78272

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R.Polášek (90.178.51.173) --- 21. 12. 2023
Re: Označeni medu

A co jste si mysleli? Že med může beztrestně zdražovat na cenu desetinásobku, dvacetinásobku konkurenčního sladidla - cukru?
Kilo cukru dnes koupím v pohodě za 24 Kč, přitom kilo cukru je vzhledem k obsahu vody v medu jako asi minimálně 1.35 kg medu. "Cukrové sladidlo" tak vychází okolo necelých 18 Kč za kilo a za kolik je dneska kilo medu?
Tady totiž nejde o žádné kecy o superpotravině s obsahem vitamínů, nerostů, peroxidu vodíku a kdovíčeho ještě, která je "superzdravá" a kdo ji bude pojídat, "se dožije 120 let". Tady jde o to, že nějaká sladká potravina jménem med , o které se žvaní, jak je zdravá, se stala součástí stravovací kultury řadových lidí. Takže každý, i ten nejchudší, si přeje mít možnost každé ráno si na vafli nebo palačinku či co to v USA snídají, nablemcat plno medu a celé přeslazené to sežrat a to za pár šupů. A klidně se tím ujíst, chytnout cukrovku a zemřít o 20 let dříve, než by mohl. Jenže s přírodním medem by to nebylo za pár šupů, ale slušná pálka, kterou by si mohli dovolit tak jednou za měsíc. Tak prostě se objevily firmy, co těm lidem vyšli vstříc a vyrobili sladkou šmakuládu, co se tvárí jako med. Má to určitě slušnou chuť, která se nepřejí, nemá to nějaké pachutě a "ocasy", které by vadily, jsou do toho nacpávány i nějaké potravinové doplňky, které jsou levné a svým způsobem z toho dělají poněkud zdravé jídlo atd atd. A už to jede.
když já můžu doma vzít vzít třeba tmavý cukr, invertovat ho a udělat tak hmotu, kterou, pokud byl ten cukr kvalitnější, považovala určitě i spousta včelařů za tmavý medovicový med se zajímavou chutí z nějakého nezvyklého zdroje, třeba listnáčů v srpnu. A nemusí mně to vyjít na víc než takových 50 kč za kilo. A stačí mně k tomu vařič, hrnec s podložkou na zavařování a pár sklenic a trošku víc času než hodinu. Můžu do toho přidat i nějaké vysokomolekulární látky, jako třeba xantanovou gumu nebo nějaký škrob a potom to aspoň půl roku netuhne nebo ztuhne do formy něčeho jako pastovaného medu. Můžu to vylepšovat ještě dál, můžu do toho přidat třeba vitamín C, ionty jako vápník, hořčík, draslík atd a pořád to bude vypadat a chutnat jako med. A to ani nemluvím o podomácku vyráběných šmakuládách, jako pampeliškový nebo bezový med.
Velké potravinářské firmy s výzkumníky a velkými výrobními linkami vyrobí totéž v pohodě v ceně za třeba jenom 20 korun za kilo. A mohou to prodat bez problému za cenu okolo 100 Kč za kilo. To pořád ještě stačí na to, aby to bylo dostupné i pro toho chudšího, u nás a po přepočtu na dolary i v USA. A to ani nemluvím o tom, jaké mají technologické možnosti v podobě třeba výcuců v podstatě všechny chuťových a výživových látek z jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny. Mohou tak vyrábět náhražky medu fortifikované v podstatě všemi těmi zdravými a chutnými složkami nějakého toho ovoce nebo zeleniny. A to potom bude "med", který potom podle téměř všech měřítek bude mnohonásobně zdravější než pravý včelí med od včel a za mnohem nižší cenu.
A kde bude potom trh pro pravý včelí med? U nás za 150 - 250 za kilo, na západě Evropy klidně i za, v přapočtu 600 - 800 za kilo? Zůstane jen pro nějaké staromilce, vyznavače nějaké retrostravy a retrogastronomie, kde se vaří a jí podle starých receptů.
Buďme tedy jako včelaři s včelím medem realističtí a držme se při zdi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu