil v. do oddělků s novou krví(havlín -extra mírné ,otvírám je občas i bez kuřáku),takže cukr do května,řepka,lípa bodlák ALE TEN MED JESTE TED NEMA KRYSTALKU

je nám vše jasné jakej ses machr že mas komoru a tolik tě netlačí výnos a z te pozice můžeš vyhazovat hovno do výšky
ale taky je nad slunce jasné že cukr je zimní energie a ne jarní med,ale na druhou stranu když si někdo koupí med od okurek a krystalky mu křoupou v hu..ústech tak bych mu ty normy omlátil o hlavu a zabavil včely,zákázal produkci,ukamenoval....za všechny včelaře

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31900


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

>Příteli Pazderko s tím souhlasím. Přečtěte si prosím ještě jednou příspěvek č. 31877. Tam uvádím úplně jiné množství zkrmeného cukru. 25 kg je celkové množství zásob i s ponechaným medem. Nevytrhujte prosím co se Vám hodí z kontextu. Není to seriózní. <
.........
O dodávání cukru do včelstev z mé praxe před nějakou dobou vím, že se jednomu včelstvu dodá třeba 5 kg jinému 10. Pokud jste uvedl údaj půjde zcela určitě o údaj o průměru. Kolik dodáte cukru do včelstva, které má např 1 kg zásob stávajících?(po vybírání medu to není často u včelařů vzácností) Dodáte včelstvu jiný med nebo jim dáte více do krmítka. Údaj v průměru mi neřekne kolik skutečně tomu kterému včelstvu dáváte a nevylučuje zkrmení u některého včelstva až 25kg.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

I v evropské legislativě se rozlišuje med jako zemědělský produkt získaný od včel který se po zabalení do spotřebitelského balení stává výrobkem a tam se opravdu nesmí nic jiného než med míchat

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 05.10.2008 19:53:24
> ----------------------------------------
> Je-li to pravda, že nějaké zbytky medu mohou být, v normě Český med by asi
> mělo urychleně dojít k její úpravě. Jinak já s touto normou počítat nemohu,
> nejsem člen ČSV.
>
> K výrobkům. Nejde oto, jestli jde o výrobek nebo o zemědělský produkt. Med
> uvádíš na trh a basta. Uváděním na trh může být chápán i darovaný med. (to
> není můj výklad ale EU) Potom je další pojem "uvádění do oběhu". Pokud
> žádáš o evropské dotace, už i dotace má název: "Nařízení vlády 285/2007
> Sb., kterým se mění nařízeni vlády č. 197/2005 Sb., o stanoveni podmínek
> poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro
> produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh" Pokud ji žádáš,
> existuje průkazně žádost, že využíváš podpory v uvádění na trh. Takže
> jestli uvádíš med na trh a bereš nato i dotace, musíš respektovat další
> směrnici EU posléze harmonizovaný zákon otom, že:
>
> "Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném
> pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat žádné potravinové složky, včetně
> potravinářských přídavných látek, a nesmějí do něj být přidávány ani žádné
> látky jiné než med."
>
> Ještě jednou ti to kopíruji a myslím si, že to hovoří za vše. Chápu to tak,
> že když někdo krmí nebo dokrmuje cukrem včelstvo, činí tak na začátku
> včelařského roku v podletí. takže začátek roku znamená, že není ve včelstvu
> med? Včelař nesmí podle směrnice EU do medu přeci nic přidávat jiného než
> med.
>
> .......
> Pepan:>Přečti si normu český med Zbytky cukru se smí objevit jen v prvních
> jarních medech . Správně píšeš že při výrobě medu se nesmí přidávat cukr
> med jak píšeš vyrábí včela a ty jej jen od ní získáváš medobraním a dále se
> zpracovává do spotřebitelských balení. Med není výrobek ale zemědělský
> produkt . Jen v případě chovu včel pro získávání biomedu je dáno kolik se
> mí použít cukru a kolik procent musí být medu na zimování proto uvádím , že
> jsi spletl několik věcí dohromady i když si myslím , že to bylo neúmyslně ,
> alespoň tak jsem si to přebral já<
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31847


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

No a jaký je rozdíl mezi medem ve včelstvu a tím zabaleným jako výrobek? Oboje je již přeci vyrobeno. Nebo například mléko se stává mlékem v okamžiku zabalení nebo vzniká v kravském vemeni stejně jako med v úlu? Jestli jednou je med v úlu v buňce nebo v jakémkoli obalu, už se podle EU nesmí do něho cokoli jiného než med dávat a tím je myšleno cokoli.

...........
Pepan:>I v evropské legislativě se rozlišuje med jako zemědělský produkt získaný od včel který se po zabalení do spotřebitelského balení stává výrobkem a tam se opravdu nesmí nic jiného než med míchat<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31849


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(e-mailem) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

mléko a med se nevyrábí ale získává jako produkt živočišné výroby až dalším zpracováním jsou to výrobky

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 05.10.2008 21:54:28
> ----------------------------------------
> No a jaký je rozdíl mezi medem ve včelstvu a tím zabaleným jako výrobek?
> Oboje je již přeci vyrobeno. Nebo například mléko se stává mlékem v
> okamžiku zabalení nebo vzniká v kravském vemeni stejně jako med v úlu?
> Jestli jednou je med v úlu v buňce nebo v jakémkoli obalu, už se podle EU
> nesmí do něho cokoli jiného než med dávat a tím je myšleno cokoli.
>
> ..........
> Pepan:>I v evropské legislativě se rozlišuje med jako zemědělský produkt
> získaný od včel který se po zabalení do spotřebitelského balení stává
> výrobkem a tam se opravdu nesmí nic jiného než med míchat<
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31850


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Pepan:>mléko a med se nevyrábí ale získává jako produkt živočišné výroby až dalším zpracováním jsou to výrobky<
..........
Pamatuji si doufám přednášku p. Krabce dobře a ten přednášel (mám to i zaznamenané někde) že med není zemědělský výrobek ale právě jen ten živočišný produkt. A jestli je něco považováno jako zemědělský výrobek, spadá to pod palec potravinářské inspekce a ne pod veterinu. Pokud něco přidám do medu jako ořechy atp. není to již med ale výrobek obsahující med.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31852


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Med mohu prodat přeci jako švestky na stromě. Ukážu na úly a zákazník si ho vybere a odstředí. Uvedu ho na trh? Ano. třebas i takto... Mohu do takového úlu cpát sirup? Myslím si že nemohu ho nikdy použít, protože je uvniř vždy nějaký med. A pokud ho použiji, mohu si být jistý, že vždy tam budou zbytky po takovém krmení nebo doplňování zásob když ho prodávám jako ty švestky na stromě. ;-)

Slovo výrobek v medové směrnici myslím si že vůbec ale není.
.........
Pepan:>I v evropské legislativě se rozlišuje med jako zemědělský produkt získaný od včel který se po zabalení do spotřebitelského balení stává výrobkem a tam se opravdu nesmí nic jiného než med míchat<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31851


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
sršeň (88.146.207.2) --- 5. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

Pane Pazderka vy prodáváte švestky půlené?Pokud ne kde máte zaručeno že v nich nejsou červy a prodáváte je s masem?!A určitě nejsou špinavé?Takže tato diskuse je o cukru zbytečné natahování "já mám pravdu".Pepane neodpovídej. Hauk

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31854


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

sršeň:>Pane Pazderka vy prodáváte švestky půlené?Pokud ne kde máte zaručeno že v nich nejsou červy a prodáváte je s masem?!A určitě nejsou špinavé?Takže tato diskuse je o cukru zbytečné natahování "já mám pravdu".Pepane neodpovídej. Hauk<
........

Rozčiluješ se na nesprávném hrobě. Já podmínky netvořím, já je jen musím stejně jako ostatní dodržovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50

JEŠTĚ JEDNA MALIČKOST V MEDU SE BĚŽNĚ VYSKYTUJÍ TYTO CUKRY fruktóza , glukóza, sacharóza, melicitóza. Proto je tam stanovena hranide sacharózy která nesmí být překročena. Med prodávaný včelařem ze dvora je považován za zemědělský produkt a prodávaný z regálu v obchodě je výrobkem . Zrovna tak je to s těmi švestkami když je nacpeš do sklenic Zpracovatelé medu skupují med od desítek včelařů pak jej důkladně promíchají, vyčistí přidají různé medy z tropů , různé škroby proti krystalizaci, zahřejí ho, atd. To pak v žádném případě nelze považovat za zemědělský produkt, ale je to jen výrobek

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 05.10.2008 22:14:13
> ----------------------------------------
> Med mohu prodat přeci jako švestky na stromě. Ukážu na úly a zákazník si ho
> vybere a odstředí. Uvedu ho na trh? Ano. třebas i takto... Mohu do takového
> úlu cpát sirup? Myslím si že nemohu ho nikdy použít, protože je uvniř vždy
> nějaký med. A pokud ho použiji, mohu si být jistý, že vždy tam budou zbytky
> po takovém krmení nebo doplňování zásob když ho prodávám jako ty švestky na
> stromě. ;-)
>
> Slovo výrobek v medové směrnici myslím si že vůbec ale není.
> ........
> Pepan:>I v evropské legislativě se rozlišuje med jako zemědělský produkt
> získaný od včel který se po zabalení do spotřebitelského balení stává
> výrobkem a tam se opravdu nesmí nic jiného než med míchat<
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu