78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Jitka (194.228.235.12) --- 4. 12. 2008
Re: včelařské kroužky
Zajímám se o výrobu propolisu, ale názory včelařů jsou různé i ohledně doby protřepávání 14 - 30 dní. Údajně je kvalitnější, pokud je doba výroby delší. Ale chtěla bych se zeptat na názor ohledně ředění. Jeden včelař mi poradil: v 250 ml. minimálně 60 ti procentního lihu /který se dá nahradit slivovicí, protože líh v lékárně je dost drahý/ protřepávat 14 dní 20 dkg propolisu, po té přecedit a doředit do půl litru, abych získala hotovou propolisovou tinkturu. Jiný včelař byl zásadně proti ředění hotové tinktury, neboť údajně ztrácí jednak svou specifickou barvu a jednak i léčivé účinky. Momentálně jsem ve stavu, kdy podle rad prvního včelaře protřepávám čtvrt litru propolisové tinktury 14 dní a teď váhám ve věci doředění na požadovaného půl litru.
Vím, že propolis je úžasná věc, ale lahvička této vzácné tinktury, kterou jsem měla ještě po dědečkovi (ten se věnoval včelařství celý život, ale bohužel již nežije) už mi došla a zřejmě jsem se pustila do věci, která je mou velkou neznámou.
Může mi prosím někdo poradit? Byla bych vděčná za každý názor.
Děkuji Jitka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32725
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 4. 12. 2008
Re: v?ela?sk? krouky
správně to má být 5% roztok je nutné si vzpomenout na školní léta a počítat Postup: Vezmete jakoukoliv bílou kořalku a v ní rozpouštíte propolis pokud to jde. Vyrobíte tak nasycený roztok. Po přepočtu na čistý líh dostanete 100% roztok Tinkturu pak naředíte na 5 % pro vnitřní užívání Pokud bude na vnější může být silnější Pro ředění je nejlepší si pořídit Křížovou tabulku.
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jitka <adolfovice113/=/seznam.cz> > Předmět: Re: v?ela?sk? krouky > Datum: 04.12.2008 11:45:45 > ---------------------------------------- > Zajímám se o výrobu propolisu, ale názory včelařů jsou různé i ohledně doby > protřepávání 14 - 30 dní. Údajně je kvalitnější, pokud je doba výroby > delší. Ale chtěla bych se zeptat na názor ohledně ředění. Jeden včelař mi > poradil: v 250 ml. minimálně 60 ti procentního lihu /který se dá nahradit > slivovicí, protože líh v lékárně je dost drahý/ protřepávat 14 dní 20 dkg > propolisu, po té přecedit a doředit do půl litru, abych získala hotovou > propolisovou tinkturu. Jiný včelař byl zásadně proti ředění hotové > tinktury, neboť údajně ztrácí jednak svou specifickou barvu a jednak i > léčivé účinky. Momentálně jsem ve stavu, kdy podle rad prvního včelaře > protřepávám čtvrt litru propolisové tinktury 14 dní a teď váhám ve věci > doředění na požadovaného půl litru. > Vím, že propolis je úžasná věc, ale lahvička této vzácné tinktury, kterou > jsem měla ještě po dědečkovi (ten se věnoval včelařství celý život, ale > bohužel již nežije) už mi došla a zřejmě jsem se pustila do věci, která je > mou velkou neznámou. > Může mi prosím někdo poradit? Byla bych vděčná za každý názor. > Děkuji Jitka > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32727
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 4. 12. 2008
Re: v?ela?sk? krouky
Rozpustnost propolisu velice ovlivňuje množství lihu a vody. Například 35 % kořalka rozpustí mnohem méně propolisu než třeba 50 % kořalka nebo dokonce 100 % líh. Kromě toho je propolis přírodní látka, takže jeho účinnost není přímo vázána na množství rozpuštěného propolisu v lihu. Pro nějakou průmyslovou výrobu výrobků s propolisem musí být nějaká metoda, kterou se účinnost rozpuštěného propolisu měří a podle výsledků se potom propolisový výluh doředuje na nějakou stálou hodnotu a teprve takhle připravená "normalizovaná" tinktura se používá. Pro domácí použití se buď musí výluh dělat přesně podle návodu, dodržet množství i koncentraci kořalky a množství propolisu, nebo se použije čistý potravinářský líh, vytvoří se superkoncentrovaný roztok a ten se upraví, naředí podle původní tinktury, to znamená podle barvy a podle toho, když se kapka tinktury kápne na kůži nebo jiný povrch, sklo atd, nechá se odpařit a ze zbytku se odhadne množství propolisu v tinktuře a dorovná, aby kapka nové tinktury zanechala zhruba stejný zbytek jako kapka původní tinktury. Propolisová tinktura se dělá tak, že se drť propolisu v láhvi zalije zhruba trojnásobným množstvím lihu a nechá v chladu nějaký ten týden za občasného protřepávání vyluhovat. Ideální je ten 100 % potravinářský líh, podle mých zkušeností docela stačí i neředěná pálenka z pálenice, pokud je dobrý kvas, má taková pálenka 60 - 70 % alkoholu a to už docela stačí. V nějaké 40 % kořalce se propolisu rozpustí znatelně méně, je to spíše nouzové řešení. Výluh propolisu 100 % lihem je tmavě žlutý, červený až tmavě hnědý a kapka z toho výluhu na kůži nechá silně lepkavou vrstvu propolisu, výluh z 40 % kořalky je několikrát slabší.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, December 04, 2008 12:01 PM Subject: Re: v?ela?sk? krouky
správně to má být 5% roztok je nutné si vzpomenout na školní léta a počítat Postup: Vezmete jakoukoliv bílou kořalku a v ní rozpouštíte propolis pokud to jde. Vyrobíte tak nasycený roztok. Po přepočtu na čistý líh dostanete 100% roztok Tinkturu pak naředíte na 5 % pro vnitřní užívání Pokud bude na vnější může být silnější Pro ředění je nejlepší si pořídit Křížovou tabulku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32731
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek Hubač (e-mailem) --- 4. 12. 2008
Re: v?ela?sk? krouky
To je chyba - každý názor. Ve včelařství lidová tvořivost nezná mezí. Svůj návod jsem Vám zaslal, v podstatném se shoduje s názorem dalších kolegů lékařů-včelařů. Napište odkud jste, až budu dělat přednášku poblíž, dám Vám vědět, nemám bohužel čas. Pro začátek Vám doporučuji k prostudování od Dr. Hajduškové Včelí produkty očima lékaře. S pozdravem MUDr. Radek Hubač učitel včelařství
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jitka <adolfovice113/=/seznam.cz> > Předmět: Re: v?ela?sk? krouky > Datum: 04.12.2008 11:47:25 > ---------------------------------------- > Zajímám se o výrobu propolisu, ale názory včelařů jsou různé i ohledně doby > protřepávání 14 - 30 dní. Údajně je kvalitnější, pokud je doba výroby > delší. Ale chtěla bych se zeptat na názor ohledně ředění. Jeden včelař mi > poradil: v 250 ml. minimálně 60 ti procentního lihu /který se dá nahradit > slivovicí, protože líh v lékárně je dost drahý/ protřepávat 14 dní 20 dkg > propolisu, po té přecedit a doředit do půl litru, abych získala hotovou > propolisovou tinkturu. Jiný včelař byl zásadně proti ředění hotové > tinktury, neboť údajně ztrácí jednak svou specifickou barvu a jednak i > léčivé účinky. Momentálně jsem ve stavu, kdy podle rad prvního včelaře > protřepávám čtvrt litru propolisové tinktury 14 dní a teď váhám ve věci > doředění na požadovaného půl litru. > Vím, že propolis je úžasná věc, ale lahvička této vzácné tinktury, kterou > jsem měla ještě po dědečkovi (ten se věnoval včelařství celý život, ale > bohužel již nežije) už mi došla a zřejmě jsem se pustila do věci, která je > mou velkou neznámou. > Může mi prosím někdo poradit? Byla bych vděčná za každý názor. > Děkuji Jitka > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32733
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu