- jkala --- 8. 9. 2003
Re: cukor
Před chvílí jsem se vrátil od včel ( nedočkavě jsem kontroloval přijetí v pátek přidaných dvou matek) a pro účel doplnění informace o přípravě sirupu jsem si ji znovu osvěľil. Tak bych své včerejąí doplnění textu jeątě doplnil pouze tím, ľe u přípravy sirupu stejně musí člověk stát, občas zamíchat, pak hlídat aby to nevykypělo a nepřeteklo ( cukr umí báječně hořet ). V okamľiku, kdy sirup začne kypět vypnu plyn ( to uľ je sirup čirý). Měl jsem tuąení, ľe deląím ohřevem vzniká HMF stejně jako u neąetrně rozehřívaného medu a za doplnění informací děkuji. Současně přiznávám, ľe k podmínce čirosti sirupu nemám jiný důvod, neľ tradici - tak připravoval krmení pro včely můj děda i mnoho daląích včelařů. Nicméně pro účely finského zimování se mi to stále jeví jako optimální z hlediska včel i mého. Běľné krmení produkčních včelstev dělám prosakovacími víčky. Tam uľ ani o jiném způsobu neuvaľuji. Přecejen chovám včelstva, která jsou v prostornějąích úlech silnějąí a snáze si bez újmy poradí i s moľná obtíľnějąím zpracováním studeného roztoku a to dokonce v době ( srpen ), kdy se na zpracování podílejí včely, které stejně do zimy nedoľijí. Pouze poslední zářijovou dávku ( na zataľení ) uľ tradičně dávám sirupem. V té době je uľ u včel méně práce a beru to tak trochu jako odměnu pro včelky, takový dezert na závěr sezony s kterým si rád dám trochu víc práce já - abych ji uąetřil včelkám. Pepakala
----- Original Message ----- From: Čermák K. <beestn.zubri/=/tiscali.cz> To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, September 08, 2003 8:37 PM Subject: Re: cukor
> Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen > zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra. > Pouhé uvedení sirupu do varu na krátko vůbec nevadí, ale při delším varu se > v něm vytvoří více HMF. I v cukru je malé množství kyselin a pokud bychom > tam ještě nějakou kyselinu přidaly, tím více HMF by při vaření vznikalo. V > malém množství HMF včelám nevadí, ale při vyšších koncentracích je pro ně > jedovatý. Mimochodem - jedovatost každé škodlivé látky je otázka její > koncentrace a přijaté (působící) dávky. > > K. Čermák > > > Článek o nevhodnosti delší dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety ve > > Včelařství a to v souvislosti se štěpením sacharózy neboli invertováním na > > jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je > třeba > > kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou > desítku > > minut, aby rozštěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro zimní > > zásoby nebezpečné množství furfuralu ( doufám, že si to pamatuji dobře), > > nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky > > vyplývalo, že pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně > vaří > > třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném množství pro > > zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní > > výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahušťuje odpařováním za > > sníženého tlaku tuším okolo 50 - 60 stupňů C. takže tyto škodlivé látky > > nevznikají. > >
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3973
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |