78272

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R.Polášek (90.178.51.173) --- 29. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753) (77757) (77758) (77759) (77760) (77761)

"Jo a v září ul zavři a zahoď klíč :-)"
Dnes už zastaralé pravidlo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 29. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753) (77757) (77758) (77759) (77760) (77761)

Bezmatečnost to mohla být. Mohly přijít o matku v době těch mrazů, kdy tam nebyl žádný plod. Bezmatečné včelstvo drží za mrazů pohromadě, ale jak se ocitne v době oteplení kdy by matka, kdy i v tuto dobu zřejmě matky zakládají malé množství plodu, mohou si bezmatečnost uvědomit a přestat se zlodějkám bránit. Kdyby tam byl v době odchodu matky plod, tak by si asi vychovaly neoplozenou trubcokladnou matku a držely pohromadě až do jara, kdy by se projevilo to, že by odchovávaly trubce a ne včely. I když kdoví jak by to s těmi trubci za tak masívního zimního oteplení bylo, kdysi tady diskuze, podle které někteří včelaři našli v zimním včelstvu s dobrou matkou i velmi ojedinělě i trubce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77763


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 28. 12. 2023
Re: aktivita včelstev (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753) (77757) (77758) (77759) (77760) (77761)

Už i medvěd se probudil ze zimního spánku.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-probuzeny-medved-na-slovensku-zautocil-na-cloveka-40455602

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77762


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 28. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753) (77757) (77758) (77759) (77760)

Dneska byl slunečný den, a ani moc nefučelo, rozebral jsem rabované včelstvo, opět dnes venku hukot jak v podletí. Takže včelstvo oslabené mnoho spadlými mrtvolkami - suchých bez nějakých příznaků, po otevření včelstvo částečně podvěšené ve 2N, a 3N obsedalo 8-9 uliček, takže stálě celkem solidní síla - takové bych ani nespojoval .. příčina rabování neznámá, rabované byly i zavíčkované zásoby přímo u sezení. Plod žádný, matku jsem nenašel ani déle nehledal, byl omezený čas, zbývalo nevyrabovaných asi 10kg zásob z původních 20kg, celý nástavek vyhřátý, včely aktivní, možná doplatily i na bezmatečnost, rychlý proces vytřepané před vedlejěí úl, za hodinu se vžebrali a je klid. Na konec prosince takový ,,zásah" jsem dělal poprvé. Při takovém rabování jak v podletí by zúžení včelsta do 1N nepomohlo. Jo a v září ul zavři a zahoď klíč :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77761


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 28. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753) (77757) (77758) (77759)

Hladné včely nejsou nikdy. Jsou jen špatně zajištěné úly se včelstvy nebo úly se slabými včelstvy, které nedokáží zlodějky odradit. Bez ohledu na to, jak je úl narvaný zásobami, včely slídí, když není snůška a kde je sladina dosažitelná, například v těch úlech, tam sladinu vybírají.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77760


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 28. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753) (77757) (77758)

Až se zas někomu bude zdát o "vysokých" nákladech,<

Ale když píšu že dost peněz, neznamená jinak vysoké náklady!

Dost peněz znamená dostatečně hodně.

Protože to znamená, že takto jazykem sdělím to, že když tuto odmínku splním, nebudu mít např. s vysokou pravděpodobností nadměrný spad mrtvolek, pokračující slídivost která začala v podletí a před zimou z úhynů okolo atp.

Kdysi jsem se také smál tomu, že není možné, že bych měl hladné včely které v okolí jen vylupují a kolegové se nervují. Dnes už vím, co tím bylo opravdu myšleno. Dokonce v tom nejsem sám, viděl jsem to pozorování a rozdíl i ve videích na bioůly.cz na youtube. U něj beznadějné hladné nálety dělají takovou pěknou mrtvou početnou vrstvu před jeho úly.

Takže doufám že jsem to slovo dostatečně peněz vysvětlil dostatečně. Člověk také nemůže být živ jen z "cukru". Včely prostě mají také jako člověk určitý reflex z naplnění volátka potravou nějakého typu a složení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.29.251) --- 28. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753) (77757)

Až se zas někomu bude zdát o "vysokých" nákladech,mrkněte se na www.auctions.pipa.be na aktuální dražbu poštovních holubů PEC -pipa elite center day1 a day2.A bacha ať Vás skrblíci neraní mrtvice.Včelaření je vskutku jen o "haléřových "položkách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77758


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 28. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752) (77753)

"Průměrné vyzimování typický příklad včelnice 15 včelstev, ztráty od zazimování do jara 5 včelstev KO, 5 včelstev slabé až střední = neprodukční k ničemu jen další práce a piplání a med nestihnou + zakrmit, 5 včelstev dostatečně silné na jarní snůšku aspoň 5-6 uliček - a těchto jediných 5včelstev se ještě musí 2x oslabit o oddělek"
To je ale v podstatě klasické schéma šlechtění proti nějakému nepříznivému vlivu, na který mají včelstva už určitou odolnost, ale aby byl chov včel ekonomicky k něčemu, je třeba tu odolnost dalším výběrem ještě výrazně zesílit. Když se to bude provádět mnohonásobně, tudíž více let a nezmění se přitom vstupní podmínky, nakonec by měla přijít doba, kdy skoro všechna produkční včelstva zase bez problémů přežijí zimu a potom zase bude prostor začít vybírat včelstva na užitkovost.
Neboli během posledních desetiletí se nějak změnily vstupní podmínky chovu včelstev tolik, že předky realizované šlechtění po mnoho desítel let hlavně na užitkovost se nyní ukazuje jako nedostatečné a kolabující. Buď bude nutné změnit šlechtění včelstev na jejich bezproblémové přežívání nebo bude nutné vytypovat, co se změnilo a zkusit to přiblížit původnímu stavu. Což asi bude nemožné, takže zbývá šlechtění a vynalézání nových technologií chovu nebo úpravy současných.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 28. 12. 2023
Re: Prolety (77746) (77754)

Slabá vylupovaná včelstva bych zítra nebo pozítří kolem poledne prohlédnul, jestli tam vůbec ještě jsou původní včely. Hlavně bych vytahal rámky, aby se porušilo zatmelení, případně ještě drážky na nástavku od propolisu očistil, aby šly rámky snadno bez otřesů vyndávat z nástavků. První noc s nižšími teplotami kolem nuly je podle předpovědi Aladina z 30 na 31 prosince, na tuto noc bych u vybraných slabých včelstev odebral uteplení, aby včelky vymrzly a moc se nehýbaly a nevzlétaly.
31 časně ráno, třeba ještě za tmy s opatrným přisvěcováním obsednuté plásty z třeba tří slabých včelstev, kde je obsednuta jedna , dvě až tři uličky, bych přerovnal k sobě do jednoho nástavku jiného prázdného úlu, na krajích nějaké krycí plásty se zásobami, zakryl a uteplil.
Včelky by se měly během nějaké hodiny spojit v jedno silné včelstvo a až by před polednem vyletěly zlodějky, už by se mohly bránit a ubránit.
Myslím, že je velká šance z těch tří včelstev mít aspoň jedno, zatímco když se ty slabá včelstva nechají tak, i bez vylupování by kvůli slabotě nepřežily v podstatě ještě celou zimu, minimálně leden a ůnor.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77756


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 28. 12. 2023
Re: Prolety (77746) (77754)

Nenazval bych to rabování, protože tam je jeden významný rozdíl.
Včely v tuto dobu díky krátkému dnu a nízkým teplotám obvykle nedokáží doletět na cizí stanoviště, takže neexistuje žádná výměna nemocí ani roztočů ani ubývání zásob ve prospěch cizího včelaře. Všechno se děje v rámci jedněch jednoho včelaře. Pokud není extrémně teplo nad +15 st C nebo pokud sousední včelař není za plotem 50 metrů daleko.
V tuto dobu k novému roku nebo při oblevách v lednu a únoru by to loupení jednoznačně nemělo být.
Ale v předjaří v době, kdy se včely mají rozvíjet hodnotím přiměřené vybírání zásob ostatním včelstvům na stanovišti jako jednoznačné plus. Simuluje se tím snůška a tím se urychlí rozplodování včelstev. A včelstva v té době, i ty silnější, stejně některé zásoby nemohou bránit, protože se během zimy zimní chumáč posunul a některé zásoby zůstaly v plástech blízko česna a současně hodně daleko od sedících včel, takže je cizí létavky mohou volně vybírat. Jak se zvýší teploty v úlu a zimní chumáč se úplně roztáhne a obsedne prostor a včely začnou ty zásoby bránit, loupeže zmizí. Zvláště když se objeví snůška.
Ale pokud jsou ty loupeže likvidační, tak je něco špatně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77755


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 28. 12. 2023
Re: Prolety (77746)

"Jen co se včely od vánoc každý den proletávají, už rabují. Slabé včelstva namísto jarního spojování bude třeba asi nyní vymést ven, nebo nevím :-( jinak po nich nezbydou ani žádné zásoby, česna i očka jsou komplet ulepené jak v podletních rabovkách."
a.
Tak je spoj. Přiznám se, že nevím, jak to přijmou, když je teď teplo a jsou rozdováděné loupením, ale pokud jsou teploty pod nulou i přes den a včely jsou v chumáči, stačí rámky obsazené včelami přiložit k sobě a ony se slezou a vytvoří jedno silné včelstvo. Dokonce i matky údajně v tom včelstvu fungují společně, až do doby, než začnou klást a setkají s na jednom plástu. Při silnějších mrazech a když jsou plásty předchozí den uvolněné od zatmelení se při takovém přendávání plástů nemusí ztratit téměř ani jedna včela, pokud se pracuje opatrně. Protože včely za mrazu nevzlétají. V současné době Norové předpovídají první silněji mrazivou noc na pátého ledna, tak snad tehdy...
Do té doby bych zkusil u slabých zůžit silně česna očka úplně zavřít a možná přehodit vzájemně úly se silnými loupícími včelstvy a slabými. Předpokládám, že ty úly jsou nástavky a dají se snadno přehodit.
Nebo možná jako variantu nyní poskládat nástavky, kde ty včely sedí, na sebe. Včelky sedící v zimě v chumáči se totiž na určitou vzdálenost vnímají, zřejmě vnímají vzájemné vyzařování tepla nebo zvuky a zimní chumáče jsou schopny se vzájemně prodloužit a spojit potom v jeden.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77754


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 27. 12. 2023
Re: náklady (77746) (77747) (77748) (77749) (77751) (77752)

1200kč náklady na zazimované včelstvo? Leda tak v roce dobrého vyzimování.

Průměrné vyzimování typický příklad včelnice 15 včelstev, ztráty od zazimování do jara 5 včelstev KO, 5 včelstev slabé až střední = neprodukční k ničemu jen další práce a piplání a med nestihnou + zakrmit, 5 včelstev dostatečně silné na jarní snůšku aspoň 5-6 uliček - a těchto jediných 5včelstev se ještě musí 2x oslabit o oddělek aby vůbec bylo z čeho doplnit stavy. Pochopotelně chov oddělků další náklady, stanoviště, plemenáče, krmení, převozy, ztráty, léčení...

Na hlad mi ještě včely nepadly, párkrát se oddělila hrst včel od zásob, jinak 90% ztrát je VD, viry, nosemy, letos navíc bouchlo v celém regionu zvápenatějí na všech stanovištích. Za hranicema v polsku každé třetí stanovišťě má hnilobu včelího plodu, tam se to neřeší, vymate se úl a jede se dál, je to dobře nebo špatně? 2 úhly pohledu.

To samé léčení šťavelkama, mravenčí, klíckování, atd... až na 0% ztráty - většinou intenzivní chovy, profíci - výhra nebo prohra?

Každopádně průměrné ztráty PRODUKČNÍCH včelstev jsou 50%, zalepí se to oddělkama neprodukčníma vypiplanýa a jede se další rok kolotoč, kdo příjde o 90% včelstev, vypadává z kolotoče a nakupuje oddělky za 3000kč opět neprodukční a piplání.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77753


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 27. 12. 2023
Re: Prolety (77746) (77747) (77748) (77749) (77751)

Nevím proč si někdo dělá takové starosti s nějakým mizení zimujících včelstev. Vždyť je nikdo nechce, med se doveze za babku z Ukrajiny, osivo vyšlechtěné bez nutnosti opylovače.

Čas aby se vrátily včely z pohyblivýho díla do dutin, pokud nějaké najdou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 27. 12. 2023
Re: Prolety (77746) (77747) (77748) (77749)

ale během týdne hromada včel na podložce,<

je to tím, že celá sekvence zazimování stojí docela dost peněz. Chov včel není pro šetřílky. Už jsem to tu asi před rokem psal, ta cena je od 800 - 1200Kč /včelstvo jako náklady na vyzimované včelstvo.

Vrstva na podložce je docela pěkná problematika. Je několik projevů, samotné padání, padání v různé síle, padání podle období zimování, padání slabé, padání skoro nulové, padání jako krmivo pro myši s následkem požeru, padání hladové, padání s plnými výkalovými vaky, padání mokré, padání suché, padání akorát ...

Vše má několik společných v těch nákladech a čísle o kterém píšu jako ceně za chov a vyzimování.

Jo pokud je cena pro zazimované 70Kč, D1 si mohou zaplatit nějakým melounkem (asi od 5-12)vědecké pojednání kolik stojí aby to měli na MZe s pěknou vědeckodolskou písničkou. Nevím proč si



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77751


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 27. 12. 2023
Re: Prolety (77746) (77747) (77748) (77749)

Pro včelu je po proletech přirozené rabovat, obletí okolí, pokud ještě nic nekvete ani jíva, líska, teplota kolem +10°C začnou slídit... nic jiného létavky na práci nemají.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77750


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 27. 12. 2023
Re: Prolety (77746) (77747) (77748)

Jsou vylupovány včelstva co zeslábly až v zimě. Tentokrát se tam nevyzdrácely včely jako při krátkověkké generaci z VD, ale během týdne hromada včel na podložce, nevím jestli vir, nebo spíš nosema cerana. Ze silných včelstev koncem listopadu je naráz slaboch ... Tento typ oslabení už se táhne několik let, nic nového. Co je neuvěřitelné že zimní ztráty nevydrží do první prohlídky v předjaří do února, a jsou rabovány v prosinci. Vloni začali rabovky na ztracených nebo oslabených včelstvech v lednu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:96c4:8366:d5e:1ffd:8dd0:3007) --- 27. 12. 2023
Re: Prolety (77746) (77747)

Včela co se narodí, si pamatuje zdroje snůšek, i loupeží celý život. Takže dlouhověké včely od podzimu až do jara.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:96c4:8366:d5e:1ffd:8dd0:3007) --- 27. 12. 2023
Re: Prolety (77746)

To ti pokračujou v loupežích od podzimu, nejspíš následek viróz.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 27. 12. 2023
Prolety

Jen co se včely od vánoc každý den proletávají, už rabují. Slabé včelstva namísto jarního spojování bude třeba asi nyní vymést ven, nebo nevím :-( jinak po nich nezbydou ani žádné zásoby, česna i očka jsou komplet ulepené jak v podletních rabovkách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 24. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77738) (77742) (77743) (77744)

Ohnout se ohnu i pro korunu, ale blbnout s formulářem na D1?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.29.251) --- 24. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77738) (77742) (77743)

Ja mám pocit,že o tuhle hloupost budou včelaři žádat i kdyby to byla 1 koruna česká.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77744


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 24. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77738) (77742)

A nevezme nevezme. Spíš bude 1D. snižovat. Leží na zemi dvacetikoruna, no neohni se pro ni. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77743


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.29.251) --- 24. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77738)

A opět to vyjde,tak,že se s výplatou hrsti drobných budem otravovat na přelomu roku.Čert aby tuhle dotaci už vzal.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77742


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:96c4:8366:93a:46c4:6ddb:c6ab) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77735) (77736) (77739)

Gupo, přece nečlen podává požadavky přímo na svaz, to nejsou adresy chovatelů jen příslušnost kdo zadal požadavky na dotaci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77741


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.29.251) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77735) (77736) (77739)

A bude jich přibývat.Jenom ode mne je jich od ledna 10 navíc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77740


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77735) (77736)

Bezdomovci? S adresou v Praze. Ti se mají. Kdo to má, adresu v Praze.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77739


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:96c4:8366:93a:46c4:6ddb:c6ab) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733)

Dotace 1.D. byla stanovena na 76,46 Kč na jedno zazimované včelstvo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77738


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:96c4:8366:93a:46c4:6ddb:c6ab) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77734)

Nestačí nafotit a přiložit jako soubor?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77737


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:96c4:8366:93a:46c4:6ddb:c6ab) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733) (77735)

To jsou nečlenové gupo. Ty nemají příslušnost žádné organizace proto je sídlo centrála čsv

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77736


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733)

https://www.vcelarstvi.cz/dokumenty-cms/priloha_c-_2_-_seznam-zamitnutych-pozadavku-konecnych-prijemcu-chybi-hlaseni-na-web-2023.pdf

strana 12-13


Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 156265
4
0
4 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE
2023/5/35338 Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 139126
4
0
4 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE
2023/5/50983 Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 187700
4
0
4 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE
2023/5/57830 Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 113661
9
0
9 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE
2023/5/65965 Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 200286
4
0
4 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE
2023/5/72487 Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 209120 26
0 26 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE
2023/5/83247 Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 222278
2
0
2 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE
2023/5/83300 Sekretariát ČSV - CENTRÁLA 214355
3
0
3 chybí povinné hlášení k 1.9.2023 o počtu včelstev do ÚE

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77735


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.71.92) --- 22. 12. 2023
Re: Seznam neplničů podminek 1.D (77733)

Kontrolní otázka: jak vloží ZO podepsané seznamy do CIS?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77734


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.71.92) --- 22. 12. 2023
Seznam neplničů podminek 1.D

Na včelařství.cz seznam zadatelů,kteří nedostanou dotaci 1.D

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77733


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 22. 12. 2023
Cukr prognóza = nízká cena = nízká cena medu

https://tradingeconomics.com/commodity/sugar

Futures na surový cukr se v prosinci propadly pod 21,5 centu za libru, což je nejméně od března, kvůli prudkému nárůstu výhledu nabídky. Produkce z Brazílie prodloužila svou nedávnou silnou dynamiku uprostřed příznivého počasí a zlepšující se logistiky, což uvolnilo skladovací prostor pro příchozí plodiny. Průmyslová skupina Unica uvedla, že výroba v klíčových produkčních regionech v zemi vzrostla ve druhé polovině listopadu o 35 % oproti předchozímu roku, celkem 1,4 milionu tun. Navíc postupné zlepšování dřívějších nedostatků v zásobování v brazilských přístavech zvýšilo dostupnost cukru na mezinárodních trzích, což prohloubilo pokles cen. Nová obchodní data ukázala, že denní nakládka cukru na nákladních lodích vzrostla v listopadu o 45 % oproti předchozímu roku. A konečně, agresivní pokles cen ropy omezil poptávku po alternativách biopaliv, což vedlo drtiče třtiny k výrobě výnosnějšího sladidla místo etanolu, a tím podpořilo nabídku cukru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77732


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719) (77721) (77723) (77724) (77725) (77726) (77729)

Tak ono pro toho, kdo trochu zná technologické věci a sledoval vývoj trhu s energiemi zřejmě před rokem či dvěma roky nebyl problém odhadnout směr vývoje cen cukru.
Toho cukru možná kdysi bylo v tom skladu 100 tun nebo ještě víc. A nyní asi krmí včely cukrem za účetní cenu kolem 13 Kč za kilo a bude ještě krmit 2 - 4 roky. Přitom ceny, za které bude prodávat med nebo oddělky a další budou účtovány na dnešní ceny cukru, což je asi 25 Kč za kilo nebo ještě víc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77731


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:500a:1372:1:0:f855:c562) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719) (77721) (77723) (77724) (77725) (77726) (77729)

Zda se ti divné mit krmeni pro hospodářské zvířata? Stejny jako u zemědělce stoh sena nebo silážni jáma.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77730


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719) (77721) (77723) (77724) (77725) (77726)

Ten odkaz myslíš jako co, že Prodava cukr včelařům nebo že z něj vaří med,<

Já nevím co si o tom myslet. Prezentovat se tak že ukážu vedle prodeje medu sklad cukru? Prostě je to takové divné když si nějaký konzument medu podívá na pěknou fotogalerii a jako poslední uvidí cca 40 tun cukru. Zdá se mi to divné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77729


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 21. 12. 2023
Re: Měřítko (77727)

Záleží na sousedech. Když to člověk chová pro sebe, tak to tak nevadí, jak ale na tom začne někdo vydělávat, už to vadí.
Ovšem když si vzpomenu, jak to bylo kdysi na vesnici, smradlavá hnojiště, z toho plno much, sice plno vlaštovek a jiřiček na mouchy a vrabců na žrádlo, co se dávalo slepicím, (dnes ta havěť ochráncům přírody chybí) ale ten smrad, eso pak měli jezeďáci, kterým přes vesnici tekly silážní šťávy z kukuřice do potoka. V chalupách potkani, ti bydleli nejvíc tam, kde byly chlévy, v noci po čtvrté hodině plno kokrhání kohoutů od každé chalupy...
Dnešní nějaký smradlavý chov kachen nebo psí výběh nebo nějaké ptačí voliéry by se v tom tehdy schovaly jak nic.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77728


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (91.139.47.194) --- 21. 12. 2023
Měřítko

Ale to je tak vždycky jak chceš něco dělat ve velkém. V malém to jde v klidu bez buzerace a odběratelé se hlásí sami. Vím o čem mluvím, dělám to tak léta. Od ovoce, přes zeleninu, vejce, živou drůbež a med...

Farmářské trhy, bohužel je to tak. 70 % je přeprodej. Ale vždycky se najdou výjimky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77727


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:4015:3f5b:1:0:894c:4d7b) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719) (77721) (77723) (77724) (77725)

Ten odkaz myslíš jako co, že Prodava cukr včelařům nebo že z něj vaří med,

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77726


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719) (77721) (77723) (77724)

Spíš vidím kolem sebe jak se proti tomu lidi instinktivně staví a chtějí normální podomácku vyprodukované potraviny. <

Realita, ne pesimismus, je, že se dojde na trh typu Makro, tam si jako farmář nakoupíš maso z mrazáku a chlaďáku a máš to i s porážkou. Potom znám místního co takto prodává kachny a drůbež, veterináři jsou v podstatě vklidu, protože jde o kontrolované maso a místní kteří věří v jeho pár kusů co pobíhaj na oko po dvoře a že si to kupují jako farmářký maso z Argentiny přes Makro a pěkný pocit farmy.

To není pesimismus, je to realita. Podomácku maso, co vím a viděl jsem, tak to už v mém okolí, jako produkce, není. Pokud totiž chceš něco na maso chovat a zabíjet, tak to za takových podmínek, že to vlastně musíš tajit aby tě někdo nenapráskal že týráš zvíře. Nemluvím o krmivech které se těžko shání, nemluvím o sousedech, kteří nejsou ochotni cítit různé pachy, protože si koupí vedle tebe barák kde takový chov změní v bazén a trávník.

Pěstování na poli to samé, vyplatí se zem prodat nebo postavit a prodat. Nejsi schopný s nějakou výhodou vypěstovat ani brambory které moc nechcou, možná dyně, ale ty ti někdo ukradne. Stromy také zaplodí ale lepší rozpočet je pořezat a dovézt ke kotli a spálit a změnit na drahé teplo.

Je výhodnější si prostě někde nakoupit za levno a prodat jako farmářký výpěstek.

Farmářské trhy, skoro veškeré trhy, takto na nákup prodej v podstatě fungují, producent s obrázkem pár kusů drůbeže, nekolika úly včel, jednou krávou, ovcí ...

A potom třeba velký včelař ti ukáže toto:

http://www.apis-kolomy.cz/wp-content/uploads/cukr.jpg

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77725


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bordel (91.139.47.194) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719) (77721) (77723)

Šak je to kravina. Když vezmu ostatní potraviny, tak je tam těch sraček a reziduí o několik řádů více. Zas všichni nejsou vymaštění tupci přejetí propagandou. Spíš vidím kolem sebe jak se proti tomu lidi instinktivně staví a chtějí normální podomácku vyprodukované potraviny. Gupo tohle je záležitost přitroublých kalifornských veganů, na Moravě bez sance na úspěch. No a pokud bude opravdu situace taková, že med bude vzácný a zájem o něj jen z určitých kruhů (což si ale nemyslím), prodám takové zboží přes urcité kanály veluce snadno. Kdyby se soutěžilo v pesimismu, tak bys určitě vyhrál :)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77724


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719) (77721)

Jde ta budoucnost takto pochopit, že včelař bude produkovat v podstatě jen problémový med kdy 0,000000nic je znečištění a jediná laboratoř určí co je čistý a co je podezřelý med? Tam to spěje. Protože jak vidno obchodní aliance se sychruje hodně zvysoka podle toho co se děje.<

Jak chceš tedy 1984 prodat za draho tu svou trochu pravýho medu, když bude obchodní aliance tvrdit, že čistý med jako jediný a podložený laboratoří, bude zdravý?

A že ekologické kontaminanty typu mikroplastů, teflonů, pesticidů, těžkých kovů, radioaktivity a další co mne fčil nenapadají, draho prodat? Jsi vedle. Lidi až prozří budou chtít a nyní chcou zdravý med a ne plný bordelu.

Tak dopadne celé značení medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77723


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712) (77714) (77715) (77718) (77720)

Tím zrušeným je termín med smíšený,zbyl medovicový a květový,<

Harmonizace dle EU, ano smíšený byl zrušen, zbyl jen medovicový jak píšu a květový. Nic mezi tím světový obchod neznal. Bylo to spíš české specifikum které stejně jako Olomoucké syrečky a tp se muselo přejmenovat.

Světový obchod je myšlen že to jsou smlouvy mezi státy a ujednání obchodním společenstvím typu EHS (dnes Rada EU) a tp.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77722


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Dojde ropa, nebude med (77719)

Spis bude praveho medu vzhledem k tomu co se deje se vcelama a v prirode tak malo, ze jeho cena vzroste a bude dostupny jen nejbohatsim 10 %. Ostatni budou kupovat nemed anebo si odpusti 2 balicky cigaret nebo 5 cepovanych piv mesicne...<

Asi byla nepochopena chronologie vývoje ve značení medu a že doba už pravý med kdysi zakázala.

Bude med čistý a med nečistý (nějak jinak označený, třeba potvrzený z ekologických kontaminací ..)

Nečistý bude třeba med s nadlimitními rezidui pesticidů, oxalátů, kontaminovaných nebo GMO pylů, krmného cukru, atp.

Jde ta budoucnost takto pochopit, že včelař bude produkovat v podstatě jen problémový med kdy 0,000000nic je znečištění a jediná laboratoř určí co je čistý a co je podezřelý med? Tam to spěje. Protože jak vidno obchodní aliance se sychruje hodně zvysoka podle toho co se děje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.71.92) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712) (77714) (77715) (77718)

Trošku Tě opravím.Tím zrušeným je termín med smíšený,zbyl medovicový a květový,podle toho,která složka v medu převažuje.Snad ve snaze donutit včelaře platit si rozbory medu,tahat na ně dotace a něco zase nechat vydělat Dolu.Tohle asi byl lobing svazu.
Přitom do medů smíšených by se dal zařadit skoro každý med mimo jarní snůšku nebo silnou medovicovou snůšku a bylo jedno jestli je květ 51% ku 49% medovice.
Dnes máš med s 51 % medovice označit jako medovicový,s 51% květu jako květový,abys vyhověl úřednímu šimlovi a "neklamal" zákazníka.
Proč dělat věci jednoduše,když jdou i složitě.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77720


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.105.142) --- 21. 12. 2023
Dojde ropa, nebude med

Jojo, když jsem chodil do školy, tak se tvrdilo, že zásoby ropy budou vyčerpané okolo roku 2000. Takže nějaké báchorky o tom jak lidi nebudou jist med kvuli nemedu me nechavaji stoicky chladnym. Spis bude praveho medu vzhledem k tomu co se deje se vcelama a v prirode tak malo, ze jeho cena vzroste a bude dostupny jen nejbohatsim 10 %. Ostatni budou kupovat nemed anebo si odpusti 2 balicky cigaret nebo 5 cepovanych piv mesicne...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77719


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712) (77714) (77715)

Můžeme poděkovat svazu, že se zasloužil o prosazení této skvělé změny<

Řekl bych, že Svaz se dostal do své vlastní pasti. Nyní se to už jen veze jak to celé padá ve vlnách "změn" a nemá na tyto změny už dnes jakýkoli vliv.

Prozatím platí, že nejhorší je změna.

Ta podle hodně dávných vzpomínek, začala tím, že se zakázalo použití označení "pravý včelí med". To označení zřejmě vzniklo dávno před tím, kvůli takové situace s paděláním medu.

Potom se omezil popis med medovicový.

Dodnes v popisech medů jsou neustále nějaké změny. A toto pokračování je kvůli tomu, protože v bordelu změn se mnoha lidem dobře žije.


Vlk se nažere a koza zůstane celá.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77718


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.71.92) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712) (77714) (77715)

Jelikož to bylo hlasování EU parlamentu,zřejmě na tom má svaz úplně stejnou zásluhu jako na porážce sedláků u Chlumce.
Se mi zdá,ze schopnost svazu v dnešni době za cokoliv smysluplně lobovat silně přeceňujete chlapci.Nejsou sto vylobovat ani něco pro sebe sama.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77717


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712) (77714)

A co jste si mysleli? Že med může beztrestně zdražovat na cenu desetinásobku, dvacetinásobku konkurenčního sladidla - cukru?
Kilo cukru dnes koupím v pohodě za 24 Kč, přitom kilo cukru je vzhledem k obsahu vody v medu jako asi minimálně 1.35 kg medu. "Cukrové sladidlo" tak vychází okolo necelých 18 Kč za kilo a za kolik je dneska kilo medu?
Tady totiž nejde o žádné kecy o superpotravině s obsahem vitamínů, nerostů, peroxidu vodíku a kdovíčeho ještě, která je "superzdravá" a kdo ji bude pojídat, "se dožije 120 let". Tady jde o to, že nějaká sladká potravina jménem med , o které se žvaní, jak je zdravá, se stala součástí stravovací kultury řadových lidí. Takže každý, i ten nejchudší, si přeje mít možnost každé ráno si na vafli nebo palačinku či co to v USA snídají, nablemcat plno medu a celé přeslazené to sežrat a to za pár šupů. A klidně se tím ujíst, chytnout cukrovku a zemřít o 20 let dříve, než by mohl. Jenže s přírodním medem by to nebylo za pár šupů, ale slušná pálka, kterou by si mohli dovolit tak jednou za měsíc. Tak prostě se objevily firmy, co těm lidem vyšli vstříc a vyrobili sladkou šmakuládu, co se tvárí jako med. Má to určitě slušnou chuť, která se nepřejí, nemá to nějaké pachutě a "ocasy", které by vadily, jsou do toho nacpávány i nějaké potravinové doplňky, které jsou levné a svým způsobem z toho dělají poněkud zdravé jídlo atd atd. A už to jede.
když já můžu doma vzít vzít třeba tmavý cukr, invertovat ho a udělat tak hmotu, kterou, pokud byl ten cukr kvalitnější, považovala určitě i spousta včelařů za tmavý medovicový med se zajímavou chutí z nějakého nezvyklého zdroje, třeba listnáčů v srpnu. A nemusí mně to vyjít na víc než takových 50 kč za kilo. A stačí mně k tomu vařič, hrnec s podložkou na zavařování a pár sklenic a trošku víc času než hodinu. Můžu do toho přidat i nějaké vysokomolekulární látky, jako třeba xantanovou gumu nebo nějaký škrob a potom to aspoň půl roku netuhne nebo ztuhne do formy něčeho jako pastovaného medu. Můžu to vylepšovat ještě dál, můžu do toho přidat třeba vitamín C, ionty jako vápník, hořčík, draslík atd a pořád to bude vypadat a chutnat jako med. A to ani nemluvím o podomácku vyráběných šmakuládách, jako pampeliškový nebo bezový med.
Velké potravinářské firmy s výzkumníky a velkými výrobními linkami vyrobí totéž v pohodě v ceně za třeba jenom 20 korun za kilo. A mohou to prodat bez problému za cenu okolo 100 Kč za kilo. To pořád ještě stačí na to, aby to bylo dostupné i pro toho chudšího, u nás a po přepočtu na dolary i v USA. A to ani nemluvím o tom, jaké mají technologické možnosti v podobě třeba výcuců v podstatě všechny chuťových a výživových látek z jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny. Mohou tak vyrábět náhražky medu fortifikované v podstatě všemi těmi zdravými a chutnými složkami nějakého toho ovoce nebo zeleniny. A to potom bude "med", který potom podle téměř všech měřítek bude mnohonásobně zdravější než pravý včelí med od včel a za mnohem nižší cenu.
A kde bude potom trh pro pravý včelí med? U nás za 150 - 250 za kilo, na západě Evropy klidně i za, v přapočtu 600 - 800 za kilo? Zůstane jen pro nějaké staromilce, vyznavače nějaké retrostravy a retrogastronomie, kde se vaří a jí podle starých receptů.
Buďme tedy jako včelaři s včelím medem realističtí a držme se při zdi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:5009:f790:1:0:f7d2:32e6) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712) (77714)

Můžeme poděkovat svazu, že se zasloužil o prosazení této skvělé změny

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77715


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712)

a tento nemed vyrábí přímo ve fabrice z nějakého škrobu z brambor, z kukuřice, z rýže nebo z čeho? Pak ho upraví přesně podle toho, aby laboratorně prošel a vykazoval parametry ,,čistého" medu?<

Odpověď je, že si obchodník s medem, dnes, vlastně už delší čas, bezproblémový čistý med - hotový med v barelech, koupí i s laboratorními testy prokazující bezproblémovost prokazující, že obchoduje s čistým medem. Při objednávce ví, jaké má HMF, diastatickou aktivitu, obsah a původ pylu pokud ho chce, obsah vody, odstín, atp. To se schová např za nějaký standardní název druhu medu, jako polyflorní med, lípový, akátový, z gumovníku, atp.světový tržní název.

Takovou objednávku a zásilku kontrolně potvrdí i Veterinární správa která odebírá vzorky dovozového medu, a propustí ho na EU trh, když si ho někdo jako výrobce medu někde ve světě objedná a po dovozu na našem trhu zabalí do malospotřebitelského balení. Nemusí ho za ty peníze nijak upravovat, protože za mrzký peníz a se slušnou marží rozehřeje a naplní. (za podmínek daných SVS)

Velmi zajímavá situace nastane, pokud takový výrobce medu, zlákán nabídkou medu ale s problémem ohledně analýz, se snaží problémový med distribuovat přes různé distribuční kanály svým konkurentům, nebo ho třeba jen doporučí. Potom nastává situace kdy se tzv. čistí trh pro monopol. Třeba co bylo nedávno, Včelpo tak "dobře" dopadlo. Velmi zajímavá je třeba nabídka medu pro včelaře ze světa, nebo výkup medu podle světových aktuálních cen.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711) (77712)

Je to marný. Lidská potrava se začíná plně uměle syntetizovat. Včelař se toho účastní také protože místo medu používá cukry.

Prostě se vezmou suroviny levné suroviny a vyrobí se levný produkt. Už jsem tu v minulosti podobné odkazy dal, stále dokola opakovat to ale nemá už cenu. Kdo se chce angažovat ve včelařství, měl by to mít jako povinnou odstrašující četbu aby věděl, že tento problém je mnohosečný. Nemá to řešení. Já to konzumentům medu v podstatě přeji. Každý chce žít a jíst levně, protože vydělávání a toky peněz jsou vždy pevně nastavený od producentů papírků přes lidi k investorům co mají takové svobodně "svělé" podnikatelské plány kdy jde o velké balíky peněz.

https://www.greenqueen.com.hk/melibio-honey-without-bees/

Exkluzivně: Ochutnali jsme první skutečný med na světě vyrobený bez včel od MeliBio a nemohli jsme ochutnat ten rozdíl
BUDOUCÍ POTRAVINYALT PROTEINFERMENTAČNÍ ALT PROTEIN
Autor: Sally Ho Zveřejněno 1. října 2021 Poslední aktualizace 30. září 2021
Med MeliBio přichází do gastronomických provozů
5 minut čtení
Kalifornská potravinářská společnost MeliBio právě představila svůj vlajkový produkt, vůbec první skutečný med na světě vyrobený bez včel. Po debutu produktu na soukromé degustační akci v San Franciscu je nyní MeliBio připraveno přijímat objednávky od potravinářských podniků a do konce roku rozesílat svůj med bez včel.

Společnost MeliBio právě uvedla na trh první skutečný med bez zvířat, vyrobený bez včel. Pomocí syntetické biologie je společnost schopna replikovat skutečný med až na molekulární úroveň, ale bez nutnosti poškozovat základní opylovače planety. Potravinářská společnost Berkeley v Kalifornii představila svůj vlajkový produkt na soukromé ochutnávce, které se zúčastnilo 100 dalších investorů a členů komunity klimatických a potravinářských technologií v oblasti Bay Area.

Skutečný med bez včel
Pouhé měsíce poté, co začátkem tohoto roku uzavřelo své předběžné zahájení , které přilákalo investory jako Big Idea Ventures, Joyance a Sustainable Food Ventures, dokázalo MeliBio závodit vpřed ve svém výzkumu a vývoji a rozšířit svou vlastní metodu výroby medu bez včel.

Společnost využívá syntetickou biologii, přesnou fermentaci a rostlinnou vědu k vytvoření molekulárně identického medu . To znamená med se stejnými zdravotními přínosy a lahodnou chutí, kterou spotřebitelé milují, ale bez ekologických škod spojených s komerční výrobou medu.

Na akci odběru vzorků, kterou organizoval inkubátor v Bay Area Cell Valley Labs, mohli účastníci být mezi prvními na světě, kteří ochutnali první med bez zvířat svého druhu vyvinutý společností MeliBio. Alessandře Franco z Los Angeles z Green Queen Media byl zaslán vzorek před akcí, aby ochutnala med MeliBio, a produkt popsala jako průlomový: „Nemůžete to srovnávat s javorovým sirupem nebo agáve. Můžete jej přirovnat pouze k medu, protože chutná, kape a roztírá se 100% jako med vyrobený od včel. To je určitě revoluční."

„Vyrostl jsem na medu, protože moje máma jím byla posedlá. Lidé jí nosili „čistý med“, kdykoli šli někam, kde se proslavila produkce medu.

„Znám svůj med a vím, jak má med chutnat, tohle je ono. Jakmile vyzkoušíte MeliBio, už se nemůžete vrátit k žádnému jinému typu veganského medu. Je to bez včel, bez krutosti a docela báječné. Mohu tomu dát více než 2 palce nahoru?"

Melibio Honey Consistenicy - Obrázek od Alessandry Franco
Foto: Alessandra Franco prostřednictvím Green Queen Media
MeliBio je otevřeno pro objednávky
Po úspěšném škálování své technologie MeliBio říká, že je nyní otevřeno pro B2B objednávky pro klienty stravovacích služeb, aby používali jeho skutečný med bez včel jako alternativu rostlinné složky, přičemž dodávky by měly začít do konce roku 2021.

„Med je přísada, která se nachází v každé kategorii produktů, od potravin po nápoje a produkty osobní péče, pro které nyní MeliBio poskytuje rostlinnou variantu,“ říká spoluzakladatel a generální ředitel Darko Mandich. „Tím, že na trh přinášíme lahodný, výživný a skutečný med vyrobený bez včel, utváříme naši současnost a budoucnost způsobem, který je lepší pro včely i pro lidi.“

Vyzkoušeli jsme Melibio Cruelty Free Fermented Honey
Foto: Alessandra Franco pro Green Queen Media
Začátkem tohoto roku společnost The Single Origin Food Co (Sofco) uzavřela kolo počátečního financování ve výši 1,1 milionu USD pro svůj udržitelný Vegan Un-Honey vyrobený z veganských složek včetně organických rostlin, ovoce, čištěné vody, alumroot a surového cukru. Výrobek je také obohacen o organický květový pyl. Zatímco veganské medy, jako je tento, mohou napodobovat strukturu včelího medu, jsou omezené, pokud jde o chuť. Mohou to udělat sladké, ale je těžké napodobit složitost chutí, které získáte z dávky medu, který pochází z květin a rostlin, které včely opylují. Zde vyhrává Melibio, protože společnost je schopna nabídnout tyto vrstvy chuti. Jak říká Alessandra: „Chuť rozhodně připomíná jetelový med, ne květinový jako pomerančový květ, ale jetelové tóny určitě. Myslel jsem, že Vegan Un-Honey je docela dobrý, ale teď se nemůžu vrátit.

Včely a globální potravinová bezpečnost
Budoucnost bez včel by mohla znamenat obrovský celosvětový nedostatek potravin a jejich potenciální vyhynutí je otázkou mezinárodní potravinové bezpečnosti. Již několik let odborníci a aktivisté na biologickou rozmanitost bijí na poplach ohledně pokračujícího poklesu včelí populace v důsledku ničení přirozeného prostředí, rozšířeného používání toxických pesticidů a klimatické nouze. Včely a další opylovači jsou zodpovědní za jednu třetinu světových zemědělských plodin; podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) přispívá jejich neplacená práce k naší celosvětové produkci potravin mezi 235 miliardami a 577 miliardami dolarů.


Spoluzakladatelé Aaron Schaller (L) a Darko Mandich (R). (Obrázek: MeliBio)
Mandich v roce 2020 spoluzaložil MeliBio s Aaronem Schallerem, aby se zaměřil na lukrativní trh s medem v hodnotě 9 miliard USD a jeho destruktivní dopad na 20 000 divokých a původních druhů včel, které jsou zásadní pro flóru a faunu naší planety, nemluvě o řešení vykořisťovatelské povahy medu. včelařství – hlavní důvod, proč se mu vegani vyhýbají.

Zatímco společnosti zabývající se alternativními proteiny se obvykle soustředily na náhražky masa a mléčných výrobků, alternativní med zůstává z hlediska inovací bílým místem a udržuje vegany, kteří se vyhýbají produktům získaným z včel z etických a ekologických důvodů, spoléhajících na javorový sirup nebo melasu blackstrap.

MeliBio je nyní hrdé na to, že může nabídnout alternativu, která stojí za skutečným medem. „Vědecký pokrok vytvořil velmi vzrušující pozici, kde si lidé konečně mohou připravit jedno ze svých oblíbených jídel bez použití zvířat,“ říká Mandich.

Mezi další společnosti, které používají fermentaci k narušení celých kategorií, patří berlínská QOA , která je průkopníkem čokolády bez kakaových bobů, a bezzrnková káva Compound Foods se sídlem v San Franciscu .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77713


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 20. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710) (77711)

No dobře, ale i když těmi chemicko-potravinářskými postupy dostanou nakonec ten laboratorně ,,čistý med" , tak pořád je to na počátku buďto primitivní metodou 90% cukr zakrmený přes včely, nebo to ani včelu nevidělo a tento nemed vyrábí přímo ve fabrice z nějakého škrobu z brambor, z kukuřice, z rýže nebo z čeho? Pak ho upraví přesně podle toho, aby laboratorně prošel a vykazoval parametry ,,čistého" medu?

No a český včelař s kvalitním medem od včel by neprošel, bo ho má řídký, bo snůšku propršelo a bylo vlhko a zima.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 20. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708) (77710)

Takže podle laboratoře stále pravý med?<

Je potřeba a znovu opakuji, výrobci jsou zatím vždy a dlouho to tak asi bude, dva kroky před přítomným stavem trhu s medem.

1) Jsou to velkoobjemoví a schopní obchodníci
2) Umí vysvětlit výhody okolo stabilního stavu s trhem medu
3) Včelaři jsou moc složití, mohou hodně uškodit ekonomikám, protože mají měřiče opravdové ekologie pokud by je byly, schopni napojit na sběrače dat

Takže předpokládám, napustit do úlu cukr je lehko zjistitelné, ví se o tom a do určité míry to je tolerováno. Je to 20 let staré, asi 30 kroků zpět.

Takže je nutné k tomuto postupu přičíst asi 32 kroku kupředu a výsledkem bude čistý med. Jak vidno z novýho laboratorního pojmenování výsledků medu.

Čistý med, to je oč tu běží. Vůbec přitom zřejmě nejde o včelaře.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77711


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 20. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707) (77708)

Když číňan naleje do včelstva 50kg cukru, včely ho zpracují, zavíčkují, číňan vytočí, je to med? Asi ano? když, prošel včelama, je rozštěpený na ,,med" a má enzymy od včel.
Včely k tomu ještě přidají 5kg pravého medu ze snůšky tím se výsledný produkt ještě jemně obarví a chytne trochu aromy, případně když má stále příliš čirou barvu tak se ve fabrice přimíchá na normovaný odstín s něčím tmavým voňavým z argentiny tak 10% to stačí. To jsou ty medy ze supermarketů v akci za 109kč ze zemí EU a mimo EU. Co jsem ochutnal, je to chuť i konzistence 90% cukr zpracovaný včelama, 10% je příměs možná pravého medu na navonění a obarvení. Takže podle laboratoře stále pravý med?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77710


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 19. 12. 2023
Re: Zimní prolet (77705)

No, u nás , 330 m 17 bylo ještě moc zima a na zemi ještě zbytky sněhu, 18 už některé první včelky vyletěly a dnes 19 sice krásné ráno, ale přes den na obloze poloprůsvitné mraky a včelky nevyletěly. Snad to stihnou do konce roku, než se zase ochladí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77709


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707)

Jen jsem chtěl sdělit, že výrobci medů jsou zatím a dlouhodobě minimálně dva kroky před aktuálním stavem.

Ještě odkaz na ten příběh s rozbory USA medů.

https://mailchi.mp/dadant.com/december-12-2023-tests-prove-most-store-honey-is-pure-honey

Testy ukazují, že med z většiny obchodů je čistý med
Tinley Park, IL: Od prvního zveřejnění v roce 2011 se v médiích objevil článek naznačující, že med z většiny obchodů není ve skutečnosti med, bez jakýchkoli skutečných podpůrných důkazů nebo kritického zkoumání.1 Toto tvrzení bylo podstatně vyvráceno v článku publikovaném později v roce 2011.2 V tomto roce RQA Inc. , na základě smlouvy s klientem v odvětví medu, provedla jeden z nejobsáhlejších průzkumů maloobchodního medu publikovaných ve Spojených státech.

Společnost RQA, založená v roce 1989, je světovým lídrem v poskytování poradenství, školení a služeb v oblasti zajišťování kvality a bezpečnosti potravin pro potravinářský a nápojový průmysl. RQA nabízí maloobchodní audity kvality, vyšetřování padělků, vzorky spotřebitelských stížností a získávání produktů, krizové plánování a řízení, inspekci a nápravu, forenzní vyšetřování kontaminantů a stahování produktů z trhu.

Návrh průzkumu
Cílem průzkumu bylo shromáždit vzorky maloobchodních značek medu na celém trhu v USA a podrobit tyto vzorky nejsofistikovanějšímu testování pravosti, které je dnes na trhu k dispozici. Vzorky byly odebrány přímo z regálů maloobchodních prodejen na 11 trzích: Arkansas, Kalifornie, New York, Texas, Washington, Florida, Connecticut, Georgia, Louisiana, New Jersey a Pensylvánie. Výběr těchto prodejen byl založen jak na geografické poloze, na zdroji z celých USA, tak na objemech prodeje, na výběru míst, kde se prodává velké množství medu. Celkem bylo odebráno 74 vzorků reprezentujících 11 různých značek. Dohromady tyto značky představují 40 milionů liber z maloobchodního trhu s medem o objemu 82 milionů liber, jak uvádí IRI, služba sběru dat pro maloobchodní potravinářský průmysl. Jako nezávislá třetí strana mohla RQA shromažďovat a odesílat vzorky bez zaujatosti vůči jakékoli konkrétní značce a mohla zaslepit laboratoře vůči identitě značky, aby se zajistilo, že během následné analýzy nebude uplatněna žádná zaujatost.

Sběr vzorků. a analýza
Jakmile byly zakoupené vzorky shromážděny zástupci RQA v terénu, byla jim přidělena náhodná identifikační čísla a převedeny do jednotných nádob na vzorky k odeslání a analýze. Anonymizované vzorky byly odeslány do laboratoře Eurofins v Německu, známé jako jedna z nejlepších laboratoří na testování pravosti medu na světě. Odeslané vzorky byly testovány pomocí tří sofistikovaných analytických metod, které Eurofins rády nazývají svůj SOTA nebo testovací balíček State of the Art. Použité metody byly metoda 13C stabilního uhlíkového izotopového poměru spárovaná s kapalinovým chromatografem nebo EA/LC-IRMS, H1 profilování nukleární magnetické rezonance nebo NMR a kapalinová chromatografie-analýza hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením nebo HRMS. Úplný popis těchto metod lze nalézt jako užitečné FAQ na webu National Honey Board na adrese htps://honey.com/images/files/NHB-Honey-Testing-FAQs.pdf .

Tyto metody v kombinaci představují nejnovější a nejsofistikovanější nástroje pro detekci přídavku nemedových cukrových sirupů, které mohly být přidány do vzorku předpokládaného čistého medu. Každá z těchto metod má určitou oblast specifičnosti, která dokáže detekovat určité typy falšování cukru nebo sirupu v medu. Tento třítestový přístup byl schválen většinou smluvních laboratoří, které obsluhují medový průmysl i průmyslové obchodní organizace.

„Metoda SOTA aplikovaná společností Eurofins Food Integrity Control Services GmbH nabízí to nejlepší dnes na trhu dostupná kombinace pro komplexní vyhodnocení neznámého vzorku medu k odhalení falšování medu sirupy, ať už z krmení včel nebo úmyslného EMA (ekonomicky motivované falšování). I když jako vědci nikdy nemůžeme tvrdit, že jakákoli metoda nebo kombinace metod odhalí 100 % veškerého falšování, tato kombinace představuje významné zlepšení oproti minulým metodám a poskytuje vysoký stupeň jistoty. Pokud vzorek projde panelem testů SOTA, pravděpodobnost falšování je velmi malá.“ Christof Kunert, Eurofins Food Integrity Control Services GmbH, Ritterhude (nedaleko Brém), Německo.

Výsledky< a i=3>Ze 74 vzorků od 11 značek prošlo 70 všemi třemi pokročilými testovacími metodami. Ze čtyř vzorků, které propadly testování, byly všechny zabaleny jedním výrobcem a představovaly jednu značku. Úplné podrobnosti o těchto výsledcích lze nalézt na (htps://www.rqa-inc.com/honey/Honey-Survey-Results.html), přičemž konkrétní názvy značek byly odstraněny. Co dalšího jsme se dozvěděli?Kromě testování na přidání cukerných sirupů byly vzorky také hodnoceny na přítomnost pylu a porovnávány s tvrzeními na označení. Zatímco přítomnost nebo nepřítomnost pylu není určujícím faktorem, pokud jde o pravost, vidíme zvýšený počet produktů, které prohlašují, že jsou syrové nebo nefiltrované. Produkty s takovými tvrzeními by následně měly mít ve vzorku plný pyl, i když je třeba poznamenat, že neobsahování pylu při uvádění tohoto tvrzení není porušením zákona, protože FDA nestanovila žádné zvláštní nařízení, pokud jde o pyl. .







Ze 74 vzorků pět neobsahovalo pyl a u dalších čtyř bylo zjištěno, že mají pyl, ale v nízkých koncentracích. Z těchto pěti vzorků, které neobsahovaly pyl, žádný z nich netvrdil, že je syrový nebo nefiltrovaný. Dva z pěti deklarovali med jako „Jetelový med“, ale bez pylu to nebylo možné definitivně potvrdit, zbývající tři uvedly jako květinový zdroj divoký květ. Zatímco článek z roku 2011 zjistil, že 70 % vzorků z obchodů neobsahuje pyl, 89 % vzorků ze studie z roku 2023 obsahovalo pyl. Toto je významný posun v tom, co bylo kdysi převládajícím stylem prezentace filtrovaného medu popsaného USDA. Pravděpodobně kvůli spotřebitelské preferenci medu, který obsahuje pyl, se zdá, že většina medu na maloobchodním regálu je v rozporu s tímto očekáváním.

Závěr
V rozporu s tvrzením v článku z roku 2011 že med ve většině obchodů není med, tento průzkum naznačuje opak; Bylo zjištěno, že 95 % vzorků odebraných pro tento průzkum byl čistý med. Z 11 značek bylo zjištěno, že 10 prodává pouze 100% čistý med. Jedna značka, která neprošla testováním, představovala osm z celkového počtu odebraných vzorků, z nichž čtyři neprošly testováním HRMS.
_____________________________________________________
1 Testy ukazují, že většina obchodů Honey Isn't Honey; Andrew Schneider, Food Safety News, 7. listopadu 2011
2 Uklidněte se, přátelé. It Really Is Honey After All, Dan Charles, The Salt, 25. listopadu 20118:00 ET

Děkujeme National Honey Board za sdílení tohoto příběhu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77708


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706)

Chtějí také, aby EU vytvořila referenční laboratoř pro med, která by zlepšila kontroly a odhalovala falšování prostřednictvím systematického testování.<

Jediná možná laboratoř, která by připadala v úvahu, dostala několik desítek vzorků medu z USA trhu z řetězců. Tyto vzorky krom 4, byly prohlášeny za "čistý med".

Je zkrátka. Chystá se něco jako byroobstrukce v označování původu medu. Třeba. Med byl zbaven pylu, je to čistý med, stále, i přes to že zněj nesmí být nic odebráno.

Další typ medu podle získávání je med vodnatý čili odvodněný. To znamená že byl dohušťován člověkem za pomoci nějakého postupu kdy na začátku měl více vody než možné maximum které by nezkvasilo.

Další med odseparovaný, jedná se původem o medy někde z Indie, kdy se med za pomocí rosinů zbaví všeho pevného a dokonce i odstínu a dokonce i ATB, kvasu, všeho nad mikron. Opět po takové analýze to bude co? Čistý med.

Takže příběh našich poslanců není z dobrodiní vůči oboru včelařství aby zachránili zbytky poctivosti, ale proto, že podpoří jednu monopolní laboratoř, která musí být jediná, protože jediná má několik analytických postupů které nikde nejsou snad krom Číny, která samozřejmě předpokládám že má ty stroje a je producentem také medu, který ve velkých objemech vstupuje na trh a musí být čistý.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77707


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.89.229) --- 19. 12. 2023
Označeni medu

www.vcelarstvi.cz-poslanci chtějí jasnější označení medu..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77706


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.89.229) --- 17. 12. 2023
Zimní prolet

Dnes vysloveně kochací den.Krasný zimni prolet na sluníčku.385 m.n.m

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77705


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pepan (217.170.101.106) --- 17. 12. 2023
Re: Nová generace? (77697) (77698) (77699) (77700) (77701) (77702)

Metál je krásná věc, ale je to cena shody počasí vegtace a hlavně, píle včel v tom daném roce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77704


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78272 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 77704 do č. 77764)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu