78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jirka (217.197.144.226) --- 17. 12. 2010

PavelIN:"Vezměme si mléko. Všudypřítomný krabicák, jako mléko se tvářící emulze odpadu ze zpracování mléka, vody, řepkového oleje a konzervantů."

PavelIN:"Kupte krabicák, mléko v plastové lahvi a mléko od zemědělce. Dejte to doma na stůl a pozorujte. Zjistíte, že ta tekutina v krabici nikdy nezkysne, po delším čase zhořkne a na jejím povrchu vzniknou krásně žlutá mastná oka."

Chtěl bych se zeptat, kde je možné najít více informací. Z čeho vycházíte? Jen z pozorování?

Sám jsem podobné údaje hledal, když se objevily automaty na mléko, ale jediné co jsem našel je vysvětlení pojmů na krabicovém mléku a to:
UHT - konzervace zahřátím na vysokou teplotu po krátký čas, teplota při UHT je vyšší než u pasterizace, ale čas mnohem kratší
Homogenizované - tuk v mléce je rozptýlen v celém objemu a nesráží se.

Podle tohoto je mlého v krabici stejně kvalitní jako z automatu, když si ho doma převařím. Žádné rostlinné oleje, ani odpad.. Mléko z automatu jsem si koupil jednou. Čekal jsem že bude hlavně tučnější než z krabice a byl jsem zklamán. Tučnost byla stejná jako u plnotučného z krabice, a navíc lehce zapáchalo. K automatu se taky dostanu jen autem.
Kdybych se ale mohl přesvědčit o tom, že mléko z automatu je lepší (i když je dražší) než z krabice, budu ho kupovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49060


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
PavelN (193.179.220.250) --- 17. 12. 2010
Re:

ano, pozorování.

položil jsem si pár otázek, kterými se snažím objasnit rozdíl mezi mlékem koupeným od farmáře (do této kategorie se dá zahrnout i mléko v lahvi) a mlékem v krabici - krabicákem:

-Proč se mléko srazí a zkysne a krabicák ne?
-proč je mléko (teď myslím to v lahvi) dražší než krabicák, když by mělo být stejně kvalitní.
-Z čeho se vyrábí takové množství krabicáku, odnášeného zákazníky po celých kartonech, když se z mléka musí vyrobit ještě tvarohy, sýry, jogurty a máslo, když stavy hovězího dobytka chovaného na mléko výrazně poklesly?
-z čeho jsou ty krásné žluté kapky ve smrduté kapalině, když se krabicák konečně po několika dnech nebo i týdnech zkazí?

Je to jako s medem ze supermarketu. Je to med, ALE ...

Nechtěl jsem tady ale probírat kolik procent čeho je v krabicáku obsaženo. Mým původním záměrem bylo upozornit na značný rozdíl v zacházení s čerstvými potravinami přímo od farmáře a zpracovanou eurohmotou ze supermarketu, která téměř nepodléhá zkáze - oproti původní surovině určitě.

Asi nemá smysl to dál pitvat na včelařské konferenci. Je to můj názor a každý si musí udělat svůj vlastní, pokud ho už nemá.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49061


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Cervenka (e-mailem) --- 17. 12. 2010
Re:

Dne Friday 17 of December 2010 13:18:52 Jirka napsal(a):
> PavelIN:"Vezměme si mléko. Všudypřítomný krabicák, jako mléko se tvářící
> emulze odpadu ze zpracování mléka, vody, řepkového oleje a konzervantů."

> Homogenizované - tuk v mléce je rozptýlen v celém objemu a nesráží se.

zdravim, ikdyz to neni uplne o medu ...

Prave ta homogenizace je velky problem. Slysel jsem v radiu, ze s velkou
pravdepodobnosti muze za cukrovku 1 stupne u malych deti, ponevac tim, ze
rozrusi tuk, ho udelaji "moc malym" - problem je v tom, ze pak se muze dostat
cast mleka do krevniho obehu, kde proti nemu zacnou bojovat bile krvinky.
Mleko ma udajne podobne slozeni, jako teliska pro vyrobu inzulinu a jakmile
si telo v boji proti mleku zlikviduje ta teliska, je tu cukrovka 1 . typu.


--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49063


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jirka (217.197.144.226) --- 20. 12. 2010
Re:

"Prave ta homogenizace je velky problem."

Děkuji moc za nasměrování. Dohledal jsem to už na internetu. Netušil jsem co může homogenizace způsobovat, vypadá neškodně. Škoda, že se o tom málo mluví a píše, a že to neuvádějí prodejci mléka ze dvora nebo automatů - jako výhodu jejich mléka, že není homogenizované (snad). A není to jen cukrovka u dětí co může homogenizace mléka způsobovat.
Já už teď vím, že mléko jedině nehomogenizované. Jsem zvědavý, jestli takové v obchodech najdu.
Ještě jednou děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49157


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Cervenka (e-mailem) --- 20. 12. 2010
Re:

Dne Monday 20 of December 2010 08:30:23 Jirka napsal(a):

> mluví a píše, a že to neuvádějí prodejci mléka ze dvora nebo automatů -
> jako výhodu jejich mléka, že není homogenizované (snad). A není to jen
> cukrovka u dětí co může homogenizace mléka způsobovat.

I kdyz mam rad vse cerstve, jak tu jiz psal nekdo predemnou, pokud neznate
primo stav dotycne kravy-kozy ( kterou ovsem i v chleve muze kliste
infikovat ) , je lepsi, kor pro deti mleko prevarit. Pokud si koupite
kefiracky, muzete jim doma delat domaci kefir, nebo jogurt.


--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49160


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
g.s. (195.168.236.5) --- 20. 12. 2010
Re:

S tym mliekom ste ma vystrasili,ja ho pijem vela,to by tak nevadilo,ale dcerka 5r ho pije ako vodu,ak je toto pravda tak des a hruza..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49162


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 12. 2010
Re:

"Děkuji moc za nasměrování. Dohledal jsem to už na internetu. Netušil jsem co může homogenizace způsobovat, vypadá neškodně. Škoda, že se o tom málo mluví a píše, a že to neuvádějí prodejci mléka ze dvora nebo automatů - jako výhodu jejich mléka, že není homogenizované (snad). A není to jen cukrovka u dětí co může homogenizace mléka způsobovat.
Já už teď vím, že mléko jedině nehomogenizované. Jsem zvědavý, jestli takové v obchodech najdu. "

Cukrovku u dětí a další nemoci nezpůsobuje mléko, ale dá se říct, že počítače. Protože děcka u nich denně hodiny sedí a cpou do sebe sladké tyčinky a sladké mléčné kokteily a podobné blafy, místo aby běhaly venku.
Pohyb je pro dětský organismus obrovsky důležitý, v dětském věku se zakládá na svaly, zakládá se na osteoporózu, zakládá se na nemoci v dospělém věku. Po třicátém roce věku se to projeví, dnešní dětská generace bude na tyto všelijaké civilizační choroby mnohem více náchylná než my. Pohyb v dětském věku a následná kvalita svalů okolo páteře třeba zakládá na to, jak bude ten člověk ve vyšším věku náchylný na bolesti páteře, protože všelijaké vyhřeznuté plotýnky při zvedání těžkých věcí a podobně jsou z velké části umožněny ochabnutím příslušných miniaturních svalů.
Důležitá je taky přiměřená tělesná námaha obecně a následné pocení, protože umožňuje vylučování škodlivin z organismu kůží, šetří tak vylučovací systém a čistí organismus třeba od všelijakých umělých éček z potravin nebo od škodlivin z prostředí lepe než když to děcko jen sedí bez pohybu.
Jinak to je myslím dávno známá věc, že částice menší než cca 50 mikronů mohou projít přímo z potravy do krve, zvláště výrobci potravinových doplňku se toto snaží využívat, není to nic nového.
Mimochodem, srazil jsem litřík krabicového UHT mléka jogurtem na tvaroh a vylezl z toho úplně normální tvaroh, stejně jako z chlazeného mléka nebo mléka od chovatele. Žádný řepkový olej se neobjevil, žádné cizí látky. Akorát se ten tvaroh srážel mnohem pomaleji a byl hodně jemný, takže to trvalo o hodně déle a filtrace od syrovátky by byla náročnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49165


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu