78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky
Ma to fungovat i bez zakvasu.... Zkuseni doporucuji zakvas udelat...
Sam jsem zatim ve fazi pokusu.
T.H.
Zdravím. Chci se zeptat jestli náhodou někdo máte zkušenost s kvasinkami od - http://www.schimansky.cz/kvasinky/
Kolega je pro nás objednal ale volal mi že tam není nikde napsáno jestli se má z nich připravit ten startér a nebo se tam dávají rovnou.Víte to někdo?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46068
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky
"Ma to fungovat i bez zakvasu.... Zkuseni doporucuji zakvas udelat...
Sam jsem zatim ve fazi pokusu."
Teoreticky zákvas není potřeba, a kvasinky se tam mohou sypat přímo. Prakticky pokud surovina, med at není úplně čistá, jsou v ní nežádoucí mikroorganismy, tak nežádoucí mikroorganismy mohu převládnout a kvas úplně zkazit. Případně se mohou podílet na zpracování významného množství cukru a ovlivnit tak ztráty nebo výslednou chuť a vůni. Platí to, ale podstatně méně, i při převaření. Navíc konzervované, hlavně sušené kvasinky nejsou aktivní, aktivní se stanou až po nějakých hodinách po namočení. Takže je podstatně výhodnější použít ten zákvas. Umožňuje bez převaření dobře zakvasit i trochu horší med s nějakým menším množstvím nežádoucích mikroorganismů a hlavně potom výsledná kvalita není kolísavá podle toho, které nežádoucí mikroorganismy se v medu objeví. Protože aktivní a namnožené správné kvasinky v zákvasu ty nežádoucí prostě přečíslí.
Obecný návod pro použití zákvasu je převařený 10 - 15 roztok cukru nebo tak 13 - 18 % roztok medu ve vodě nebo čaji ( já používám lípový květ nebo kopřivu) nebo dobrý jablečný mošt bez konzervačních činidel atd opatřený živnou solí po varu nechat zchladit na takových 25 st C a rozmíchat v něm kvasinky. vše za dodržování co nejvyšší čistoty. Během pár hodin se kvasinky začnou množit a zákvas začne uvolňovat oxid uhličitý. Při spotřebě tak poloviny, dvou třetin cukrů, při 20 st C tak za dva tři dny, se udělá hlavní kvas, zase nechá ochladnout na těch cca 25 st C a zákvas se v něm rozmíchá.
Kvasinky Vínka jsou 0.6 gramů a mají se dávat při zákvasu do cca 0,4 - 0,6 litru, pivní kvasinky jsou tuším 20 gramů a mají se dávat do litru zákvasu, u pekařských kvasinek jsem dával asi 1 - 2 cm krychlové na půl litru.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46071
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky
U kvasinek od Schimanského, které používám třetím rokem zákvas nepřipravuji. Také v návodu to není předepsáno. Jelikož z jednoho svaření (mám malý kotel) nenaplním kvasnou nádobu najednou, svařím polovinu dávky kvasu ( 50 - 60 l) a po zchladnutí na cca 25 °C rozmíchám kvasinky a živnou sůl na celý plánovaný obsah kvasné nádoby a kvasnou nádobu uzavřu - do druhého dne stačí bílou přežehlenou plachetkou. Ihned svařím druhou dávku kvasu a po zchladnutí, druhý den, doplním kvasnou nádobu na cca pět šestin (někdo doporučuje pouze čtyři pětiny - nebezpečí překypění kvasu) a nechám kvasit. Již třetí den je možno sledovat počátek bouřlivého kvašení. Ještě se mě nestalo, že by kvasinky od Schimanského zklamaly. Odhaduji, že tyto kvasinky prokvášejí hlouběji a také obsah alkoholu bude patrně (domnívám se) 13 - 15 %. U Dolských kvasinek, kvasinek Vínka a kvasnic je však dobré (podle mých zkušeností) předem udělat zákvas. A ještě něco. Jak kvasnou nádobu před použitím i ihned po použití tak i nádoby na dokvášení vymývám horkou vodou s přídavkem Sava. Zanedbaná hygiena bývá příčinou neúspěchu.
Po druhém a každém dalším stáčení přeji dobrou chuť a na zdraví.
JK
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46073
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Míra.P (213.192.58.221) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky
Díky za postřehy a rady.
Já budu dělat jednu várku 100lt kterou rozdělím do dvou nádob.Takže svařím potřebné množství medu a vody,posbírám pěnu.Pak bych si měl tedy někde bokem rozmíchat ty kvasinky s živnou solí aby byla jistota,-v kolika litrech té svařené medové vody to mám udělat? Stačí to ve třílitrovce?
Nezlobte se že se ptám tak podrobně ale raději mám vysvětlení pro "blbce" (mě) než něco zkazit.
Pak mám ještě otázku kolik jestli se tam dává badyán a kolik těch hvězdiček na těch sto litrů aby to nebylo moc.
V medovině od pana Halady je cítit a to mi chutná.
Nebo pokud by bylo pár odkazů na již vyzkoušené recepty byl bych rád.
Míra
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46083
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky
Udělá se zákvas, nechá den, dva rozkvasit a teprve potom se připraví "hlavní" kvas. Já dělám zákvasu 0,5 - 1,5 litru a dělám to v demižónech od 10 do cca 40 litrů.
Jinak potom záleží na návodu ke kvasinkám, jaké množství zákvasu se z nich dá udělat. Kvasiny se v kvasu množí, takže není problém, pokud se má šetřit a piplat s tím, vzít trošičku kvasinek, udělat kvas ve 2 - 4 deci, po namnožení kvasinek udělat z nich kvas třeba 2 litry a až se ty dva litry rozkvasí, tak se můžou nalít třeba do 50 - 100 litrů. A to všechno z malého zlomku jednoho balíčku kvasinek.
Zákvas proti přímému vsypání kvasinek do "hlavního" kvasu má ještě jednu výhodu. Ojediněle se může stát, že se kvasinky nechytnou. Prostě nezačnou kvasit. Třeba je někdo dlouho skladoval nebo nechal v létě v autě na slunci.... Pokud se sypou přímo do kvasu, ten se udělá, vsypnou se tam kvasinky a potom se takové dva, tři dny čeká... A ono nic a kvas je mezitím minimálně poškozený množením jiných mikroorganismů.
Když se dělá zákvas, tak když se ten nerozkvasí, hlavní kvas se prostě nebude dělat a nic se nestane....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46085
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky
>Nebo pokud by bylo pár odkazů na již vyzkoušené recepty byl bych rád.<
Doporučuji: Libor Dupal, Kniha o medovině. Než ji seženete,
určitě je i ve včelařské knihovně v Křemencové, tak můžete zkusit tyto stránky.
http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY63.html#_Toc519779836
S tím zákvasem má kolega Polášek pravdu. Zkrátka, sichr je sichr. Já jsem již trochu líný a zatím jsem neudělal špatnou zkušenost.
JK
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46086
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu