78272

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(91.221.212.219) --- 20. 12. 2023
Re: Označeni medu

No dobře, ale i když těmi chemicko-potravinářskými postupy dostanou nakonec ten laboratorně ,,čistý med" , tak pořád je to na počátku buďto primitivní metodou 90% cukr zakrmený přes včely, nebo to ani včelu nevidělo a tento nemed vyrábí přímo ve fabrice z nějakého škrobu z brambor, z kukuřice, z rýže nebo z čeho? Pak ho upraví přesně podle toho, aby laboratorně prošel a vykazoval parametry ,,čistého" medu?

No a český včelař s kvalitním medem od včel by neprošel, bo ho má řídký, bo snůšku propršelo a bylo vlhko a zima.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

Je to marný. Lidská potrava se začíná plně uměle syntetizovat. Včelař se toho účastní také protože místo medu používá cukry.

Prostě se vezmou suroviny levné suroviny a vyrobí se levný produkt. Už jsem tu v minulosti podobné odkazy dal, stále dokola opakovat to ale nemá už cenu. Kdo se chce angažovat ve včelařství, měl by to mít jako povinnou odstrašující četbu aby věděl, že tento problém je mnohosečný. Nemá to řešení. Já to konzumentům medu v podstatě přeji. Každý chce žít a jíst levně, protože vydělávání a toky peněz jsou vždy pevně nastavený od producentů papírků přes lidi k investorům co mají takové svobodně "svělé" podnikatelské plány kdy jde o velké balíky peněz.

https://www.greenqueen.com.hk/melibio-honey-without-bees/

Exkluzivně: Ochutnali jsme první skutečný med na světě vyrobený bez včel od MeliBio a nemohli jsme ochutnat ten rozdíl
BUDOUCÍ POTRAVINYALT PROTEINFERMENTAČNÍ ALT PROTEIN
Autor: Sally Ho Zveřejněno 1. října 2021 Poslední aktualizace 30. září 2021
Med MeliBio přichází do gastronomických provozů
5 minut čtení
Kalifornská potravinářská společnost MeliBio právě představila svůj vlajkový produkt, vůbec první skutečný med na světě vyrobený bez včel. Po debutu produktu na soukromé degustační akci v San Franciscu je nyní MeliBio připraveno přijímat objednávky od potravinářských podniků a do konce roku rozesílat svůj med bez včel.

Společnost MeliBio právě uvedla na trh první skutečný med bez zvířat, vyrobený bez včel. Pomocí syntetické biologie je společnost schopna replikovat skutečný med až na molekulární úroveň, ale bez nutnosti poškozovat základní opylovače planety. Potravinářská společnost Berkeley v Kalifornii představila svůj vlajkový produkt na soukromé ochutnávce, které se zúčastnilo 100 dalších investorů a členů komunity klimatických a potravinářských technologií v oblasti Bay Area.

Skutečný med bez včel
Pouhé měsíce poté, co začátkem tohoto roku uzavřelo své předběžné zahájení , které přilákalo investory jako Big Idea Ventures, Joyance a Sustainable Food Ventures, dokázalo MeliBio závodit vpřed ve svém výzkumu a vývoji a rozšířit svou vlastní metodu výroby medu bez včel.

Společnost využívá syntetickou biologii, přesnou fermentaci a rostlinnou vědu k vytvoření molekulárně identického medu . To znamená med se stejnými zdravotními přínosy a lahodnou chutí, kterou spotřebitelé milují, ale bez ekologických škod spojených s komerční výrobou medu.

Na akci odběru vzorků, kterou organizoval inkubátor v Bay Area Cell Valley Labs, mohli účastníci být mezi prvními na světě, kteří ochutnali první med bez zvířat svého druhu vyvinutý společností MeliBio. Alessandře Franco z Los Angeles z Green Queen Media byl zaslán vzorek před akcí, aby ochutnala med MeliBio, a produkt popsala jako průlomový: „Nemůžete to srovnávat s javorovým sirupem nebo agáve. Můžete jej přirovnat pouze k medu, protože chutná, kape a roztírá se 100% jako med vyrobený od včel. To je určitě revoluční."

„Vyrostl jsem na medu, protože moje máma jím byla posedlá. Lidé jí nosili „čistý med“, kdykoli šli někam, kde se proslavila produkce medu.

„Znám svůj med a vím, jak má med chutnat, tohle je ono. Jakmile vyzkoušíte MeliBio, už se nemůžete vrátit k žádnému jinému typu veganského medu. Je to bez včel, bez krutosti a docela báječné. Mohu tomu dát více než 2 palce nahoru?"

Melibio Honey Consistenicy - Obrázek od Alessandry Franco
Foto: Alessandra Franco prostřednictvím Green Queen Media
MeliBio je otevřeno pro objednávky
Po úspěšném škálování své technologie MeliBio říká, že je nyní otevřeno pro B2B objednávky pro klienty stravovacích služeb, aby používali jeho skutečný med bez včel jako alternativu rostlinné složky, přičemž dodávky by měly začít do konce roku 2021.

„Med je přísada, která se nachází v každé kategorii produktů, od potravin po nápoje a produkty osobní péče, pro které nyní MeliBio poskytuje rostlinnou variantu,“ říká spoluzakladatel a generální ředitel Darko Mandich. „Tím, že na trh přinášíme lahodný, výživný a skutečný med vyrobený bez včel, utváříme naši současnost a budoucnost způsobem, který je lepší pro včely i pro lidi.“

Vyzkoušeli jsme Melibio Cruelty Free Fermented Honey
Foto: Alessandra Franco pro Green Queen Media
Začátkem tohoto roku společnost The Single Origin Food Co (Sofco) uzavřela kolo počátečního financování ve výši 1,1 milionu USD pro svůj udržitelný Vegan Un-Honey vyrobený z veganských složek včetně organických rostlin, ovoce, čištěné vody, alumroot a surového cukru. Výrobek je také obohacen o organický květový pyl. Zatímco veganské medy, jako je tento, mohou napodobovat strukturu včelího medu, jsou omezené, pokud jde o chuť. Mohou to udělat sladké, ale je těžké napodobit složitost chutí, které získáte z dávky medu, který pochází z květin a rostlin, které včely opylují. Zde vyhrává Melibio, protože společnost je schopna nabídnout tyto vrstvy chuti. Jak říká Alessandra: „Chuť rozhodně připomíná jetelový med, ne květinový jako pomerančový květ, ale jetelové tóny určitě. Myslel jsem, že Vegan Un-Honey je docela dobrý, ale teď se nemůžu vrátit.

Včely a globální potravinová bezpečnost
Budoucnost bez včel by mohla znamenat obrovský celosvětový nedostatek potravin a jejich potenciální vyhynutí je otázkou mezinárodní potravinové bezpečnosti. Již několik let odborníci a aktivisté na biologickou rozmanitost bijí na poplach ohledně pokračujícího poklesu včelí populace v důsledku ničení přirozeného prostředí, rozšířeného používání toxických pesticidů a klimatické nouze. Včely a další opylovači jsou zodpovědní za jednu třetinu světových zemědělských plodin; podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) přispívá jejich neplacená práce k naší celosvětové produkci potravin mezi 235 miliardami a 577 miliardami dolarů.


Spoluzakladatelé Aaron Schaller (L) a Darko Mandich (R). (Obrázek: MeliBio)
Mandich v roce 2020 spoluzaložil MeliBio s Aaronem Schallerem, aby se zaměřil na lukrativní trh s medem v hodnotě 9 miliard USD a jeho destruktivní dopad na 20 000 divokých a původních druhů včel, které jsou zásadní pro flóru a faunu naší planety, nemluvě o řešení vykořisťovatelské povahy medu. včelařství – hlavní důvod, proč se mu vegani vyhýbají.

Zatímco společnosti zabývající se alternativními proteiny se obvykle soustředily na náhražky masa a mléčných výrobků, alternativní med zůstává z hlediska inovací bílým místem a udržuje vegany, kteří se vyhýbají produktům získaným z včel z etických a ekologických důvodů, spoléhajících na javorový sirup nebo melasu blackstrap.

MeliBio je nyní hrdé na to, že může nabídnout alternativu, která stojí za skutečným medem. „Vědecký pokrok vytvořil velmi vzrušující pozici, kde si lidé konečně mohou připravit jedno ze svých oblíbených jídel bez použití zvířat,“ říká Mandich.

Mezi další společnosti, které používají fermentaci k narušení celých kategorií, patří berlínská QOA , která je průkopníkem čokolády bez kakaových bobů, a bezzrnková káva Compound Foods se sídlem v San Franciscu .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77713


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

a tento nemed vyrábí přímo ve fabrice z nějakého škrobu z brambor, z kukuřice, z rýže nebo z čeho? Pak ho upraví přesně podle toho, aby laboratorně prošel a vykazoval parametry ,,čistého" medu?<

Odpověď je, že si obchodník s medem, dnes, vlastně už delší čas, bezproblémový čistý med - hotový med v barelech, koupí i s laboratorními testy prokazující bezproblémovost prokazující, že obchoduje s čistým medem. Při objednávce ví, jaké má HMF, diastatickou aktivitu, obsah a původ pylu pokud ho chce, obsah vody, odstín, atp. To se schová např za nějaký standardní název druhu medu, jako polyflorní med, lípový, akátový, z gumovníku, atp.světový tržní název.

Takovou objednávku a zásilku kontrolně potvrdí i Veterinární správa která odebírá vzorky dovozového medu, a propustí ho na EU trh, když si ho někdo jako výrobce medu někde ve světě objedná a po dovozu na našem trhu zabalí do malospotřebitelského balení. Nemusí ho za ty peníze nijak upravovat, protože za mrzký peníz a se slušnou marží rozehřeje a naplní. (za podmínek daných SVS)

Velmi zajímavá situace nastane, pokud takový výrobce medu, zlákán nabídkou medu ale s problémem ohledně analýz, se snaží problémový med distribuovat přes různé distribuční kanály svým konkurentům, nebo ho třeba jen doporučí. Potom nastává situace kdy se tzv. čistí trh pro monopol. Třeba co bylo nedávno, Včelpo tak "dobře" dopadlo. Velmi zajímavá je třeba nabídka medu pro včelaře ze světa, nebo výkup medu podle světových aktuálních cen.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(2a00:102a:5009:f790:1:0:f7d2:32e6) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

Můžeme poděkovat svazu, že se zasloužil o prosazení této skvělé změny

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77715


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
JosPr (46.135.71.92) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

Jelikož to bylo hlasování EU parlamentu,zřejmě na tom má svaz úplně stejnou zásluhu jako na porážce sedláků u Chlumce.
Se mi zdá,ze schopnost svazu v dnešni době za cokoliv smysluplně lobovat silně přeceňujete chlapci.Nejsou sto vylobovat ani něco pro sebe sama.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77717


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
gupa (93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

Můžeme poděkovat svazu, že se zasloužil o prosazení této skvělé změny<

Řekl bych, že Svaz se dostal do své vlastní pasti. Nyní se to už jen veze jak to celé padá ve vlnách "změn" a nemá na tyto změny už dnes jakýkoli vliv.

Prozatím platí, že nejhorší je změna.

Ta podle hodně dávných vzpomínek, začala tím, že se zakázalo použití označení "pravý včelí med". To označení zřejmě vzniklo dávno před tím, kvůli takové situace s paděláním medu.

Potom se omezil popis med medovicový.

Dodnes v popisech medů jsou neustále nějaké změny. A toto pokračování je kvůli tomu, protože v bordelu změn se mnoha lidem dobře žije.


Vlk se nažere a koza zůstane celá.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77718


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
JosPr (46.135.71.92) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

Trošku Tě opravím.Tím zrušeným je termín med smíšený,zbyl medovicový a květový,podle toho,která složka v medu převažuje.Snad ve snaze donutit včelaře platit si rozbory medu,tahat na ně dotace a něco zase nechat vydělat Dolu.Tohle asi byl lobing svazu.
Přitom do medů smíšených by se dal zařadit skoro každý med mimo jarní snůšku nebo silnou medovicovou snůšku a bylo jedno jestli je květ 51% ku 49% medovice.
Dnes máš med s 51 % medovice označit jako medovicový,s 51% květu jako květový,abys vyhověl úřednímu šimlovi a "neklamal" zákazníka.
Proč dělat věci jednoduše,když jdou i složitě.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77720


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(93.92.52.23) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

Tím zrušeným je termín med smíšený,zbyl medovicový a květový,<

Harmonizace dle EU, ano smíšený byl zrušen, zbyl jen medovicový jak píšu a květový. Nic mezi tím světový obchod neznal. Bylo to spíš české specifikum které stejně jako Olomoucké syrečky a tp se muselo přejmenovat.

Světový obchod je myšlen že to jsou smlouvy mezi státy a ujednání obchodním společenstvím typu EHS (dnes Rada EU) a tp.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77722


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R.Polášek (90.178.51.173) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

A co jste si mysleli? Že med může beztrestně zdražovat na cenu desetinásobku, dvacetinásobku konkurenčního sladidla - cukru?
Kilo cukru dnes koupím v pohodě za 24 Kč, přitom kilo cukru je vzhledem k obsahu vody v medu jako asi minimálně 1.35 kg medu. "Cukrové sladidlo" tak vychází okolo necelých 18 Kč za kilo a za kolik je dneska kilo medu?
Tady totiž nejde o žádné kecy o superpotravině s obsahem vitamínů, nerostů, peroxidu vodíku a kdovíčeho ještě, která je "superzdravá" a kdo ji bude pojídat, "se dožije 120 let". Tady jde o to, že nějaká sladká potravina jménem med , o které se žvaní, jak je zdravá, se stala součástí stravovací kultury řadových lidí. Takže každý, i ten nejchudší, si přeje mít možnost každé ráno si na vafli nebo palačinku či co to v USA snídají, nablemcat plno medu a celé přeslazené to sežrat a to za pár šupů. A klidně se tím ujíst, chytnout cukrovku a zemřít o 20 let dříve, než by mohl. Jenže s přírodním medem by to nebylo za pár šupů, ale slušná pálka, kterou by si mohli dovolit tak jednou za měsíc. Tak prostě se objevily firmy, co těm lidem vyšli vstříc a vyrobili sladkou šmakuládu, co se tvárí jako med. Má to určitě slušnou chuť, která se nepřejí, nemá to nějaké pachutě a "ocasy", které by vadily, jsou do toho nacpávány i nějaké potravinové doplňky, které jsou levné a svým způsobem z toho dělají poněkud zdravé jídlo atd atd. A už to jede.
když já můžu doma vzít vzít třeba tmavý cukr, invertovat ho a udělat tak hmotu, kterou, pokud byl ten cukr kvalitnější, považovala určitě i spousta včelařů za tmavý medovicový med se zajímavou chutí z nějakého nezvyklého zdroje, třeba listnáčů v srpnu. A nemusí mně to vyjít na víc než takových 50 kč za kilo. A stačí mně k tomu vařič, hrnec s podložkou na zavařování a pár sklenic a trošku víc času než hodinu. Můžu do toho přidat i nějaké vysokomolekulární látky, jako třeba xantanovou gumu nebo nějaký škrob a potom to aspoň půl roku netuhne nebo ztuhne do formy něčeho jako pastovaného medu. Můžu to vylepšovat ještě dál, můžu do toho přidat třeba vitamín C, ionty jako vápník, hořčík, draslík atd a pořád to bude vypadat a chutnat jako med. A to ani nemluvím o podomácku vyráběných šmakuládách, jako pampeliškový nebo bezový med.
Velké potravinářské firmy s výzkumníky a velkými výrobními linkami vyrobí totéž v pohodě v ceně za třeba jenom 20 korun za kilo. A mohou to prodat bez problému za cenu okolo 100 Kč za kilo. To pořád ještě stačí na to, aby to bylo dostupné i pro toho chudšího, u nás a po přepočtu na dolary i v USA. A to ani nemluvím o tom, jaké mají technologické možnosti v podobě třeba výcuců v podstatě všechny chuťových a výživových látek z jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny. Mohou tak vyrábět náhražky medu fortifikované v podstatě všemi těmi zdravými a chutnými složkami nějakého toho ovoce nebo zeleniny. A to potom bude "med", který potom podle téměř všech měřítek bude mnohonásobně zdravější než pravý včelí med od včel a za mnohem nižší cenu.
A kde bude potom trh pro pravý včelí med? U nás za 150 - 250 za kilo, na západě Evropy klidně i za, v přapočtu 600 - 800 za kilo? Zůstane jen pro nějaké staromilce, vyznavače nějaké retrostravy a retrogastronomie, kde se vaří a jí podle starých receptů.
Buďme tedy jako včelaři s včelím medem realističtí a držme se při zdi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu