78083

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky

"Ma to fungovat i bez zakvasu.... Zkuseni doporucuji zakvas udelat...

Sam jsem zatim ve fazi pokusu."

Teoreticky zákvas není potřeba, a kvasinky se tam mohou sypat přímo. Prakticky pokud surovina, med at není úplně čistá, jsou v ní nežádoucí mikroorganismy, tak nežádoucí mikroorganismy mohu převládnout a kvas úplně zkazit. Případně se mohou podílet na zpracování významného množství cukru a ovlivnit tak ztráty nebo výslednou chuť a vůni. Platí to, ale podstatně méně, i při převaření. Navíc konzervované, hlavně sušené kvasinky nejsou aktivní, aktivní se stanou až po nějakých hodinách po namočení. Takže je podstatně výhodnější použít ten zákvas. Umožňuje bez převaření dobře zakvasit i trochu horší med s nějakým menším množstvím nežádoucích mikroorganismů a hlavně potom výsledná kvalita není kolísavá podle toho, které nežádoucí mikroorganismy se v medu objeví. Protože aktivní a namnožené správné kvasinky v zákvasu ty nežádoucí prostě přečíslí.
Obecný návod pro použití zákvasu je převařený 10 - 15 roztok cukru nebo tak 13 - 18 % roztok medu ve vodě nebo čaji ( já používám lípový květ nebo kopřivu) nebo dobrý jablečný mošt bez konzervačních činidel atd opatřený živnou solí po varu nechat zchladit na takových 25 st C a rozmíchat v něm kvasinky. vše za dodržování co nejvyšší čistoty. Během pár hodin se kvasinky začnou množit a zákvas začne uvolňovat oxid uhličitý. Při spotřebě tak poloviny, dvou třetin cukrů, při 20 st C tak za dva tři dny, se udělá hlavní kvas, zase nechá ochladnout na těch cca 25 st C a zákvas se v něm rozmíchá.
Kvasinky Vínka jsou 0.6 gramů a mají se dávat při zákvasu do cca 0,4 - 0,6 litru, pivní kvasinky jsou tuším 20 gramů a mají se dávat do litru zákvasu, u pekařských kvasinek jsem dával asi 1 - 2 cm krychlové na půl litru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46071


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu