78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Ottová (89.29.24.231) --- 25. 7. 2009
chuť medu
Zdravím včelaře a prosím tímto o radu. S medem jsem opříšla do styku prakticky od dětských let. Včelařil můj otec a jak zemřel tak začal včelařit manžel Tím jsem se k tomu dostala i já. Zabývám se převážně prodejem medu. Od počátku 90 let po revoluci se zajímám o med velice intenzivně. Sleduji kvalitu medu, prodej spotřebiteli přímo z domu, etikety předpisy a soutěž Český med. Vždy byl dobře hodnocen s medailemi. Letos jsme před ůtýdnem vytočili zbytky medu, které při tomto počasí v úlech zůstaly. Veliké překvapení však bylo již při měření obsahu vody v medu v plástvech a pak po vytočení. Med má obsah kolem 18% vody, je tmavý, jemně voní po lípě, je lahodný ale nakyské chutí, jako s přídavkem citronu. Ještě jsem se za celých 40 let s takovým medem nesetkala. V blízkosti včelínu kvetla hořčice, je zde i les, lípy ve vesnici a údajně jsou na poli v ekopásech i pohanka. Kdo se setkal s něčím podobným, poraďte mi. Pohankový med neznám. Děkuji Ottová.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36971
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 27. 7. 2009
Re: chu medu
> >je tmavý, jemně voní po lípě, je lahodný ale nakyské chutí, jako s > přídavkem citronu< > ----------------------------------------------------------- > Mám dotaz, neléčili jste před vytáčením Formidolem nebo jinou aplikací > kyseliny mravenčí? Medu nic není. Odvětrání trvá asi tři měsíce.
Bohuzel me chutove bunky nejsou tak vycviceny abych po chuti poznal z ceho med je, ale muj med je take nakysle chuti, tmavy - a tusim ze takovy byl jeste nez zacala lipa. Je vyborny, zdal se ridci - nemam na to metr a podleham deni na konferenci takze jsem lehce nervozni - normalne bych nad kvasenim druheho medu vubec nepremyslel :-) Ale i po mesici se zda vse ok. Nevim jestli to je nejaka vypovidajici vec o vode v medu ale lahve ktere jsou v chladu cele zkrystalizovali.
Vcely nosily a stale nosi spoustu modreho pylu - vsichni mi tvrdi ze pohanka ale o zadnem poli nevim - to preci neprehlidnete. Ale ted jsem si na jedne louce kde pasou kone vsimnul plno fialovych kytek, musim mrknout co to je.
Kyselina dosud neprobehla, i kdyz ted to prijde, zacinaj trochu padat, polovine vcel spadl 1 roztoc za den a pul, predtim vetsina s nulou. V jednom ule kde uz tyden lecim kyselinou - NHjsem nasel 6 roztocu, bohuzel ale trochu na podlozku nateklo pri bource - to pocasi mi dela uz pul roku schvalnosti :-)
T.H.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36999
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 30. 7. 2009
Re: chu medu
musíš se podívat v okruhu až 8 km
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz> > Předmět: Re: chu medu > Datum: 30.7.2009 08:19:02 > ---------------------------------------- > > Vcely nosily a stale nosi spoustu modreho pylu - vsichni mi tvrdi ze > > pohanka ale o zadnem poli nevim - to preci neprehlidnete > > > > Jednoznačne je to facélia.Peľ má do modra. > > Sakra, zas jsem za blba :-), melo tam stat samozrejme svazenka. Ale > opravdu na 99% u nas neni... > > T.H. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 37059
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 25. 7. 2009
Re: chu medu
Nakyslou chuť ve smyslu jako doplněk medové chuti, ne převládající chuť má často medovicový med. Lípová chuť tedy znamená, že tam chytily ještě poslední dokvétající květy lip, ale jinak to bude medovicový med. Medovicové medy v tuto dobu po odkvětu lípy jinak běžně bývají i na stejném stanovišti každý rok velice od sebe odlišné, vypadá to, že v druhé polovině července a v srpnu produkují sladinu sbíranou včelami hodně různých druhů mšic a každý rok se přemnoží nějaký jiný druh.
R. Polášek ----- Original Message ----- From: "Ottová" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, July 25, 2009 6:39 PM Subject: chu medu
> Zdravím včelaře a prosím tímto o radu. S medem jsem opříšla do styku > prakticky od dětských let. Včelařil můj otec a jak zemřel tak začal > včelařit manžel Tím jsem se k tomu dostala i já. Zabývám se převážně > prodejem medu. Od počátku 90 let po revoluci se zajímám o med velice > intenzivně. Sleduji kvalitu medu, prodej spotřebiteli přímo z domu, etikety > předpisy a soutěž Český med. Vždy byl dobře hodnocen s medailemi. Letos > jsme před ůtýdnem vytočili zbytky medu, které při tomto počasí v úlech > zůstaly. Veliké překvapení však bylo již při měření obsahu vody v medu v > plástvech a pak po vytočení. Med má obsah kolem 18% vody, je tmavý, jemně > voní po lípě, je lahodný ale nakyské chutí, jako s přídavkem citronu. Ještě > jsem se za celých 40 let s takovým medem nesetkala. V blízkosti včelínu > kvetla hořčice, je zde i les, lípy ve vesnici a údajně jsou na poli v > ekopásech i pohanka. Kdo se setkal s něčím podobným, poraďte mi. Pohankový > med neznám. Děkuji Ottová.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36976
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 28. 7. 2009
Re: chuť medu
Zdravim,
med nakysle chuti ( s pridavkem citronu :-)) jsem mel uz loni, pred tim jeste nikdy. Letos ho mam opet. Lidem chutna a je velmi zajimave, ze ta kyselost se postupne zmensuje. Kdyz jsem ten med ochutanl v zime, byl uz podstatne mene kysely. Nekde jsem se docetl, ze se jedna o nejaky typ medovice z listnatych stromu.
JInak med z pohanky sice zapacha, ale chut je lahodna, v zadnem pripade ne nakysla. Osobne jej mam velmi rad.
S pozdravem
Pavel Zajicek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 37007
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu