76651

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


jezek.obecny (e-mailem) --- 11. 1. 2010
Re: Pastovací hranol

Pastuji pomocí nerezové spirály, která se dá normálně koupit. V konvi od
"mlíka" to pastuje v pohodě, délka dobrá.

Vrtuli se zavrhnul, byla by na to asi potřeba ultra silná vrtačka, navíc
jako každá věc, která je svařená z více částí, se zde může něco utrhnout.

Hranol mě zase přijde málo výkonný. Pokud už hranol, tak dřevěný, nebude
to škrábat tolik po stěnách konve (po pastování spirálou jsou na konvi
vidět "čáry" i když se člověk snaží aby neškrtal po stěnách.

Sehnat někde kousek dubové fošny, nebo jiný tvrdý dřevo, zaříznout,
obrousit, dodělat hřídel a hotovo. A nebo koupit :)

petr j.


NitraM napsal(a):
> Potřebuji koupit nějaký nástroj na pastování do vrtačky. Spíše než spirála
> nebo pastovací vrtule by se mi líbil obyčejný hranol, pokud možno nerezový.
> Chtěl jsem se zeptat, jestli s ním má někdo zkušenosti, ale pokud jej někdo
> vlastní, pak především to, jaká je přibližně jeho celková délka i s trnem.
> Zajímalo by mě totiž, jestli by s ním šlo míchat med v 35kg konvi, případně
> nějaké jiné vyšší nádobě (velký kýbl atd.), anebo zda by jej bylo nutné
> prodloužit navařením nějaké nerezové kulatiny. Díky.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39865


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Kozlík (217.77.161.25) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovací hranol

A co vám provádí taniny z dubu ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol


> A co vám provádí taniny z dubu ?

potrefena husa...

jestli jsem nekdy nekam napsal, ze z dubu tak melo stat samozrejme z buku, mozne je v mem pripade vse - pardon.

Myslim ze dub by nejspis z bileho delal tmavy med, mozna zajimavy napad :-)

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (83.208.54.27) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Uvádí se, že bukové dřevo je "nejčistší" , obsahuje nejvíc celulózy a nejméně ostatních příměsí. Proto taky, i když je tvrdé, poměrně rychle hnije. Myslím, že vedle buku by se na to hodilo i hodně jiných dřev. Hranol bych vyvařil ve vodě, pokud to je možné nebo na pár měsíců hodil vyloužit rozpustné látky do studně nebo tak nějak.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39904


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol

Vaše teoretické úvahy o louhování jakéhokoliv dřeva při pastování je hotové bláznovství Těh pár minut kdy je to v daném roZtoku nestačí to dřevo ani med nasáknout natož aby ten med něco ze dřeva vyplavovalTaková macerace aby se z toho dřeva něco měřitelného do medu dostalo by musela trvat týdny neřkuli měsíce.
Já jsem se však setkal s názorem jednoho zákazníka, že právě to míchání ničí Jakousi tu včelí energii a z medu je jen již sladký roztok. pro něj pak nechávám jen med vykapaný z víček aby neprošel ani medometem.
NÁŠ ZÁKAZNÍK , NÁŠ PÁN!!

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pastovac? hranol
> Datum: 13.1.2010 07:45:43
> ----------------------------------------
>
> > A co vám provádí taniny z dubu ?
>
> potrefena husa...
>
> jestli jsem nekdy nekam napsal, ze z dubu tak melo stat samozrejme z buku,
> mozne je v mem pripade vse - pardon.
>
> Myslim ze dub by nejspis z bileho delal tmavy med, mozna zajimavy napad :-)
>
> T.H.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39905


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu