76600

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


diskuter (84.19.91.236) --- 26. 4. 2022
medar

jeste jednou prodavas med po 5 dkg za 100 kc samozrejme je jich do kila 20 a 20 x 100 = 2000 kc / 1kg , do slova pises bez sklenice a vicka - jednotne cislo - za 1700 kc / 1kg = ze sklenici kupujes s vickem za onech 300 kc. co chybi do tech 2000 kc celkem a i tak i tech 5 dkg sklenic mam nekolik ks a roku doma z polska i s medem a minimalne nejmene jednou tolke i s MANUKOVYM MEDEM pokud vis co to je AZ Z NOVEHO ZELANDU OD VNUCKY v soucasne dobe mam zakazku k dodani do 100 ks tech prdatych sklenicek na svatbu k rozdani svadebcanum. tak slez ze tresne simpanzi. ja ty pidi sklenicky-ne sklenice, mam zadarmo a ty po vypoctu za 15 kc/ 1 kus. kilove sklenice jsem kupoval doposud po 1400 ks / 1ks i s vickem kolem 7 kc. i s dopravou. nikdy jsem do donesenych sklenic od okurek med neprodaval a dal nebudu, ba ani cedule nepotrebuji veset na plot nebo dum. jeste bych neco mohl napsat, ale to uz bych se rouhal proti osudu a stesti - nachtel bych to pokazit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 75829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2022
Re: medar

Hm, 50 g baleních po 100 Kč. to je snad jedině med s mateří kašičkou.
Jinak k té ceně medu, jsem zvědav, kdy si lidi uvědomí, jak je snadné invertovat obyčejný cukr do formy charakterem a veškerým použitím odpovídající medu, snad mimo léčení rýmy a podobně. Jsem letos potřeboval zpracovat nějaký starý cukr, který je v takové formě, že pro použití přímo jako krystalový cukr už to moc není, ale zpracoval jsem ho na invert do "medové podoby" ve sklenicích a až mě zarazilo, jak je to jednoduché.
A to ani nemluvím o třeba pampeliškovém medu a podobných produktech, kde je výsledek dokonce "medová hmota" s květovou příchutí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 75830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
gupa (93.92.52.23) --- 26. 4. 2022
Re: medar


R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2022
Jsem letos potřeboval zpracovat nějaký starý cukr, který je v takové formě, že pro použití přímo jako krystalový cukr už to moc není, ale zpracoval jsem ho na invert do "medové podoby" ve sklenicích a až mě zarazilo, jak je to jednoduché.
..........

Ano, dávno se tak stalo. Vedle jiných, hlavně vinařů, olejářů, jsou medaři dávno chemiky vytlačeni a na trhu jsou z velké části náhražky, které "jakože" občas někdo kontroluje. Přitom stačí několik specifických vyšetřovacích postupů při shánění důkazů a padělaté se velmi snadno chytí do pasti. Ví to sami padělatelé, ale je jim jedno hodně věcí protože vyšetřování padělání unás je tak zábavné a pokuty a postihy jsou tak směšné a zároveň tragikomické.

Naposledy díky tradikomedii v kauze Včelpo dle pozorování mohlo za opad prodejů medu díky tomu, že důvěra v med včelaři podnikem vlastněné opadla.

Věda okolo hlídání kvalit medu je zastaralá, zoufalá, tím pádem směšná. Upřesňuji aplikovaná věda zato může.

zastaralé vyučovací určení kvalit medu:
HMF - přirozená součíst medu, to že narůstá neznamená že je nekvalitní, jen změní kvalitu protože i starý med je medem.

diastatická aktivita - ta lze jednoduše nadstavovat enzymatickými přípravky, někdy se laborant diví, jak vysoká aktivita je v tom regálovém medu, ona klesá, ale ta výše.

Chutě a barvy, to řeší voňavkářský průmysl je na vysoké úrovni, padělatel může v podstatě v 50g za 100Kč v balení mít specifických medů z krajů nezjištných desítky

Pylová analýza - je nespolehlivý důkaz, v momentě výskytu i při kvantitativním výsledku může padělatel zmínit, že smísil více medů

Co se nehledá?

Jak jsem napsal, specifika jsou u každého případu padělání jiná, zkušenosti u lidí kteří taková hledání důkazů jsou, ale nejsou lidi s takovými pravomocmi, protože zpravidla největší producenti medu na trzích jsou i velcí kamarádi a vlastně investoři a zákazníci laboratorních center, hlavně těch co rozhodujou o kvalitách jejich medů.

Takže je to neřešitelný problém a ano, ví se obecně už dávno, že, je velmi jednoduché padělat med obyčejným cukrem.

Ví to hodně včelařů, ví to SVS, ví to největší zpracovatelé a dovozci medu, ví to hodně konzumentů, ví to předsedkyně ČSV, ví to bývalý předseda Peroutka, VÚ Dol a jeho zaměstnanci, každý prodejce včelařských potřeb.

Ví to Radime všichni a i ty jsi nato dokonce přišel.

Ale nikdo nic proti padělání medu nedělá. Protože to je velká okrajová produkce která nikoho moc nezajímá.

Jakýmsi řešení byla propagace chovu včel která nakonec přerostla v převčelení krajiny a hromadné nákazy sepse včel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 75831


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2022
Re: medar

Já o žádném padělání medu nemluvím. On ten invertovaný cukr moc za med vydávat nejde, chuťově to je pořád cukr. Otázka je, co by udělal invertovaný hnědý cukr nebo kdyby někdo získal z cukrovaru afinovaný neboli nečištěný cukr. Možná to někdy zkusím, jestli třeba uvidím doprodávat nějaký výrazně zlevněný tmavý cukr, invertovaný s tou příchutí tmavého cukru by to mohlo do vody fungovat jako sirup. Současně s tou citrónovou kyselinou, kterou se to invertuje.
Padělat to tak, aby to u méně znalých na tržišti obstálo a lidi to kupovali jako levný méně kvalitní med už vyžaduje trochu nějaké znalosti. A už to tady nebudu rozvádět, co kdybych se trefil do té "správné" metody a někdo by to potom takhle začal dělat.
Například pro výrobu perníku na vánoce, řekl bych, že když se do toho perníku dá dost perníkového koření, skořice, hřebíček, badyán atd, tak se jednoduše nepozná, jestli na perník padlo kilo medu nebo kilo cukrového invertu.
Co se týká Včelpa, tam byl problém v tom, že u některých látek nejsou stanoveny limity a proto je škodlivý jakýkoliv naměřený výskyt rezidua. Vyšlo to tak, že Včelpo si nechalo udělat rozbor v nějaké běžnější laboratoři a tam, co vím, nic nenašli, takže Včelpo dlo ten med do prodeje. Hygiena ale nechala udělat svůj rozbor v nějaké hodně moderní laboratoři, kde jsou ty přístroje citlivější a tam ty nežádoucí látky našli.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 75833


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(93.92.52.23) --- 27. 4. 2022
Re: medar


R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2022
Současně s tou citrónovou kyselinou, kterou se to invertuje.
Padělat to tak, aby to u méně znalých na tržišti obstálo a lidi to kupovali jako levný méně kvalitní med už vyžaduje trochu nějaké znalosti.
........

Znalosti nejsou potřeba, stačí nějaké vybavení, drzost a trochu toho podnikavého kumštu. A tržnici také nepotřebuješ, kup si med ze superhypermarketu. A srovnej ho chuťově stym svým invertem. Třeba v akci. Ten se vyrábí nevím zatu cenu z čeho, když marže suprmarketu jsou 50%. Takže stačí si tu výrobu vydělit dvěma a máš dodavatelskou cenu pro supermarket. A zatu cenu plus náklady a zisk to může být med z velké části jedině z běžného cukru. Otom se ví ale dlouho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 75834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (90.178.51.173) --- 28. 4. 2022
Re: medar

Tak ono ani tak nejde o to, že by to dělali včelaři, ale podstatné bude, až to začnou dělat spotřebitelé medu. A o to kupovat méně medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 75837


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu