76393

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Ahoj Radime,
tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové nepravděpodobnosti, když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
----------------------------

Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.

Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád, medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9285


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i odborníka
snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani sklenička.Staří
včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti lety a údajně se
jedná o medovici ze smrku.
Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V případě
pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby vyšetření zaplatil
v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní Monika v případě
potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši sama.
Pěkný víkend
Daniel Prokeš


> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
> snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9286


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Za ty tvoje rady Danieli bych, být Monikou, "pěkně poděkoval". Platit rozbor HMF napůl a pak něco po někom požadovat, to jsi snad nemyslel vážně :-).
Ale že existuje regulerní med s příchutí karamelu jsem opravdu nevěděl. Karamel má tak typickou chuť, že si to neumím představit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9293


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
josef Šroll (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

To se mi zdá dost nepravděpodobné, vyrobit umělý med v domácích
podmínkách v takové kvalitě, aby to laický zákazník nepoznal, je
prakticky nemožné. Pamatuji situaci v poválečných letech, kdy se
u nás prodával umělý med pod názvem Kandol. Jeho hnusnou pachuť
si pamatuji dodnes. To, že se v supermarketech často objevují
umělé medy laicky nerozeznatelné od pravých, kterým často
zákazníci dávají přednost, je věc jiná. To je výsledek
laboratorních výzkumů a nasazení moderních technologií, jež
obyčejný podvodník nemá k disposici. Naštěstí. Zatím. Barvení
potravin připáleným cukrem se používá snad od doby, kdy je cukr
znám, viz známé a pověstné kuchařky. Mám dojem, že se mu říká
kulér, pokud to někdo ví přesněji, prosím doplnit.

----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Eman" <e-mail/=/nezadan.post.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: kvalita medu
Datum: 13.3.2005 - 6:58:11

> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do
> nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul
> jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v
> encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na
> přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl
> "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela
> zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med
> vařením melasy a
> snad to i prodávali.
>


--
Levnější internet v pracovní dny již od 18:00 hod.
Surfujte s VOLNÝ!
http://mimospicku.volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9287


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Dobrý den,
ten med s příchutí karamelu byl tmavý med s odstínem do hněda až do
cihlověčervena a byla to, pokud si dobře pamatuji, záležitost června. S
největší pravděpodobností asi ty smrky. Párkrát jsem vytočil zase tmavý med
s odstínem úplně do černa, jako by byl přibarvený sazemi a ten byl zase v
červenci až začátku srpna, když vypadla lipová květová snůška a nejčastěji
na stanovišti, kde kolem byly listnáče charakterizované jako měkký a tvrdý
luh. Tam už to bylo chuťově horší. Odhadoval bych to na nějakou jinou
medovici než lípovou.
Co se týká falšování medu, myslel jsem tím pro včelaře nejsnadnější a
nejlevnější cestu získanou sladkou hmotu prohnat přes včely. To s karamelem,
případně kulérem nejde, někde jsem četl, že je pro včely jedovatý. Třeba s
tou melasou to pravděpodobně jde a výsledkem by měl být právě tmavý "med".
Pokud takovou hmotu někdo prodává jako včelí med, je to jednoznačně podvod.
Pokud někdo uvede, jak to vyrobil a prodává to třeba nějak levněji, tak je
to něco jiného. Takhle vyrobenou hmotu, nechci to nazývat med, bych na trhu
klidně akceptoval.


R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
HUBAČ Radek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
producentem nema smysl.
Radek
----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
Subject: Re: kvalita medu


> Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
> Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
> typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti
> lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
> konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
> vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> sama.
> Pěkný víkend
> Daniel Prokeš
>
>
>> Ahoj Radime,
>> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
>> nepravděpodobnosti,
>> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
>> ----------------------------
>>
>> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>>
>> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
>> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
>> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na
>> chuť
>> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování
>> limonád,
>> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
>> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
>> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
>> snad to i prodávali.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9294


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu

> a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.

Dobrý den,
produkce medovicového medu je mnohem méně pravidelná než květového. Pořádná
medovicová snůška je často jen jednou za několik let i u spolehlivých a
dobrých producentů medovice. Podle klasiky "Medovice a včely" od O Haragsima
žije u nás až okolo 100 různých druhů producentů medovice sbíraných včelami
a v případě příslušné souhry náhod se může kterýkoliv z nich přemnožit a
stát zdrojem medu třeba jen jednou za desetiletí nebo jednou za sto let.
Nebo zdrojem melecitózy. Pět let na poznání zajímavých medovicových medů z
nějakého místa je proto málo.
Taky asi chuťové rozdíly oproti květovým medům budou u medovicových asi
větší směrem k lepší i horší chuti i když to asi bude dost individuální.

Co se týká prodeje na tržištích, myslím, že je snad stanoveno zákonem, že
každý takový prodejce má mít na stánku na sebe uvedený kontakt, minimálně
aspoň IČO a z IČA lze snadno třeba na internetu zjistit potřebné údaje. Co
jsem viděl včelaře prodávat med na tržištích, tak většina z nich měla někde
na tabuli vyvěšenou aspoň svou adresu. Při prodeji ze dvora myslím není
předepsáno nic, záleží to jen na rozhodnutí včelaře ?


R. Polášek

----- Original Message -----
From: "HUBAČ Radek" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 9:37 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
> vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
> vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
> zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
> spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
> Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
> producentem nema smysl.
> Radek
> ----- Original Message -----
> From: "Daniel Prokeš" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
> Subject: Re: kvalita medu
>
>
> > Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala
paní
> > Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> > nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> > odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla
úplně
> > typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> > zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> > rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> > sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před
dvaceti
> > lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> > Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na
této
> > konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> > skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> > vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> > výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí
vyšetření
> > vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> > případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> > vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> > Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> > sama.
> > Pěkný víkend
> > Daniel Prokeš



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9303


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu