78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Libor (62.168.45.106) --- 10. 5. 2010
Tloustka pastovaciho hranolu

Zdravím,
př. Stonjeku, četl jsem Vaše i další psaní ohledně pastovacího hranolu a pastování medu, chci se ještě zeptat - jakou tloušťku má hrana hranolu? Z čeho jest nejlepší ho udělat? Četl jsem něco o buku.....Stačí uříznout a ohoblovat, nebo děláte ještě nějakou úpravu?
Budu mít k dispozici miniaturní 1Kw třífázový modelářský motor s kalenou hřídelí o tloušťce 8mm a přemýšlím, jak ten hranol na tu hřídel naroubovat.....Poradíte, nebo samozřejmě kdokoliv s dobrým nápadem? Díky, Libor.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44205


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
PavelN (88.101.19.249) --- 10. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu

po pokusech s vrtulí jsem začal med pastovat ručním pastovačem. Vypadá to jako velké šťouchadlo na brambory. K vidění např zde.
http://www.vcelarskyobchod.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=69&products_id=254
Med pastuji v 40kg nádobách tím způsobem, že jednou za den v každé z nich promíchám obsah. Stačí 10-15X zastrčit a vytáhnout v různých částech nádoby.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44208


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
a.turčáni (94.229.32.130) --- 10. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu

Med pastuji v 40kg nádobách tím způsobem, že jednou za den v každé z nich promíchám obsah. Stačí 10-15X zastrčit a vytáhnout v různých částech nádoby.

To, že raz za deň "štouchnete" do medu neznamená, že si pripravíte krémový-pastovaný med. Každý kvetový med kryštalizuje, až agátový, ktorý ak nie naočkovaný repkovým medom, tak v tekutom stave vydrží aj 3 a viac rpkov.
Čiže každý skryštalizovaný med, by sme mohli považovať za krémový či pastovaný, ale pravda je inde.
Kryštalizácia rôznych druhov medu je rôznej kvality, najčastejšie s hrubšími až hrubými kryštalmi, čím jeho kvalita (chuť a konzistencia)môže byť až nepríjemná a to ešte i s tekutým podielom. Dobrý krémový med musí byť jemnej konzistencie a prirodzenej chuti po rastline z ktorej pochádza.

Preto, aby kvalita bola NAJ, musí sa aj odborne pripraviť. Zmysel krútivého momentu npr. bukového hranola max. 5 cm stranami,je po určitú dobu rozbíjať hrubšie kryštaly aovocného a hroznového cukru na čím menšie časti, čím menšie tým je krémový med kvalitnejší.
Preto som za miešanie v dvojtýždňovom čase každý deň 10-20 min.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44209


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 11. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu

Ahoj Libore,

buk je asi nejlepsi. Mam hranol z boroveho dreva - delal jsem to na zkousku
a nedostal jsem se k tomu to predelat - vyhovuje. Hranol ma prurez cca 5x5
cm, ohoblovan, srazene hrany na hoblovce. Do toho jsem vrazil velky hrebik,
z boku provrtal a malym hrebickem upevnil proti rotaci. K tomu velka
narexka, 15kg kybliky na med a pastacek je skvely.
Do 2q to je v pohode, pak uz to bere vice casu, vrtim jen vecer...

S upinkou ti neporadim, samotneho me to ceka vyresit, ale zatim jsem
nesehnal spravne zprevodovany el. motor, mam jeden co ma otacku za minutu -
to na pastovani by bylo asi malo?? Takze jsem to odlozil, v nejhorsim to
vyresi michadlo, pokud bude treba prejit na vetsi nadoby...

T.H.
2010/5/10 Libor <libor/=/humlak.cz>

> Zdravím,
> př. Stonjeku, četl jsem Vaše i další psaní ohledně pastovacího hranolu a
> pastování medu, chci se ještě zeptat - jakou tloušťku má hrana hranolu? Z
> čeho jest nejlepší ho udělat? Četl jsem něco o buku.....Stačí uříznout a
> ohoblovat, nebo děláte ještě nějakou úpravu?
> Budu mít k dispozici miniaturní 1Kw třífázový modelářský motor s kalenou
> hřídelí o tloušťce 8mm a přemýšlím, jak ten hranol na tu hřídel
> naroubovat.....Poradíte, nebo samozřejmě kdokoliv s dobrým nápadem? Díky,
> Libor.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44216


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
p.k. (213.192.19.26) --- 11. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu

nepodaří li se to spojit souose.tak uvidíš ty vibrace do ruk

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44227


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Libor (62.168.45.106) --- 11. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu

OK, děkuji pánovi za informace.

----------------------------------------------------------
T.H. napsal:

Ahoj Libore,
buk je asi nejlepsi. Mam hranol z boroveho dreva - delal jsem to na zkousku a nedostal jsem se k tomu to predelat - vyhovuje. Hranol ma prurez cca 5x5 cm, ohoblovan, srazene hrany na hoblovce. Do toho jsem vrazil velky hrebik, z boku provrtal a malym hrebickem upevnil proti rotaci. K tomu velka narexka, 15kg kybliky na med a pastacek je skvely.
Do 2q to je v pohode, pak uz to bere vice casu, vrtim jen vecer...
S upinkou ti neporadim, samotneho me to ceka vyresit, ale zatim jsem nesehnal spravne zprevodovany el. motor, mam jeden co ma otacku za minutu - to na pastovani by bylo asi malo?? Takze jsem to odlozil, v nejhorsim to vyresi michadlo, pokud bude treba prejit na vetsi nadoby...

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44263


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu