78432

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832) (18839)

dedula 164410 :
> Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se
> pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává.
> Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba
> piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní
> způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2.
> moderní výroba: varna - CKT - expedice.
> Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám,
> podle svého jazyka(ku).
......

Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832)

Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává. Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2. moderní výroba: varna - CKT - expedice.
Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám, podle svého jazyka(ku).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834)

Jestli čistě fruktózový sirup, tak to nebude z řepného cukru - sacharózy,
protože ta je složená půl na půl z fruktózy a glukózy. Fruktózový sirup
tuším se vyrábí nějakým postupem z kukuřice. Je to tuším asi 15 let, co po
uvolnění hranic byl dokonce tehdy nabízen jako alternativní krmivo pro
včely. S tím protlačováním výroby těch sirupů se mně to zdá ještě
"zajímavější" existují nejen kvóty pro výrobu cukru, ale taky pokud vím
minimální nařízené ceny cukrové řepy a cukru neboli v porovnání se světem
vyrábějí naše cukrovarnické spolky cukr snad dvakrát, třikrát dráž. No a
různé tekuté sirupy se dovážejí v nádržích ještě snadněji než nějaké tuhé
cukry. Takže nejspíš mají li podniky v EU používat i tady vyráběné cukrové
sirupy, budou muset být i ty chráněny cly stejně jako bílý cukr. Jedinou
naději ve snížení ceny vidím v tom, že tyto suroviny používané jako
polotovary v potravinářském průmyslu nemusí být tak moc vyčištěny jako bílý
cukr, do spousty výrobků bude možno použít sirup o čistotě na úrovni
afinovaného cukru nebo dokonce na úrovni melasy jen za cenu toho, že dodá
vedle sladkosti určitou dodatečnou příchuť. takže jejich použití může být
skutečně levnější než použití bílého rafinovaného cukru.Taky štěpení
sacharózy na glukózu a fruktózu je mnohem jednodušší a levnější operace než
čištění sacharózy. Ta příchuť ale může být i docela příjemná, třeba kdysi
když jsem krmil afinovaným cukrem, tak jeho chuť byla v podstatě úplně
stejná jako chuť takzvaného přírodního cukru, který se dnes prodává zájemcům
v obchodem s zdravou výživou čtvrt kila okolo 20 korun. S troškou fantazie
tato chuť připomíná chuť karamel. Taky někdy v té době byly v obchodech
levný švestkový kompot původem tuším z Albánie, tam byl taky na zavařování
podle chuti použit nějaký afinovaný cukr nebo možná spíše dokonce i melasa.
Ovšem v kombinaci se švestkami to chutnalo dobře. Taky do nějakého levného
piva se asi nebude přidávat rafinovaný bílý cukr, ale nějaký afinovaný cukr
nebo sirup typu melasy, což múže být spíše cukrovarnický odpad než produkt,
ale v pivu může tato příchuť zřejmě dost dobře nahradit příchuť sladu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, September 30, 2006 9:25 PM
Subject: Re: Medové pivo


dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se
na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit
přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny
a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a
zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a
nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o
"dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen
podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů,
limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin,
náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno
limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek (203.211.69.173) --- 1. 10. 2006
Re: Literatura k inseminaci vcelich matek (18828)

Pokud neni na obtiz anglictina, pak v knihovne CSV pred lety meli knihu: Ruttner F, (1976) The instrumental insemination of the queen bee.

Pri hledani presneho nazvu pomoci googlu jsem nasel i zajimavy odkaz na stranky s citaci dalsich zajimavych clanku ke slechteni vcel, varroa toleranci aj. Dost je toho citovano v casopisech, co by snad meli mit v knihovne CSV.

Odkazy byly na adrese:
http://members.aol.com/queenb95/bibliog.html

Urcite by se toho dali najit na internetu i vice (anglicky).

S pozdravem

Radek Kobza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18837


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834) (18835)

> Od: Karel:
> Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru
>
> .......
> Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív
> jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý
> dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
> Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to -
> medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod
> regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
> Nezná někdo cenové relace.
........
Cenové relace cukru nejsou stabilní a to ze zcela pochopitelných důvodů. (a to už delší dobu)

Každopádně na serveru http://szif.cz se nachází zprávy otom, kolik jakýho cukru skladujeme, a kolik ho vyvezeme a nakoupíme jako ČR.

Jedná se ve správách i o smetky, které se dají z cukrovaru získat. (známá má známé a ty mají strýčka .... atp.) Smetky jsou vlastně po úklidu nebo jinak dnes řečeno "likvidací starých zásob". Lze na takový cukr narazit a ceny jsou nesmírně zajímavé. Kvalita (příměsy "ze země") - se ale různí. Od parádního cukru po cukr vzhledově našedlý "pepř a sůl" (drobky hlíny a písku)
_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.228.166.93) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834)

Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru

........
Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to - medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
Nezná někdo cenové relace.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831)

dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o "dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů, limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin, náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815) (18816) (18823)

Stonjek napsal(a):
> .. pak už záleží na dávkování a štěstí. Zdraví R. Stonjek
>
No vždycky si můžeš vybrat - buď se učit zálady řemesla a nebo se modlit
za návštěvu štěstěny.

Pivovarskej pozdrav "Dej bůh štěstí!" určitě vznikl dávno před Poupětem.

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18833


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831)

dedula 164410 napsal(a):
> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
>
Je otázka, v čem ten omyl spočívá, jestli v neznalosti etiket, anebo v
předpokladu, že v lahvích v supermarketech je poctivý pivo.

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18832


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.75.141) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812)

Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na etikety ruznych piv a precist si slozeni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18831


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re:Literatura k inseminaci vèelích matek (18828)

Od: Pavel K.
>
> Měl bych zájem o literaturu, která se zabývá inseminací včelích matek.
> Může mi někdo poradit, kde nebo na koho se obrátit? Předem děkuji a přeji
> hezký podvečer. Pavel K.
.....

Inseminace včelích matek je dokonale popsána v publikacích VÚ Vč. Dol. Doporučuji prohlédnout jeho nabídku literatury(ceník), popř. oslovit jejího ředitele. Bohužel není možné dát tuto novodobou literaturu bez svolení volně k četbě na web.(jde o poměrně nové tituly)

Jinak pro zájemce starých titulů jsem pokusně vytvořil a tvořím jmenný seznam volné české včelařské literatury na webu. Prostě co jde přečíst z internetu!

http://vindex.ic.cz/beebookcase/

Jakýkoli nápad, námět a nový linky na volnou včelařskou literaturu vítám na gupa/=/seznam.cz nebo zde na diskuzi.

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jakub (83.240.32.254) --- 29. 9. 2006
Krmení

Zdravím přátelé,
máte někdo zkušenost s krmením směsí řepkový med + cukr v poměru 1:1? Slyšel jsem, že někdo to používá ale nemám žádné konkrétní a hodnověrné údaje. Jedná se mi o to, zda lze využít při nadbytku řepkového medu aniž by to mohlo způsobit v zimě nějaké problémy jako s obtížně zpracovatelným řepkovým medem samotným a dále použití v sezoně na způsob zde svého času zmiňované medné komory. Díky za názory!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel K. (213.192.21.67) --- 29. 9. 2006
Literatura k inseminaci včelích matek


Měl bych zájem o literaturu, která se zabývá inseminací včelích matek. Může mi někdo poradit, kde nebo na koho se obrátit? Předem děkuji a přeji hezký podvečer. Pavel K.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18828


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (194.212.232.6) --- 29. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18815) (18816) (18823)

Vždycky jsem si myslel, že právě chmel je v pivu-snad kromě alkoholu , tím konzervantem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18827


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (85.135.97.142) --- 29. 9. 2006
Re: Medové nápoje (18822)

Velmi zajímavé jsou stránky o medovině na www.medovina.sk
Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18826


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 29. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815)

Mohu Vam teke doporucit MEDOVINOVEpivo vyrabene klasterem v Zelive svrchnim
kvasenim. Je moc dobre a silne 15stupnu.
jan
----- Original Message -----
From: "Stonjek " <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM
Subject: Vaoení medového piva


> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů,
> chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad
> nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole
> nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr
> ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s
> natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té
> práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku
> v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo
> bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí,
> určitě
> bych na něj občas zašel.
> Zdraví R. Stonjek
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18825


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jaroslav Malý (e-mailem) --- 29. 9. 2006
(no subject)




Dobrý den přátelé,
není to tak dlouho,co se na konferenci rozvířila debata o panu Trundovi. Je-li to tentýž,který nabízí i
výrobu etiket musím říci,že já s ním mám opakovaně dobrou zkušenost. Je s ním možná dohoda o
možných změnách do tisku a pokud kdosi uváděl,že se na něho nemůže dovolat tak nevím,ale mně
se to nestalo. To píši proto,že naše zkušenosti nemusí být vždy stejné.
Vše jen dobré
J.Malý
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18824


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815) (18816)

Já opravdu nejsem na vaření piva odborník a zřejmě ho nikdy vařit nebudu, ale rozdíl je v použití pivovarských kvasnic a použití chmele pro navození hořké pivní chutě a pak už záleží na dávkování a štěstí. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18823


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Medové nápoje

Zrovna minulý týden jsem získal 88 let starou knížečku pro hospodyňky.

...
Je tam následující řazení:

Kapitola VI:
Medoviny

Kapitola VII.
Medové víno

Kapitola VIII.
Medové limonády

Kapitola IX.
Medové pivo

Kapitola X.
Medové likéry a lihoviny

titul: Med a jeho zpracování v domácnosti

Josef Kadlčák, v Praze 1918

- - -

Zajímavé jsou právě ty limonády (a i pivo), protože v době 1918 se ještě za limonádu považovalo něco jako dnešní vinný burčák. Jde o přirozenou bouřlivě kvasící směsici (konzumace 8 den ).





_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18822


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 28. 9. 2006
RE: Vaření medového piva (18818) (18819)

Viz: http://www.volvox.cz/knihy/mandragora/mandragora.php#posvatna
(cena 150 Kč)

-----Original Message-----
From: vcely-bounce On Behalf Of Jan Čáp
Sent: Thursday, September 28, 2006 3:16 PM
Subject: Re: Vaření medového piva

"Posvátná a léčivá bylinná piva* - Tajemství prastarého kvašení ",
za už přijatelných 100,- (nebo 150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva
použitím medu ..


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18821


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18818) (18819)

Ta kniha by se klidně mohla jmenovat i "Drogy legálně, snadno a
rychle" a v Praze je za 105,-. Koho zajímá, proč se dnes do piva
přidává hlavně chmel, a kdo má rád recepty i několik století staré,
tak neváhejte.
Ivan

JČ> tak spoustu inspirace najdeš v překladu knihy "Posvátná a léčivá
JČ> *bylinná* *piva* - Tajemství prastarého kvašení ", která letos v létě
JČ> konečně dorazila do sítě "Levné knihy" za už přijatelných 100,- (nebo
JČ> 150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva použitím medu ..



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18820


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18818)

No mně právě spíše vyhovuje takové méně alkoholické pití jako desítka pivo,
> co se pije spíše na žízeň. .. Chuť by se mohla na rozdíl od piva doplnit třeba bylinkami.
>
> R. Polášek
>
Jestli Ti Radime nebude ti vadit, že to tradiční pivo moc nepřipomíná,
tak spoustu inspirace najdeš v překladu knihy "Posvátná a léčivá
*bylinná* *piva* - Tajemství prastarého kvašení ", která letos v létě
konečně dorazila do sítě "Levné knihy" za už přijatelných 100,- (nebo
150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva použitím medu ..

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18819


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva

No mně právě spíše vyhovuje takové méně alkoholické pití jako desítka pivo,
co se pije spíše na žízeň. Co se týká trvanlivosti, muselo by se konzervovat
stejně jako to pivo, to znamená přetlakem oxidu uhličitého nebo u
průmyslového výrobku i pasterizací či jak se to pivo vlastně stabilizuje.
Chuť by se mohla na rozdíl od piva doplnit třeba bylinkami.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Čáp" <>
To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 11:53 AM
Subject: Re: Vaření medového piva


Radim Polášek napsal(a):
> Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
> medoviny
Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším
obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda
toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako
každá jiná z medu a chmele).

Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co
"kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.


Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18818


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18815) (18816)

Radim Polášek napsal(a):
> Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
> medoviny
Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším
obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda
toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako
každá jiná z medu a chmele).

Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co
"kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.


Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18817


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815)

Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
medoviny?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM
Subject: Vaoení medového piva


> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů,
> chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad
> nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole
> nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr
> ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s
> natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té
> práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku
> v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo
> bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí,
určitě
> bych na něj občas zašel.
> Zdraví R. Stonjek
>


----------------------------------------------------------------------------
----


> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18816


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Vaření medového piva

Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů, chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí, určitě bych na něj občas zašel.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18815


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan krokavec (195.91.125.126) --- 27. 9. 2006
Re: barevné mezistěny (18773)

Farebné medzistienky vyrábajú v SR napr. vo Výrobni medzistienok - Želovce.
Tel. neviem, skúste napísať na :info/=/tapersk.sk
Krokavec

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812)

No slad dodává jednu z aroma a chuti piva. Nahradit ho úplně cukrem nebo
medem, tak z toho nevyjde pivo, ale něco jako medovina. Částečný přídavek
buď vytváří originální chuť u zvláštních piv nebo může ve velkovýrobě asi to
pivo zlevnit, nějaký cukr, případně dokonce afinovaný nebo i možná v melase
tomu dodá stejná procenta alkoholu a je určitě levnější než cukry z výtažku
ze sladu.
Ale dnes v době nadbytku medu medové pivo mně moc nezní. Já bych navrhoval
to nazývat z opačné strany něco jako pivní, pivovou nebo pivařskou medovinu,
ani jeden z názvů mně nesedí, ale lepší mně teď nenapadá. Prostě nápoj, kde
hlavní cukerná a lihutvorná složka je tvořena medem a sladový výtažek je tam
přidáván v menším množství hlavně k úpravě chuti, aby výsledný nápoj získal
trošku pivní chuť. A aby to nebyl ulepený a přeslazený likér, jako je
medovina prodávaná na stáncích, kde si člověk dá jeden kalíšek a má toho
dost, ale nápoj, u kterého je možné posedět a pít ho případně i na žízeň a
který by tedy mohl být alternativou piva.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 9:05 PM
Subject: Re: Medové pivo


KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz
http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan



_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18813


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807)

KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: dedula 164410 <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medové pivo
> Datum: 27.9.2006 13:53:45
> ----------------------------------------
> >>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z
> cukrovaru) nedává?
>
> Dava, ale nikomu se to nerika ....
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18812


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808) (18809) (18810)

Chapu a rozumim, ale neda se nic delat. Konkretneji uz to neumim ale na
rozdil od Vas se nebojim napsat Paroubkova stylu. Mne by naopak zajimalo co
si myslite o moji retorice a k jakemu stylu je podobna. Ja bych si dovolil
ji prirovnat k stylu Petera Bothy nebo Mose Kohena.
Dekuji jan
----- Original Message -----
From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 5:01 PM
Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


> Příteli Löffelmanne ani ve Vašem příspěvku jsem kromě rétoriky ,nechci
> říkat koho, nic nenalezl.Díky Petr
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18811


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808) (18809)

Příteli Löffelmanne ani ve Vašem příspěvku jsem kromě rétoriky ,nechci říkat koho, nic nenalezl.Díky Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18810


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808)

Pr. Kozliku,
zkuste priste pouzit argumenty a fakta a ne retoriku politiku Paroubkova
stylu..........
dekuji jan
----- Original Message -----
From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 3:55 PM
Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


> Určitě ho zlikvidovali.Za peníze z Předboje najali Mrázkova řidiče, fakt
> slzšel jsem to od souseda v hospodě a ten má zaručený informace z
> mysliveckého spolku, že to nějaký strýc v noci slyšel pod posedem povídat
> si dva medvědy!
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18809


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805)

Určitě ho zlikvidovali.Za peníze z Předboje najali Mrázkova řidiče, fakt slzšel jsem to od souseda v hospodě a ten má zaručený informace z mysliveckého spolku, že to nějaký strýc v noci slyšel pod posedem povídat si dva medvědy!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18808


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.77.29) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793)

>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z cukrovaru) nedává?

Dava, ale nikomu se to nerika ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18807


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805)

Dobry den Gustou,
s pr. Preslickou to nejspis dopadne tak jako s kazdym, kdo je nepohodlny
sefum CSV. Nejdriv bude ocernen a pospinen a pak se na nej jako na cernou
ovci zapomene a kdyz bude chtit neco pro vcelare delat, tak kazda jeho akce
bude svazem bojkotovana. Tak jako se to stalo mne, kdyz jsme delali akci
Chvala medu - propagace ceskeho medu, tak casopis Vcelarstvi a ani svaz
nebyl ochoten se o akci ani bavit. Podle nekterych clenu UV CSV kteri prisli
nas na akci Chvala medu podporit, pry PUV nechalo odhlasovat nepodporu teto
akce. Docela bych byl rad kdyby se k tomu nekdo z PUV zde na konferenci mohl
vyjadrit jestli je to pravda. Pokud je to pravda tak potom se uz nedivim ze
sefum svazu projde uplne vsechno, vcetne krachu Vcely Predboj. Muzou vsechno
a beztrestne......................
jan
----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 11:52 AM
Subject: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p.
Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím
jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?

Jedná se o 3/2006/66;67

1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci
společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná
společnost funguje)

2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro
Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti

3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl
"otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal
třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)

Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože
se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek
vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je
stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18806


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Jak to dopadlo s pr. Preslickou?

Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p. Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?

Jedná se o 3/2006/66;67

1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná společnost funguje)

2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti

3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl "otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)

Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18805


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
článek

Nějak mi asi nefunguje konference.V novém Včelařství byl článek s novou ministriní zemědělství za ODS paní Vicenovou.Zatím jsem neslyšel ani zmínku o panu Prokešovi-jak za nás pěkně lobuje.Takže jsem také zůstal ušetřen výlevů, že je to nechutné, takhle se zviditelňovat "před volbami".Třeba se ještě ozvou zase s nějakou peticí?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18804


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš (81.30.251.9) --- 27. 9. 2006
Re: 3mm sito (18784) (18794) (18802)

Kovové tkaniny vrábí ŽDB závod Kamenná. Objednával jsem si tam cca 2 nebo 3 m a zaslali mi to na dobírku. Mají hodně široký sortiment co do velikosti oka, povrchové úpravy nebo druhu materiálu. Ale taky záleží co zrovna dělají nebo mají na skladě. Pro pár metru nebudou rozjíždět výrobu.:-) Myslím, že mě to tehdy vyšlo i s poštovným levněji než kdyby to koupil v prodejně v Opavě:-) Jinak odkaz je www.kovovetkaniny.cz ...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18803


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784) (18794)

To 3,15 včelařské pletivo myslím v dnešní době není pocínované, ale spíš
galvanicky pozinkované. Ona zinková lázeň se vyskytuje mnohem častěji než
cínovací a asi bude levnější. Málokdo to dokáže poznat, cín a zinek od sebe.
Proti rezavění natírám pletivo zabudované ve dnu společně s celým dnem
fermeží, ta má taky určité antikorozní účinky. Pletivo nesmí být už napadené
rzí, musí být kovově čisté, pak ta fermež funguje. Podobně na kovovém
povrchu nenapadeném rzí funguje nátěr koncentrovaným roztokem propolisu,
dokonce je dlouhodobě nejspíš lepší, protože fermež po pár letech může
zkřehnout a z drátů se odlupovat.
Tady na severní Moravě jsem ho před pár lety koupil ve včelařském domě v
Chlebovicích u Frýdku Místku, nyní myslím že bude ve většině včelařských
prodejen.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Karel" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, September 26, 2006 10:54 AM
Subject: Re: 3mm síto


> Ve velkém, a možná snad i v malém se dá sehnat ve Feroně. Ta má dost
> poboček. V menším jej dost prodávají výrobci úlů. Na jaře je měli i v
> prodejně v Nasavrkách.
>
> Docela leze do peněz. Já ho nahradil pletivem (bodovaným??)do čtverečků
> 8mm, která jsou v některých železářstvích k mání (to proti myším) a na to
> jsem dal to plastové z Juty, co se používá na Varoa podložky (proti
hmyzu).
> To bodované pocínované pletivo mi ještě nerezaví, to 3,15 co se dává na
> dna, v některých případech ano.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18802


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel (e-mailem) --- 26. 9. 2006
RE: Medové pivo (18788)

V Nasavrkách pořádávali na jaře kurz vaření medoviny a medového piva. Takže podrobnosti v případě zájmu u nich. U medového piva jsou trochu jiné podmínky výroby než u medoviny, co si hlavně pamatuju, jsou potřeba pivovarské kvasinky a pak kvašení musí proběhnout pod tlakem - v uzavřené nádobě. Suroviny kromě medu a chmele si už nevybavuju.
Zdravím, Pavel


> Přátelé, jen tak pro zajímavost - vaříte někdo medové pivo?
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18801


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Jindra (84.244.103.226) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18799)

Prvně jsem ho ochutnal vloni od př. Langra z Nové Vsi pod Pleší. Letos ho měl na výstavě v Novém Kníně a všem moc chutnalo. Vaří ho doma na sporáku a kvasí mu v kbelíku na skříni.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18800


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo

> tak mě zajímá, jak moc je pivovarnictví rozšířeno mezi včelaři.

protože výroba piva (zejména ležáku) je oproti medovině technologicky
poměrně náročná, tak myslím, že medové pivo vaří naprosté minimum
včelařů (tedy prakticky nikdo).

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18799


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793)

> Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá,
> že se do piva cukr přidává.

Asi myslíš ty cukrátka, co přidávaji do lahví před dokvášenim ti, kteří
doma kvasí pivo z mladinovýho koncentrátu (čili nevařeji, to za ně
udělal dodavatel koncentrátu). To je taková obrzlička, aby se jim to
dobře dělalo, ale do poctivýho piva to v podstatě nepatří.

Když to nahradíš lžičkou medu, dostaneš pravděpodobně něco podobného
Kvasaru (naše asi nejznámější medové pivo ze Sentic).

S kategorií medové pivo je ale potíž, protože ji nelze přesně
definovat; nápoj vařený jen z medu a chmele nebude mít charakter piva
podobně, jako medovina nemá charakter vína - obojímu bude chybět tělo
(extrakt u piva ze sladiny, u vína vína z moštu).

Takže máli se výsledek pivu podobat, musí se vždy jednat o kombinaci
sladiny z obilí (nejčastěji ječmene) a roztoku medu. Jde tedy vlastně o
hledání nejvhodnějšího způsobu, jak med do piva přidávat.

Abys našel vhodný způsob, je třeba stanovit co je hlavním cílem. Pokud
by to bylo zužitkování medu, tak přidávání trošky před dokvášením není
zajímavé, protože sklenice medu by ti stačila na několik sudů piva.

Sám když na tohle téma uvažuju, tak se dostávám někam mezi anglický
braggot (něco mezi medovinou a ječným vínem - směs sladina doslazená
medem až do poměru zkvasitelných cukrů 1:1 se kvasí směsí vinných a
svrchních pivních kvasnic) a pololežák (podobný moderním průmyslovým
britským Ale), vařený tak, že sladina se uvaří hodně na dextriny, a co
nejvíc zkvasitelných cukrů se pak přidá jako roztok medu.

Honza

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18798


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:Jeek (18774)

mám jich tam několik a představte si, sbírá tam mrtvolky i má kočka

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Luk? MATELA <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Jeek
> Datum: 25.9.2006 12:34:45
> ----------------------------------------
> Zdravím,
>
> včera po setmění jsem náhodou přímo před úlem mladého (letošního) včelstva
> objevil ježka. Úl je posazen na pneumatice a má nízké dno, takže ježek
> pravděpodobně dosáhne až k prvnímu otevřenému očku.
>
> Vzhledem k tomu, že ježek se řadí mezi hmyzožravce, mohl by včelám při
> pravidelných návštěvách asi zaškodit. Možná ale jen sbírá před česnem
> mrtvolky. Máte někdo s ježkem na včelnici zkušenosti?
>
> Lukáš M.
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18797


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:barevnĂŠ mezistĂŹny (18773)

Údajně Stražisko podle prodejny v Olomouci kde je prodávají

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Dana Rollerov? <rollerova.dana/=/seznam.cz>
> Předmět: barevné mezistìny
> Datum: 25.9.2006 11:52:07
> ----------------------------------------
> DobrĂ˝ den,
> nejsem včelař, ale prodejce dárkového zboží,svíček, pomůcek pro kreativní
> tvoření..
> Hledám výrobce barevných mezistěn na výrobu svíček.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18796


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: med (18752) (18754) (18769)

Světlé fleky mapovitého vzhledu jsou v medu obvyklé zvláště u nepastovaného medu a nejsou vadou ale přirozeným jevem . Avšak působí jen podivně svým vzhledem

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ivan Cerny <i_c/=/volny.cz>
> Předmět: Re: med
> Datum: 25.9.2006 08:20:03
> ----------------------------------------
> Totéž se mi stalo u vloni několika sklenic s pastovanou řepkou.
> Skladoval jsem je ale dost v teple, tak 23-25 C, tak jsem to přičítal
> tomu. Obsah vody změřený v Dole byl 18 %.
> Letos mám vody 17 % a zdá se, že několik sklenic pastovaného medu mi
> začalo dělat světlé fleky asi do dvou týdnů po naplnění. Nevím, co se
> s tím děje a jak tomu předejít.
> Ivan
>
> K> zkrystalizoval, vypadalo to, že je to v pohodě a najednou začaly krystaly
> K> měnit strukturu. Vytvářely se větší shluky světlejších krystalů (3-5mm) a
> K> mezi nimi tmavší tekutý med. Ten posléze začal kvasit.
>
> K> Zajímavé bylo, že u pastovaného medu jsem nic podobného nepozoroval.
>
>
>
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18795


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.56) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784)

Ve velkém, a možná snad i v malém se dá sehnat ve Feroně. Ta má dost poboček. V menším jej dost prodávají výrobci úlů. Na jaře je měli i v prodejně v Nasavrkách.

Docela leze do peněz. Já ho nahradil pletivem (bodovaným??)do čtverečků 8mm, která jsou v některých železářstvích k mání (to proti myším) a na to jsem dal to plastové z Juty, co se používá na Varoa podložky (proti hmyzu).
To bodované pocínované pletivo mi ještě nerezaví, to 3,15 co se dává na dna, v některých případech ano.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18794


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (213.155.225.66) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790)

>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza zcukrovaru) nedává?

Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá, že se do piva cukr přidává. O jaký cukr jde, je věc další. Narazil jsem i na dobré zkušenosti s náhradou cukr>med, tak mě zajímá, jak moc je pivovarnictví rozšířeno mezi včelaři.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18793


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: med (18725) (18726) (18727) (18736) (18740) (18762)

EU norma je 20% vody a česká 18 % a vřesový 23% Ale i při 24 % med nejde ještě roskvasi Výkupsi však požadují nejvýše 19%

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Pavel Votrubec <votrubec/=/spsul.cz>
> Předmět: Re: med
> Datum: 24.9.2006 21:11:27
> ----------------------------------------
> Pokud med začal kvasit tak měl v sobě moc "vody". Schválená norma je 19%
> vody.
>
> Znamená to, že včelař vytáčel "nezralý med", který včely ještě pořádně
> nepřefitrovaly (nevysušily).
>
> Už se s tím nedá nic jiného dělat, než reklamovat u dodavatele.
>
> Je to škoda, že váš včelař vytáčel nevyzrálý med a tím si znehodnotil kus
> své jinak poctivé práce.
>
> Doporučuje se vytáčet med ze 3/4 zavíčkovaný, ale někdy to nejde a tak aspoň
> provést zkoušku "zralosti" trhnutím obrácené souše a když kape med, tak to
> nechat včelám. Asi měl své "důvody" proč to neudělal.
>
> Pavel
>
> ----- Original Message -----
> From: "liska" <bliska/=/tiscali.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, September 24, 2006 8:17 PM
> Subject: med
>
>
> > Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře
> > (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální
> > sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba,
> > případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici
> > "vyhodid". děkuji za odpověď.
> >
>
>
> --------------------------------------------------------------------------------
>
>
> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18792


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:med (18758) (18760)

Mohl být s velkým obsahem vody, ale obvyklá příčina bývá u samotného spotřebitele. hodně často jsem viděl, že spotřebitel má med umístěn na kuchyňské lince v blískosti sporáku.Tam je nejtepleji a med se dobře roztírá a to je právě úskalí . Med je totiž hydroskopicnýa dokáže ze svého okolí přijmout velké množství vody a povrch pak začne kvasit Právě u sporáku bývá nejvyšší vzdušná vlhkost . Med nemusíte vyhazovat, stačí odebrat zkvašenou vrstvu to kvašení probíhá jen v horní částí sklenice . Osobně si myslím že ani zkvašený med vám nemůže uškodit , vždyť burčák je taky vinná šťáva v bouřlivém kvašení a přesto si pochvalujeme jeho zdravotní účinky

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: liska <bliska/=/tiscali.cz>
> Předmět: med
> Datum: 24.9.2006 20:18:05
> ----------------------------------------
> Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře
> (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální
> sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba,
> případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici
> "vyhodid". děkuji za odpověď.
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18791


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788)

> poctivé pivo, ve kterém je místo cukru med.

Jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z
cukrovaru) nedává?

Honza Čáp
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18790


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 26. 9. 2006
Re: co je to za kytku (18735)

Jestli jsou ty listy podobné lipovým, ale více protažené do špičky než do srdce, tak bych to taky typoval na křídlatku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18789


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Medové pivo

Přátelé, jen tak pro zajímavost - vaříte někdo medové pivo? Nemyslím
medovinu s chmelem, ale poctivé pivo, ve kterém je místo cukru med.

http://www.homebrewing.cz

mp

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18788


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turcani (62.168.124.222) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784)

Sitá rôzneho druhu sa na Slovensko dovážajú z Česka, tak si myslím, že jeho zakúpenie pre Vás by nemal byť problém. Ponúkané sitá sú s okami 3,15mm nie 3mm (používam ich pri odbere obnôžkovaného peľu,sú nad nádobami s odpadnutým peľom, aby sa včely k nemu nedostali), čierne (obyčajné) sito 1m2 stojí asi 235 Sk a pozinkované 270 Sk. Nakupujem ich v tzv. železiarstvach, bežné predajne kde možno kúpiť od všetko do domácnosti, odklincov až po vakurovacie kotly. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18787


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.2) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18785)

Břinek je truhlářství v Jesenici v okrese Rakovník a je možné, že toto pletivo nabízí. Má webové stránky na http://brinek.cz/. Jinak nabízel pletivo i Sedláček v Bučovicích(http://www.vcelarstvisedlacek.cz). Obvykle se dá zaskoupit v prodejnách s hutním materiálem typu Ferona a je poměrně drahé.
S pozdravem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18786


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel.T (193.108.106.20) --- 26. 9. 2006
3mm síto

tedy, chtěl jsem říci vč. potřeby Břinek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18785


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel.T (193.108.106.20) --- 26. 9. 2006
3mm síto

neznáte někdo aktuálně kde se dá sehnat 3mm drátěné síto?
kdysi někdo zmiňoval železářství Břinek
nikdy jsem na něj ale nenarazil
teď bych ho potřeboval
děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18784


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepík (212.158.145.2) --- 25. 9. 2006
Re: Fwd:Kvalitne matky (18771) (18775)

Pěkné odpoledne. Myslíte si ,že jen Rakouské matky jsou ty nejkvalitnější? Pozor na zklamání.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18783


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: Mor (18725) (18726) (18727) (18736) (18740) (18762)

budu, ale nebudu stavět mladší do takové situace ,kterou teď poznávám...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18782


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: med (18758) (18760) (18765)

to starodávné trhnutí souší je platné,řídím se tak bez refr.,pastuju a ještě nebyl problém.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: med (18758) (18760) (18765) (18767) (18768)

a počítáte s přínosem přes den,dál med natahuje vzdušnou vlhkost,světlo při skladování,hygiena medometu,nádob,sklenic apod, dál nepodloženě-vytočený zavíčkovaný m. a zrající sladina má tendenci se rozdělit podle hustoty a pak vrchní vrstva v čeřící nádobě má větší vlhkost,......

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18780


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78432 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 18780 do č. 18840)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu