78671

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



KaJi (88.103.157.154) --- 24. 5. 2009
Re: bily med (35828)

Medové krystaly jsou světlé, takže každý med po krystalizaci světlá.

Tady u nás je vzácností a vytáčel jsem jej jen několikrát, když byl pěkný květen a měl jsem nízké nástavky.
Když se vytáčí později, je vidět jak med tmavne.

My si právě ten první schováváme pro sebe a pro nejlepší zákazníky a známé, později med "hořkne" medovicí. (můj názor)

V našich snůškových podmínkách je bílý med velmi chutný, ale chutnal jsem i některé poměrně méně chutné. Ale to je relativní a subjektivní hodnocení.

Bílý med byl za počátkem mého úspěchu při prodeji světlých medů. Kdysi -- cca před 15 lety jsme jej vytočili (tehdy jsem neznal pastování - to udělá bílý med i z tmavších medů) a přemýšleli jsme co s ním dělat. Vzhledem k nízké gramotě lidí jsem očekával obvinění, že je v tom cukr (krystal) atd.

Nakonec na to kápla manželka a místo různých pozorností (zapalovače, tužky) jsme balili med do drobného balení a já to rozdával. Darovanému koni na zuby nekoukej, do skleniček šel jako první ten světlý. A k tomu u každého zákazníka pětimitovka politické agitace.

Dnes nemám problém u zavedených zákazníků, zákazníci převzali můj názor, že světlý med víc sladí čaj. A berou oboje troje. (Pastovaný, světlý i tmavý)

S tím bílým medem byla jedna historka. Jeden zákjazník se začal vyptávat, za kolik jej může koupit atd. Jeho manželka pobývala předtím v Německu a tam zpychla a doma si vyráběla něco jako mandlové máslo - máslo, mandle atd.
O medu prohlásila, že chutná jak to její máslo. Takže tam, jsem měl dlouhou dobu zajištěn odbyt na pastovaný med. A zaákazník poměrně hodně ušetřil. Prodával jsem za cenu másla. Byl to velkoobchod s mléčnými výrobky:-))

V práci jsem měl letos několikrát zážitek, že nový zákazník, kterýmu jsem na zkoušku vnutil pastovaný med, že to je to nejlepší pro nemocné děti atd, místo škrábajících v krku tmavých, přišel druhý den pro další skleničku.

Prý to ochutnal a snědl to dětem hned v práci. Dva případy a nekecám. :-))


Takže přeji aby byl i ten váš bílý med tak chutný jak ten náš.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polá?ek - Re: bily med
Předchozí:HonzaP. - bily med


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu