78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Josef Křapka (77.237.138.233) --- 9. 9. 2010
Re: doslazování medoviny
To, že se medovina po prvém stáčení zdá málo sladká nebo dokonce i trpká je zcela normální jev. Nechte medovinu dozrát. Na doslazování je dost času. Uvidíte po druhém stáčení, že je medovina sladší a chutnější. Po třetím stáčení, pokud k němu ještě dojde... Ale patent na rozum nemám. Jen zkušenost.
JK
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47169
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek Hubač (e-mailem) --- 9. 9. 2010
Re: doslazov?n? medoviny
Ahoj, pokud je medovina suchá 5kg na 100litrů není moc, alepočítej s delším čeřením. Jestli med bude rozpuštěn v medovině nebo vodě je celkem jedno záleží co se Ti víc hodí. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: M?ra.P <e-mail/=/nezadan> > Předmět: doslazov?n? medoviny > Datum: 09.9.2010 19:28:03 > ---------------------------------------- > Zdravím. > Dnes jsem poprvé stočil medovinu od kalu a po ochutnání se mi zdá málo > sladká.Jak ji mám správně dosladit medem?Mám převařit vodu s medem a pak > doslazovat?Máte na to nějaký poměr? > Díky Míra > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47170
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 9. 2010
Re: doslazování medoviny
"Dnes jsem poprvé stočil medovinu od kalu a po ochutnání se mi zdá málo sladká.Jak ji mám správně dosladit medem?Mám převařit vodu s medem a pak doslazovat?Máte na to nějaký poměr? "
Záleží, kolik je tam původně cukru nebo medu. Zkvašením cca 2 kil cukru nebo cca 2.4 kg medu na 100 litrů přibude asi 1 % alkoholu. Do cca 8 % lihu v kvasu se kvasinky množí a bouřlivě kvasí. Do cca 12 % lihu se kvašení a množení zpomaluje. Nad 12 % lihu se kvasinky přestávají množit a stávající kvasinky velice pomalu dokvasí cukr do cca 14 - 16 % lihu, podle toho jak hluboce jsou prokvášející , pak hynou.
Pokud tam bylo cukrů jen na těch 8 % nebo 10 %, možná i 12 % lihu, mohly kvasinky už před prvním stáčením spotřebovat všechny cukry a potom by se po stáčení při dalším "zkvašení" medovina spíš kazila, než dále kvasila, přídavek dalšího cukru nebo medu je potřebný. Pokud tam bylo ze začátku dáno cukrů na minimálně 12 % lihu nebo ještě víc, na 14, 16 % a víc , potom je v medovině určitě ještě další cukr a po stáčení se doslazovat nemusí. Pokud to předchozí kvašení proběhlo v pořádku, medovina nemá nějakou pachuť atd neboli pokud se v kvasu vedle kvasinek nevyskytly ještě další mikroorganismy, které taky spotřebovaly nějaký cukr.
Z vlastní zkušenosti bych radil přislazovat jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné. Málo sladká medovina se totiž při spotřebě dá bez problémů dodatečně dosladit či zkombinovat ještě s nějakým sladkým moštem nebo sirupem nebo kvalitním medem, podle momentální chuti. Hodně sladká medovina se ale dost rychle přepije a chuť na ni zmizí.
Pokud by bylo třeba doslazovat, já bych rozpouštěl med v části medoviny, horší med bych i převařil, po vychladnutí dolil a všechno pořádně promíchal třeba dalším stočením ....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47171
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu