78214

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 7. 2. 2010
Re: med z tmaveho versus panenskeho dila

Fakt že pod hlavičkou jednoho téma je diskutováno zcela jiné téma je na tomto fóru velmi časté a není to vhodné a výhodné, měli bychom si to uvědomit.
A to i v případech kdy problémy z jednoho přesahují do dalších témat.

Včely již miliony let žijí a nosí med jak do světlých tak do tmavých plástů a zdálo by se že tmavé plásty preferují, my se jich nemůžeme zeptat který med jim chutná více.

Téma bylo zda tmavé souše vylučují do medu svoji tmavou barvu a další chutě či vůně.

Vložené příspěvky byly většinou ano vylučují a hodnocení jak moc vylučují se různilo.

Všechny přispěvky byly většinou subjektivní protože hodnocení vůně, chutě a částečně i barvy je pouze empirické a subjektivní.
Neuvědomil jsem si že můj světlý agátový med nemění barvu proto že plásty jsou hnědé né černé a med je v nich pouze asi 10 dní do zavíčkování nez jej vytočím.
Podobně je tomu asi u všech včelařů včely med přinesou, zavíčkují a včelař ho vytočí v čase asi +,- 1,5 měsíce.
Myslím že většina českých medů má dobrou a velmi dobrou kvalitu.
Jestliže si můj zákazník nemůže z mých 3 až 5ti medů vybrat,říkám mu já vám neporadím mohu vám jen říci který med jím já, a který chutná mně. Na štěstí ani nemusím lhát protože mám nejvíce lehkých a světlých medů které mi nejvíc chutnají. Zákazníci stejně sáhnou po tom nejtmavším.

Za dlouhou dobu včelaření jsem chutnal pouze medy vlastní a medy mnoha kolegů včelařů,(med z řetězců jsem nikdy nechutnal)a setkal jsem se pouze 2x s medem který mě nechutnal,za komunistů z obchodu levný ruský krystalický pohankový med který "voněl n ónen" a s vlastním pozdním medem modřínu, byl hustý, tekutý a byl v nem rozptýleny poměrně velké krystalky tak že na zubech skřípal, jako by v něm byl písek.
Ačkoliv se konají ochutnávky a soutěže o chut medu, nikdy jsem se nezúčastnil a nemohu tedy hodnotit. Trochu mi to připomíná pouťovou atrakci a téma tmavovlásky versus blondýnky.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 40750


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu