78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


a.turcani (94.229.32.130) --- 17. 5. 2012
Kŕmenie skvaseným medom

AK naozaj med kvasí, včelám by som ho nedával,pretože obyčajným zriedením takéhoto medu, živé kvasinky sa dostanú do žalúdku včely a môže uhynúť. Keď už by som podával skvasený med, tak by som ho najskôr zohrial na 60°C, aby kvasinky odumreli, ale ja by som ani to nerobil, a nepil by som ani medovinu z takéhoto medu, divé kvasenie nemôže dať medovine lahodnú chuť.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 57284


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Stonjekl (90.179.161.201) --- 18. 5. 2012
Re: Kŕmenie skvaseným medom

No jestli to není tím, že včelky nejsou bažanti na buzerplace, ale živé bytosti ke kterým bychom se měli chovat slušně, neboť to mají s námi rok od roku těžší. Pak stačí jednoduchá úvaha jestli je zkvašený med jejich přirozená potrava a jaké produkty při kvašení vznikají. Krmil jsem s ním před mnoha lety, kdy jsem zapoměl ve vlhku asi půl vědra. Nadělal těsto a před plemenáči bylo hodně mrtvolek. Od těch dob jsem nikdy zkvašený med neměl a tudíž nemůžu zkušenostmi posloužit. Ale rozhodně bych ho raději vyhodil, šetření zde není na místě!!! Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 57285


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 18. 5. 2012
Re: Kŕmenie skvaseným medom

Je třeba trochu do toho zapojit vlastní hlavu.
Může to být zkvašené a zkvašené. Vlastní kvasinky nic jedovatého pro včely neprodukují. Nakvašený med tudíž není pro včely problém. Jen by bylo vhodné to převaření, kvůli likvidaci živých kvasinek.
Pokud ale to je pořádně zkvašené, je to hnus smrdící po zhnilotině či jakoby nějakém ředidle, je to odporné chuťově atd, nemá to e včelách co dělat.

jinak u zkvašeného medu hodně pomůže jeho rozpuštění a případně při hlubším zkvašení opatrné zahřátí až na 80 - 100 st C. Jednak se tím usmrtí kvasící mikroorganismy, jednak se med zahustí a potom už dále nemusí kvasit. Je tedy možné takový med uschovat třeba na medovinu nebo na přídavek do ovocného kvasu atd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 57286


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
gusto (195.168.246.136) --- 18. 5. 2012
Re: Kŕmenie skvaseným medom

ja by som nakvaseny med vcelam nedal ani omylom..tych stresujucich faktorov je v posl.dobe na nich az az(neonikotinoidy,cereana,varoa,virusy,krmenie cukrom,o ktorom castokrat ani boh nevie co v nom je a odkial skutocne pochadza atd atd)..este im aj hlavu motat alkoholom :-)..pisete ze med prevarit,prip.prehriat..vznika HMF,ktory je pre vcely jedovaty(uvadzaju mnohe zdroje)..a ked je toho len par poharov tak vyhodit,a rozmyslat kde sa stala chyba a nie spekulovat ci im to mozem dat..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 57287


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
KaJi (90.179.243.173) --- 18. 5. 2012
Re: Kŕmenie skvaseným medom

Jendou jsme měl zkvašený řepkový med ve sklenicích. U nás do té doby řepka nebyla, takže se to stalo :-)

Dla jsem sklenice včelám. Včely prvně vysály mezikrstalickou vodu a zápach zmizel. Med ve sklenicích začal vonět.

Pak začala snůška a včely ztratily zájem,

Mám takový dojem, že kvasinky josu pro včely běžná věc, jak píše Radim. A že jim v koutech mimo dosah mohl začít med kvasit, s tím se asi ve svém vývoji setkávaly včely asi dost často.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 57288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu