78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 12. 3. 2010
Re: Mikroklima v úle
"Nezažil jsem nikdy kvašení v ůle protože v zime je v ůle nizka teplota a to kvasinka nekvasi a když se oteplí tak zásoby včely zpracují. "
Co se s tím občas setkávám, včely sice kvašený cukr zpracují, ale moc jim nejede. Problém vzniká podle mně tím, že se krmí příliš pozdě a zároveň příliš velkými dávkami. Zatímco v srpnu jsou včely schopné bez problémů zpracovat několik litrů roztoku za den, v říjnu a listopadu za běžného počasí je to 0,2 - 0,5 - 0,8 litru roztoku jednou za 2 - 4 - 7 dnů.... Pokud se dává víc, včely zásoby rozpracují a roztahají po buňkách, ale už je nestihnou dát dohromady. Taky samotné včely se hodně vyčerpají, včelstvo potom přes zimu hodně ubude na síle a slabé včelstvo na jaře potom nemá dostatek včel na likvidaci ředěných a kvasících cukerných zásob.
Dokud jen čistě kvasí, není zas tak velký problém, problém nastane, když se do rozvašené tekutiny dostanou plísně a kdovíco ještě. Tomu je třeba předejít, slabším včelstvům je třeba nechat jen tolik rozkvašených zásob, kolik by mohly v rozumné době, řekněme do týdne, 14 dnů teplého předjaří zpracovat, zbylé potom hodit k silným včelstvům. Pomůže taky uteplení.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42152
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu