76646

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


NitraM (94.113.10.69) --- 11. 1. 2010
Pastovací hranol

Potřebuji koupit nějaký nástroj na pastování do vrtačky. Spíše než spirála nebo pastovací vrtule by se mi líbil obyčejný hranol, pokud možno nerezový. Chtěl jsem se zeptat, jestli s ním má někdo zkušenosti, ale pokud jej někdo vlastní, pak především to, jaká je přibližně jeho celková délka i s trnem. Zajímalo by mě totiž, jestli by s ním šlo míchat med v 35kg konvi, případně nějaké jiné vyšší nádobě (velký kýbl atd.), anebo zda by jej bylo nutné prodloužit navařením nějaké nerezové kulatiny. Díky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
jezek.obecny (e-mailem) --- 11. 1. 2010
Re: Pastovací hranol

Pastuji pomocí nerezové spirály, která se dá normálně koupit. V konvi od
"mlíka" to pastuje v pohodě, délka dobrá.

Vrtuli se zavrhnul, byla by na to asi potřeba ultra silná vrtačka, navíc
jako každá věc, která je svařená z více částí, se zde může něco utrhnout.

Hranol mě zase přijde málo výkonný. Pokud už hranol, tak dřevěný, nebude
to škrábat tolik po stěnách konve (po pastování spirálou jsou na konvi
vidět "čáry" i když se člověk snaží aby neškrtal po stěnách.

Sehnat někde kousek dubové fošny, nebo jiný tvrdý dřevo, zaříznout,
obrousit, dodělat hřídel a hotovo. A nebo koupit :)

petr j.


NitraM napsal(a):
> Potřebuji koupit nějaký nástroj na pastování do vrtačky. Spíše než spirála
> nebo pastovací vrtule by se mi líbil obyčejný hranol, pokud možno nerezový.
> Chtěl jsem se zeptat, jestli s ním má někdo zkušenosti, ale pokud jej někdo
> vlastní, pak především to, jaká je přibližně jeho celková délka i s trnem.
> Zajímalo by mě totiž, jestli by s ním šlo míchat med v 35kg konvi, případně
> nějaké jiné vyšší nádobě (velký kýbl atd.), anebo zda by jej bylo nutné
> prodloužit navařením nějaké nerezové kulatiny. Díky.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39865


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Kozlík (217.77.161.25) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovací hranol

A co vám provádí taniny z dubu ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol


> A co vám provádí taniny z dubu ?

potrefena husa...

jestli jsem nekdy nekam napsal, ze z dubu tak melo stat samozrejme z buku, mozne je v mem pripade vse - pardon.

Myslim ze dub by nejspis z bileho delal tmavy med, mozna zajimavy napad :-)

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (83.208.54.27) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Uvádí se, že bukové dřevo je "nejčistší" , obsahuje nejvíc celulózy a nejméně ostatních příměsí. Proto taky, i když je tvrdé, poměrně rychle hnije. Myslím, že vedle buku by se na to hodilo i hodně jiných dřev. Hranol bych vyvařil ve vodě, pokud to je možné nebo na pár měsíců hodil vyloužit rozpustné látky do studně nebo tak nějak.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39904


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Vaše teoretické úvahy o louhování jakéhokoliv dřeva při pastování je hotové bláznovství Těh pár minut kdy je to v daném roZtoku nestačí to dřevo ani med nasáknout natož aby ten med něco ze dřeva vyplavovalTaková macerace aby se z toho dřeva něco měřitelného do medu dostalo by musela trvat týdny neřkuli měsíce.
Já jsem se však setkal s názorem jednoho zákazníka, že právě to míchání ničí Jakousi tu včelí energii a z medu je jen již sladký roztok. pro něj pak nechávám jen med vykapaný z víček aby neprošel ani medometem.
NÁŠ ZÁKAZNÍK , NÁŠ PÁN!!

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pastovac? hranol
> Datum: 13.1.2010 07:45:43
> ----------------------------------------
>
> > A co vám provádí taniny z dubu ?
>
> potrefena husa...
>
> jestli jsem nekdy nekam napsal, ze z dubu tak melo stat samozrejme z buku,
> mozne je v mem pripade vse - pardon.
>
> Myslim ze dub by nejspis z bileho delal tmavy med, mozna zajimavy napad :-)
>
> T.H.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39905


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 12. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol


> Potřebuji koupit nějaký nástroj na pastování do vrtačky. Spíše než spirála
> nebo pastovací vrtule by se mi líbil obyčejný hranol, pokud možno nerezový.
> Chtěl jsem se zeptat, jestli s ním má někdo zkušenosti, ale pokud jej někdo
> vlastní, pak především to, jaká je přibližně jeho celková délka i s trnem.
> Zajímalo by mě totiž, jestli by s ním šlo míchat med v 35kg konvi, případně
> nějaké jiné vyšší nádobě (velký kýbl atd.), anebo zda by jej bylo nutné
> prodloužit navařením nějaké nerezové kulatiny. Díky.


Mam hranol, samovyroba, takze delka by me netrapila, spis bych se zajimal o vrtacku. Aby to velke mnozstvi medu s ni nezatocilo :-)) Mame velkou narexku a ta si v kybliku s 15kg poradi, na vetsi objem by to asi uz chtelo michadlo. Myslim, ze KaJi vi vic a na strankach p. Jindry je take jedno.

Pastovaci hranol na miru si dokaze vyrobit temer kazdy kdo ma hoblovku a vrtacku a trochu chuti...

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 12. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Můj pohled na věc je takovýto.
Pokud nepotřebuji pastovat objem 100 l a více tak na to 3 x zamíchání (Vícekrát to není třeba) ve vědru stačí stačí větší vařečka nejlépe kopysť Tou zamíchám až 60 l sud, jde to také v mlékárenské konvi kterou naplníme do 2/3 a ležatou ji párkrát překulíme, Další variantou je na začátku krystalizace párkrát přelijeme z jedné nádoby do druhé. Tuto variantu používám dnes já. Sudy 40 - 60 l mám opatřeny ventily a jen to 3 x přepustím

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pastovac? hranol
> Datum: 12.1.2010 07:26:08
> ----------------------------------------
>
> > Potřebuji koupit nějaký nástroj na pastování do vrtačky. Spíše než spirála
> > nebo pastovací vrtule by se mi líbil obyčejný hranol, pokud možno nerezový.
> > Chtěl jsem se zeptat, jestli s ním má někdo zkušenosti, ale pokud jej někdo
> > vlastní, pak především to, jaká je přibližně jeho celková délka i s trnem.
> > Zajímalo by mě totiž, jestli by s ním šlo míchat med v 35kg konvi, případně
> > nějaké jiné vyšší nádobě (velký kýbl atd.), anebo zda by jej bylo nutné
> > prodloužit navařením nějaké nerezové kulatiny. Díky.
>
>
> Mam hranol, samovyroba, takze delka by me netrapila, spis bych se zajimal o
> vrtacku. Aby to velke mnozstvi medu s ni nezatocilo :-)) Mame velkou narexku
> a ta si v kybliku s 15kg poradi, na vetsi objem by to asi uz chtelo michadlo.
> Myslim, ze KaJi vi vic a na strankach p. Jindry je take jedno.
>
> Pastovaci hranol na miru si dokaze vyrobit temer kazdy kdo ma hoblovku a vrtacku
> a trochu chuti...
>
> T.H.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39875


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
a.turčáni (85.248.32.254) --- 12. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Další variantou je na začátku krystalizace párkrát přelijeme z jedné nádoby do druhé.

Aké jednoduché, ale platí to len pri repkovom mede, ktorý skryštalizuje na jemno aj bez nejakého miešania či prelievania. Lenže otázkou ostáva, čo s inými druhmi medu, ktoré kryštalizujú na hrubo. Po rokoch výroby krémového medu hovoria aktéri, že med po zaočkovaní treba miešať viac dní (10 a viac) každý deň jedenkrát. Je to z dôvodu, aby sme vmiešali niečo jemne krémový med, ktorý je základom budúcej štruktúry med u a práve drevený hranol je najlepší, rozbíjať tvoriace sa kryštalky. Hranol (má siahať až tesno na dno nádoby)po celej svojej dĺžke delí kryštalky na menšie čiastky, čím sa získava jemná štruktúra krémového-pastovaného medu. Výhoda hranolu je, že pri každom točení, vťahuje k sebe med zo strán nádoby. Neradím, len konštatujem, každý máme svoje skúsenosti.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Stonjek (213.151.87.2) --- 12. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Já ročně pastuji hodně a nedám na dřevěný hranol dopustit. Dřevo má být o něco vyšší než je hladina medu. Anticoro kolík průměr 10 mm se musí zakolíkovat antic kulatinou 3 mm na dvou místech. Pouze lepidlo nestačí.Známí mě půjčili drahou vrtuli, kterých je teď všude dost, chvíli jsem to zkoušel, a pak jsem jí jim vrátil s doporučením odložit do popelnice. Anticorový jekl bych nedával, mohl by škrábat boky a dno i když je to lákavé. Teď jsem odzkoušel pastovací stroj, trochu jsem ho obšlehl od Pepy Křapky, ale už i dříve jsem ho viděl u jiných. Také se i prodává ale za nekřesťanskou cenu. Stačí si sehnat menší motor s převodovkou, aby točil tak od 100 do x otáček a trochu práce. K tomu se přifaří spínací hodiny aby 2 x za den na nějakou dobu to pracovalo a je to. Jak to asi vypadá se podívejte k Sedláčkovi na stránky.Jelikož jsem měl motor tak i s pokomaxitováním mě to stálo asi 600 Kč. Jo konev od mléka stojí na otočném podstavci a pohyb hranolu s ní otáčí. To asi na žádném obrázku vidět nebude. Med se občas dojde ochutnat a jakmile na jazyku hladí a není hrubý, je hotovo. Pak se konev nahřeje na 30 stupňů a může se nalévat. Kdo má nalévací víko, výrobce už si nepamatuji, má velkou výhodu. Med nevyteče všechen a co tam zbyde, naočkuje nám další várku. Co bych za to dal napastovat si pár metráků, ale špajzka je prázdná! Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 12. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Chvili jsem zpanikaril, ze mi snad vidite do hlavy. A musim se priznat, ze zadny Vas prispevek neopomenu a nikdy nelituju. Tento prisel jak na zavolanu, diky za napovedu.

Nad pastovadlem uz chvili premyslim, cele je to o motoru a hlavne o prevodovce, urcite se nekde nekomu vali doma...

Rano me napadlo jak se asi citi cinan kdyz neco okopci - ja myslim, ze proste skvele :-) A ted me vyrobci kamenujte :-)) Pro me je to hobby a pocit budu mit daleko lepsi kdyz to vyrobim sam nez kdyz si to za 13 koupim.

Jinak pastovaci hranol nepotrebuje nutne mit upinaci kolik z nerezu (aby to nekoho hned neodradilo od pokusu) prvni a posledni muj prototyp ho ma ze 150hrebiku... Jeste nikdy to neprislo do styku s medem, pastuju v 15 kg kyblikach (budu muset prejit na vetsi proto pastovadlo ), hranolek mam dostatecne dlouhy abych nahodou nevykoupal narexku v medu, to bych si neodpustil, hlavne ten pokazeny med.... Nakonec jsem zjistil, ze to ma velkou vyhodu mit delsi hranol -muzete si dle libosti odpocinout oprenim hranolu o dno...

U pastovani vrtackou muze byt problem oter dreva o plast ... i proto pastovadlo

T.H.

> Já ročně pastuji hodně a nedám na dřevěný hranol dopustit. Dřevo má být o
> něco vyšší než je hladina medu. Anticoro kolík průměr 10 mm se musí
> zakolíkovat antic kulatinou 3 mm na dvou místech. Pouze lepidlo
> nestačí.Známí mě půjčili drahou vrtuli, kterých je teď všude dost, chvíli
> jsem to zkoušel, a pak jsem jí jim vrátil s doporučením odložit do
> popelnice. Anticorový jekl bych nedával, mohl by škrábat boky a dno i když
> je to lákavé. Teď jsem odzkoušel pastovací stroj, trochu jsem ho obšlehl od
> Pepy Křapky, ale už i dříve jsem ho viděl u jiných. Také se i prodává ale
> za nekřesťanskou cenu.
Co bych za to dal
> napastovat si pár metráků, ale špajzka je prázdná! Zdraví R. Stonjek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
NitraM (94.113.10.69) --- 12. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

T. Heřman: "Jinak pastovaci hranol nepotrebuje nutne mit upinaci kolik z nerezu (aby to nekoho hned neodradilo od pokusu) prvni a posledni muj prototyp ho ma ze 150hrebiku... Jeste nikdy to neprislo do styku s medem, pastuju v 15 kg kyblikach (budu muset prejit na vetsi proto pastovadlo ), hranolek mam dostatecne dlouhy abych nahodou nevykoupal narexku v medu, to bych si neodpustil, hlavne ten pokazeny med.... Nakonec jsem zjistil, ze to ma velkou vyhodu mit delsi hranol -muzete si dle libosti odpocinout oprenim hranolu o dno..."

Já jsem se ale domníval, že by měl být ten hranol ponořený celý, aby se do medu jeho otáčením nevháněl vzduch... Myslel jsem tak, že z medu by měl koukat pouze ten trn hranolu, připoojený k vrtačce, a samotné míchání by mělo probíhat vlastně pod hladinou?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Franti?ek Hazdra (e-mailem) --- 12. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol


----- Original Message -----
From: "NitraM" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, January 12, 2010 4:00 PM
Subject: Re: Pastovac? hranol


> T. Heřman: "Jinak pastovaci hranol nepotrebuje nutne mit upinaci kolik z
> nerezu (aby to nekoho hned neodradilo od pokusu) prvni a posledni muj
> prototyp ho ma ze 150hrebiku... Jeste nikdy to neprislo do styku s medem,
> pastuju v 15 kg kyblikach (budu muset prejit na vetsi proto pastovadlo ),
> hranolek mam dostatecne dlouhy abych nahodou nevykoupal narexku v medu, to
> bych si neodpustil, hlavne ten pokazeny med.... Nakonec jsem zjistil, ze
> to
> ma velkou vyhodu mit delsi hranol -muzete si dle libosti odpocinout
> oprenim
> hranolu o dno..."
>
> Já jsem se ale domníval, že by měl být ten hranol ponořený celý, aby se do
> medu jeho otáčením nevháněl vzduch... Myslel jsem tak, že z medu by měl
> koukat pouze ten trn hranolu, připoojený k vrtačce, a samotné míchání by
> mělo probíhat vlastně pod hladinou?
>
>
> __________ Informace od ESET Smart Security, verze databaze 4764
> (20100112) __________
>
> Tuto zpravu proveril ESET Smart Security.
>
> http://www.eset.cz
>
>Já používám plochou dřevěnou tyč, ale musím to denně dvakrát ručně
>zamíchat.
Haf
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

> Já jsem se ale domníval, že by měl být ten hranol ponořený celý, aby se do
> medu jeho otáčením nevháněl vzduch... Myslel jsem tak, že z medu by měl
> koukat pouze ten trn hranolu, připoojený k vrtačce, a samotné míchání by
> mělo probíhat vlastně pod hladinou?

Diky za upozorneni, nastuduju to, priznavam, ze jste me dostal - nikdy jsem o takove "prkotine jako vzduch" nepremyslel. Kazdopadne me i ostatnim takto napastovany med velmi chutna, ale mozna to dela prave ten vzduch.

Vhaneni vzduchu do medu jsem dosud bral spise jako vtipek.

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
jezek.obecny (e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol


Taky na konferenci (nebo možná ve včelařství) sem to už taky viděl
napsaný, že by se správně mělo pastovat tak, aby se do medu nevmíchával
vzduch. Bohužel sem si to četl až když sem měl napastováno, a to sem to
bohužel tak našlehal, že tam mám snad víc vzduchu než medu. Med nic
nedělá, nekvasí, nezčernal nebo tak, ale když ho nabíráte ze sklenice,
tak je takový nadýchaný/napěněný, je poznat, že v něm nějaký vzduch je
vmíchaný /aspoň mám víc medu/. Přístí rok se budu snačit míchat tak,
abych do medu vzduch nedostával, uvidím jaký bude výsledek. Letos nicmoc.

Na webu Honzy Jindry je článek o dosoušeči medu, tam se med taky míchá,
a má na to nějakou fintu, aby se při míchání do medu nedostával vzduch,
pak by se prý tvořila "tvrdá pěna". Nevím přesně co to je, ale asi v tom
bude nějaký problem...., kdyžtak mrkněte na ten web.



petr j.


Tomáš Heřman napsal(a):
>> Já jsem se ale domníval, že by měl být ten hranol ponořený celý, aby se do
>> medu jeho otáčením nevháněl vzduch... Myslel jsem tak, že z medu by měl
>> koukat pouze ten trn hranolu, připoojený k vrtačce, a samotné míchání by
>> mělo probíhat vlastně pod hladinou?
>>
>
> Diky za upozorneni, nastuduju to, priznavam, ze jste me dostal - nikdy jsem o takove "prkotine jako vzduch" nepremyslel. Kazdopadne me i ostatnim takto napastovany med velmi chutna, ale mozna to dela prave ten vzduch.
>
> Vhaneni vzduchu do medu jsem dosud bral spise jako vtipek.
>
> T.H.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39919


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu