78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Baudis Jan P. --- 26. 4. 2002
Re: Kurs : senzorika medu

Musím se ke své hanbě přiznat, že jsem se na koncentraci roztoků
zapomněl otázat. Ale neměl by být problém zjistit to na e-mailové
adrese VÚVč v Dole. Jestli to někdo zjistíte, dejte to, prosím, se do
konference. (Používané koncentrace jsou dvě: pro mladé /slabší/ a pro
starší lidi /silnější/.)



> Nejdříve byl test. Ochutnáváním velice zředěných roztoků (kyseliny
> vinné, chininu, cukru a soli) jsme si mohli vyzkoušet citlivost našich
> chuťových receptorů na kyselost, hořkost, sladkost a slanost. Přestože
> nám dali dvojnásobnou koncentraci, než používají pro mladé lidi
> (studenty), kteří mají ještě neopotřebovaná chuťová čidla, tak
> výsledek nebyl nic moc. (Sám za sebe mohu říci, že jsem správně
> uhádnul jen dvě ze čtyř základních chutí - a nebyl jsem sám.)

> Přednášející navrhoval, aby si podobný test udělali i členové v
> místních organizacích, a tak vytipovali mezi sebou lidi s dobrými
> senzorickými schopnostmi a ti by pak mohli sloužit k vyhodnocování
> medu a degustacím apod. (Pro tento účel by VÚVč sdělil, jaké
> koncentrace chemických látek použít pro zjišťování chuťových
> schopností).


J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu