78129

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



PavelN (88.101.19.249) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47222) (47225)

Vytratil se mi podpis, omlouvám se

PavelN

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47226


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(88.101.19.249) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47222)

P.K. je hulvát a provokatér, vůbec ho neberte vážně.
Zkuste obrázek Vašeho rozpěráku umístit na
http://www.postimage.org/
a vygenerovaný odkaz sem nakopírujte, třeba se zadaří.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47225


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188)

Nepřivezl jsem si ze Švédska nic,ale mám ještě 500ks skoro nerezové České rozpěráky za 1 EU ode mne.Někteří včelaři je dostali na soutěži medu ve Slaném zdarma (130ks), jako sponzorský dar.
----------------------
Zájem by byl, ale chybí kontakt. Můžete mi prosím napsat na karel.jirus na seznamu. Děkuji.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47224


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Holub (178.248.56.32) --- 13. 9. 2010
Re: STAVBA VČELÍNA (47220)

Zajděte na příslušný stavební úřad, tam vám poradí. Napřed si ale udělejte jasno, co chcete stavět (do 16m2 či nad), napojení na inženýrské sítě, přístupová cesta, majetkové vztahy, stavba v lese je vždy na výjimku, ochrana přírody, projekt, .... končí to svozem domovního odpadu:-), hodně štěstí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47223


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jíra (178.23.218.51) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205)

Pane P.K nejsem blbeček a nevysmívám se.Není to výrobek z Číny,je to výrobek můj i v Praze se dlouhá léta prodával v Křemencové ulici (dodával jsem je za 12Kč),byl na výstavě v Praze v r.1985,prodával se v Jihlavě, Ostravě ,Českých Budějovicích,dokonce i ve Vídni u p.Perlinga,snad ho má ještě i Lefeman v Praze, tak mi promiňte ale blbeček kupuje jen pitomé drahé věci.Foto rozpěráku mám, ale nedaří se po klepnutí na odkaz jej otevřít.V naší organizaci jsem každému včelaři dal po jednom kusu.Projevte svoji ochotu něco někomu také zadarmo věnovat místo pitomého osočení.To se tady najdou "přátelé" včelaři.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47222


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 13. 9. 2010
Re: STAVBA VČELÍNA (47220)

Přátelé v konferenci jistě poradí. Já bych chtěl jen připomenout, že i když
jde o soukromý les, bude potřebný souhlas ze životního prostředí. Sám jsem
měl podobný problém, šlo jen o stavbu včelínku na ohlášení (hlásí se předem
a shánějí se prakticky stejná vyjádření příslušných institucí jako při
stavbě na povolení - soupis Vám dají na úřadě) - a když již bylo povolení
skoro vydané, všimli si, že jde o soukromý lesní pozemek a měl jsem všechno
podnikat na životním prostředí znovu...
S pozdravem Petr.

--------------------------------------------------
From: "Rod Kodesh" <rodkodesh/=/gmail.com>
Sent: Monday, September 13, 2010 4:56 PM
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Subject: STAVBA VČELÍNA

> PORAĎTE, PROSÍM, KDE A S ČÍM ZAČÍT PŘI STAVBĚ VČELÍNA. VE SMYSLU, CO VŠE
> BYROKTAICKÉHO JE POTŘEBA ZVLÁDNOUT,jakými zákony,předpisy,nařízeními se
> řídit a dle čeho postupovat. Mám v plánu nahradit starý včelín zcela novou
> stavbou na soukromém pozemku mimo zástavbu, v soukromém lese. děkuji (rK)
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47221


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Rod Kodesh (88.103.1.94) --- 13. 9. 2010
STAVBA VČELÍNA

PORAĎTE, PROSÍM, KDE A S ČÍM ZAČÍT PŘI STAVBĚ VČELÍNA. VE SMYSLU, CO VŠE BYROKTAICKÉHO JE POTŘEBA ZVLÁDNOUT,jakými zákony,předpisy,nařízeními se řídit a dle čeho postupovat. Mám v plánu nahradit starý včelín zcela novou stavbou na soukromém pozemku mimo zástavbu, v soukromém lese. děkuji (rK)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47220


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(81.19.47.92) --- 13. 9. 2010
Re: koupě medu (47201)

Jsem zvědavý a nemusíte mi odpovídat. Co znamená nejhorší výnos?
Já mám výnos 25kg/včelstvo a jsem spokojen. Po tom chladném a deštivém jaru jsem spokojen. Často jsem měl i mnohem vyšší výnos, ale každý rok nemusí být posvícení. Jablka, meruňky, švestky taky nejsou každý rok.
Květového (především řepka) byla jen 1/4. Většina lípa a medovice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47219


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Franti?ek Hazdra (e-mailem) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47208) (47210) (47215)

Nástavky odděluji špachtlí
Haf
----- Original Message -----
From: "PavelN" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, September 13, 2010 10:40 AM
Subject: Re: med


> "Já používám nůž koupený v levném zboží za nějakých 20 Kč. Úplně stačí."
> ------
> Jasně že stačí. Také jsem používal nůž, no spíš taková menší mačeta to
> byla, neměl jsem s ním problém až na to, že byl dost pružný nešlo mi s ním
> snadno odtrhnout nástavky.
> Pak jsem si koupil kovaný rozpěrák. A u něho jsem narazil na problém s
> tloušťkou. Uvolnit s ním rámek jde v pohodě, ale nacpat tlustý rozpěrák
> mezi 2 nástavky je vážně problém.
> Na to jsem chtěl ve svém příspěvku upozornit - 5 mm tlustá věc za 500,- je
> jako rozpěrák do včel podle mého úlet. Oproti tomu je nerez rozpěrák za
> 200,- levnější a lepší. Samozřejmě existují i jiná levnější, třeba i lepší
> řešení.
>
>
> __________ Informace od ESET Smart Security, verze databaze 5445
> (20100912) __________
>
> Tuto zpravu proveril ESET Smart Security.
>
> http://www.eset.cz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47218


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(213.151.87.2) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47208) (47210) (47215) (47216)

Zase se tu dělá věda z jednoduchých věcí. V ovocných pálenkách je metanolu tak málo, že oslepnutí nehrozí, ale chuť je hrozná. Proto najedu teplotou těsně pod odpařování etylu a počkám dokud něco kape. Z 25 l konve je to tak hrneček. Pak zase rychle zvednu teplotu pod bod varu a za čas zkouším, zda to hoří. Nepodaří li se zapálit, destilaci ukončím. Ta první a poslední fáze je chuťově hnusná a proto končí ve včelařském Favoritu, který to bezproblémově zkousne. U jedné včelnice je hodně jablek a tak hlavně aby byl slunný říjen. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47217


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47208) (47210) (47215)

Pak jsem si koupil kovaný rozpěrák. A u něho jsem narazil na problém s tloušťkou. Uvolnit s ním rámek jde v pohodě, ale nacpat tlustý rozpěrák mezi 2 nástavky je vážně problém.

Asi záleží, jaké má kdo možnosti.
V mém předchozím zaměstnání bych zašel do lisovny a vybral si vhodný odstřižek plechu 2 - 4 milimetry silný. Či odstřižky v hmotnosti nějakého kila a zakoupil to jako šrot, to tam takhle šlo. Doma ohnul, možná zahřál letlampou a na kovadlině trochu zkoval..... A byly tam i všelijaké o dost pevnější materiály než hlubokotažné plechy.
Nebo třeba před pár lety jsem se dostal do jednoho odlehlého lesíka tady v okolí a tam někdo vyhodil několikalitrovou nerezovou nádrž z nějakého silnějšího nerezového plechu. Tu vzít domů, rozřezat a patřičně ohnout a hned by z toho bylo několik rozpěráků. nejspíš tam ta nádržještě bude.....
Nebo úplně stačí odřezek cca 15 cm dlouhého jaklu, ten má stěny obvykle tak 2 - 3 mm silné. Rozřezat ho a hned je materiál na rozpěrák.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47216


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (193.179.220.250) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47208) (47210)

"Já používám nůž koupený v levném zboží za nějakých 20 Kč. Úplně stačí."
------
Jasně že stačí. Také jsem používal nůž, no spíš taková menší mačeta to byla, neměl jsem s ním problém až na to, že byl dost pružný nešlo mi s ním snadno odtrhnout nástavky.
Pak jsem si koupil kovaný rozpěrák. A u něho jsem narazil na problém s tloušťkou. Uvolnit s ním rámek jde v pohodě, ale nacpat tlustý rozpěrák mezi 2 nástavky je vážně problém.
Na to jsem chtěl ve svém příspěvku upozornit - 5 mm tlustá věc za 500,- je jako rozpěrák do včel podle mého úlet. Oproti tomu je nerez rozpěrák za 200,- levnější a lepší. Samozřejmě existují i jiná levnější, třeba i lepší řešení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47215


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199) (47200) (47203) (47206) (47211)

Zapomeňte na metanol. Pokud je kvas zkvašený tak, jak má, je ho tam minimum a odlití prvního podílu, obvykle nutné i kvůli špatné chuti toho prvního podílu, úplně stačí.
Jedině pokud se kvas nějak zvrhnul, u medoviny pokud vedle přidaných kvasinek se tam prosadily nějaké jiné mikroorganismy, u ovoce pokud se použilo nezralé ovoce, nahnilé ovoce a podobně, tak bude metanolu větší množství.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47214


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47208) (47210)

Já používám nůž koupený v levném zboží za nějakých 20 Kč. Úplně stačí.
-------------------
Mám pěkný nerez rozpěrák, a je šikovný. Ale protože stál víc jak jedno Euro, tak si jej chráním a používám jen při medobraní - dobře se s ním vytahují rámky.

Vždy v zimě koupím v supermatketu v akci sadu 4 dlát s výraznými rukojeťmi - cca 100Kč a do další zimy je většinou nestihnu všechny poztrácet. Z jara na včelnici čas od času díky barevné rukojeti nějaké najdu.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47213


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199) (47200) (47203) (47209)

""Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali."
--------------
tihle přátelé vypijou i vodu z chladiče, podle nich se nemůžete řídit. To co oni považují za pochoutku, může obyčejného smrtelníka zabít ;-)"

Co tady pletete ukrajince? Už za středověku před takovým 400 lety u nás feudálové hromadně zřizovali pálenice, pálil tam víno, pivo a všechno možné a jejich poddaní to museli povinně kupovat a feudálové tak měli další peníze z panství navíc. Rozdíl je akorát v tom, že na Moravě si tyhle znalosti udrželi dodnes, češi je většinou ztratili a tak se je znova učí všelijak. Třeba i od těch ukrajinců.
Když jsem jako študák jezdil na chmel k Lounům, co krásných hrušek tam každý rok bez užitku zhnilo kolem cest!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47212


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Holub (178.248.56.32) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199) (47200) (47203) (47206)

Důležitou součástí destilace je přítomnost mědi, jako katalizátoru rozkladu methanolu. Proto zapomente na pouze sklo a nerez! čím se mnozí chlubí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47211


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205) (47208)

"to je tlustý jak prase :o), co s tím chcete dělat ve včelách? Používán nerezový rozpěrák s tloušťkou cca 2 mm(nemám přesně změřeno), koupený za 200,-. Jeho předností je kromě pevnosti právě to, že je tenký - není problém ho strčit mezi 2 přitmelené nástavky."

Já používám nůž koupený v levném zboží za nějakých 20 Kč. Úplně stačí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47210


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (193.179.220.250) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199) (47200) (47203)

"Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali."
--------------
tihle přátelé vypijou i vodu z chladiče, podle nich se nemůžete řídit. To co oni považují za pochoutku, může obyčejného smrtelníka zabít ;-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47209


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (193.179.220.250) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188) (47205)

"opískovaná převodovková nerez ze švédska ,síla 5mm ,tím vypáčíte dveře.... "
----------------------------------
to je tlustý jak prase :o), co s tím chcete dělat ve včelách? Používán nerezový rozpěrák s tloušťkou cca 2 mm(nemám přesně změřeno), koupený za 200,-. Jeho předností je kromě pevnosti právě to, že je tenký - není problém ho strčit mezi 2 přitmelené nástavky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47208


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 13. 9. 2010
methanol

http://cs.wikipedia.org/wiki/Metanol

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47207


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199) (47200) (47203)

pokud jen trošku tušíte jak probíhá destilace,tak se vám úplně vždy odpařuje methanol(dobrý na oslepnutí),protože se odpařuje před ethanolem, peckoviny mají míň methanolu než jádroviny,všeobecně platí že z 50 litrového kotle nateče až 0,5 litru metholu při druhé destilaci,ale vy methol snadno poznáte podle toho že smrdí přesně jak komunistický lepidlo kanagon a je mírně kalný,pravda je že někdy ho byl oravdu pulitr někdy deci dvě, vylíval jsem pro klid i litr s vědomím toho ,že jsem odlil i část největší koncentrace lihu....někdy jsem to schoval na čištění kovových předmětů,doporučuji si odchytit po deckách a řádně vyhodnotit co jo a co ne

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47206


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 13. 9. 2010
Re: med (47175) (47188)

opískovaná převodovková nerez ze švédska ,síla 5mm ,tím vypáčíte dveře.... , nepřivezl jsem je na byznys mám už jen ten jeden navíc,kdo to nepoznal ,a vubec š.kvalitu, se může jak blbeček vysmívat,rozpěrak za euro ,ten bude jak med - taky z číny...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47205


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef (213.19.32.139) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199) (47200) (47203)

Pokud vím, tak od loňského roku není pálení doma trestný čin, ale jen přestupek. Takže kdyby něco, tak udělají tytyty a snad nějaká ta pokuta.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47204


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stonjek (213.151.87.2) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199) (47200)

Lavorovica je nedokonalá destilace,protože se při ní těžko odděluje nechutný začátek a ochlazování není nijak dokonalé, protože se provádí plechovým umyvadlem v kterém je voda. Každopádně to prý byl nápoj pouze pro otrlé.Dnes už můžem kolonu sestrojit velmi dobře, protože máme měď, teploměry ovládající vytápění aj. a také už se o tom hodně ví. Bajky o oslepnutí neberte tak vážně v ovocných kořalkách je metylalkoholu velmi málo. Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali. Medovec ale vychází hodně draho i bez daně, naproti tomu Calvados z jablek je prakticky zadarmo. Kdo chce dobrovolně platit daň, dobře mu tak. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47203


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(109.235.1.195) --- 12. 9. 2010
Re: koupě medu (47201)

Dobrý večer

medu mám nadbytek, hlavně medy květové, třeba i nějakou medovici, ovšem je to na západě Čech...

v případě Vašeho zájmu: little.bees/=/seznam.cz nebo 774 905071, zdraví JP

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47202


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (89.24.122.17) --- 12. 9. 2010
koupě medu

Zdravím kolegové včelaři,

včlařím v regionu Opavska už 30 let a letšní rok byl za celou dobu z hlediska výnosů nejhorší. Vzhledm k tomu, že bych rád uspokojil své zákazníky rád bych nakoupil nějaký med. Klidně pro něj i zajedu i mimo kraj.
Nabídnete někdo?

Díky moc.

Pavel
603 888 738

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47201


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197) (47199)

Jak vypadal domácí přístroj na pálení vím, dokonce jeden mám i doma. Vím i jak se to dělalo právě pomocí toho lavoru. Unás se ptaké všeobecně říká doma pálené kořalce. "lavorovice". A to i kdyby byla vypálena na sebe dokonalejším přístroji.
Dokonce ve Vídni a někde na moravě je i muzeum se všemi takovými na černo pužívanými palírnami.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: Re: p?len? medoviny
> Datum: 12.9.2010 07:58:14
> ----------------------------------------
> No pokud jsem slyšel tak na Slovensku je pálení lavórovice ještě
> rozšířenější.Že je to nelegální, to je již jiná věc.
>
> pepan
>
> Dnešné domáce prístroje sú porovnateľné s tými oficiálnymi, sú aj s
> deflegmátorom, majú dvojitý plášť a médiom je transformátový olej a
> elektrické vykurovanie. A vieš vôbec ako vypadal prístroj, v ktorom šikovný
> človek dokázal vypáliť alkohol-lavórovicu, síce so všetkými nežiadanými
> prímesmi, ale piť sa to dalo? To bolo však v čase hneď po II.svet. vojne,
> keď chlapi chceli piť a nebolo čo. V jednej odrhovačke sa spievalo "čo nám
> Rusi darovali". Slyšet a vedieť je rozdiel.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47200


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197)

No pokud jsem slyšel tak na Slovensku je pálení lavórovice ještě rozšířenější.Že je to nelegální, to je již jiná věc.

pepan

Dnešné domáce prístroje sú porovnateľné s tými oficiálnymi, sú aj s deflegmátorom, majú dvojitý plášť a médiom je transformátový olej a elektrické vykurovanie. A vieš vôbec ako vypadal prístroj, v ktorom šikovný človek dokázal vypáliť alkohol-lavórovicu, síce so všetkými nežiadanými prímesmi, ale piť sa to dalo? To bolo však v čase hneď po II.svet. vojne, keď chlapi chceli piť a nebolo čo. V jednej odrhovačke sa spievalo "čo nám Rusi darovali". Slyšet a vedieť je rozdiel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47199


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.233) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196) (47197)

>No pkud jsem slyšel tak na Slovensku je pálení lavórovice ještě rozšířenější.Že je to nelegální, to je již jiná věc.pepan<
------------------------------------------------------------
Babičko, ptá se Pražák bodré ženy z Moravského Slovácka, kde že se tady pálí? Synku, povídá ona, vidíš ten kostel? Tak tam ne. Vidíš ten hřbitov? Tam už také ne. Ale jinak v každé chalupě.

Vím, že naši zákonodárci jednali o tom, zda legalizovat vlastnictví zařízení na pálení alkoholu. Nejspíše to ale neprošlo. Protože výrobce chce při před výrobou povolení od ministerstva zemědělství. Zkoušel jsem to předloni v Uherském Hradišti.

V té souvislosti se mi vybavuje jeden pořad v televizi, tuším, Svět 2 000...., kde naši redaktoři zavítali na jedno hospodářství v Rumunsku. Hospodář (s titulem ing.) z kůlny vytlačil na dvorek kolonu a pálil. Když se jej redaktor ptal zda je třeba povolení tak se hospodář divil o jaké povolení se jedná. Když se jej redaktor ptal jak je to s daní, dostal odpověď, že jsou placeny již daně z nemovitostí jejichž součástí je i ovocný sad, tak co by ještě chtěli. To je prosím Rumunsko. My ale žijeme ve "svobodném" státě. Inu, již za Marie Terezie bylo vymyšleno měřicí zařízení na líh při provozu palírny, aby CaK nebylo zkráceno na dani z lihu. Takové se mnohde užívá ještě dnes i když nyní jsou již zařízení elektronická.

Na nezákonnost nedovolené výroby lihu pamatuje trestní zákoník, zákon č. 140/1960 Sb. v ustanovení § 194a. Platnost tohoto zákona a jeho novel skončila 31.12.2009. Zákon č. 40/2009 Sb. trestní zákoník, který má platnost od 01.01.2010 o lihu nehovoří, pokud se líh neschovává pod psychotropními látkami a jedy. K tomu bychom potřebovali výklad??
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47198


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 11. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195) (47196)

No pkud jsem slyšel tak na Slovensku je pálení lavórovice ještě rozšířenější.Že je to nelegální, to je již jiná věc.

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: Re: p?len? medoviny
> Datum: 11.9.2010 21:11:25
> ----------------------------------------
> Dříve bylo i jen vlastnictví destilačního přístroje trestné. Teď ne že jen
> ho můžete vlastnit, ale můžete ho i použít. Chraň Vás však Pán Bůh štamprli
> z toho prodat, to je již trestné. On je to totiž jakýsi valašský folklór,
> který se
> nikdy nepodařilo vymýtit a raději toho úřady zanechaly. Pepan
>
> No neviem Pepan, naše trestné zákony sú naviazané na vaše a tie nepoznajú
> takú benovolentnosť, áno vlastniť môžeme hocičo, ale použiť NIE. Finačná
> polícia doslova poľuje na domáce pálenice. Čiže vypáliť domáce destiláty
> môžete, ale nesmú Ťa chytiť, vtedy Ti zhabú nájdený destilát a domácu
> pálenicu a čo je horšie, každý takýto prípad skončí pred súdom. A súd
> vymeriava mastné tresty, sedieť do basy alebo zaplatiť v eurách.
>
> Poznám taký prípad keď dobrý sused udal suseda, financi páchateľa prepadli,
> destilačný prístroj zaistili a destilát 50 litrov ražnej pálenky
> skonfiškovali. V tomto prípade majiteľ radšej zaplatil mastnú pokutu, lebo
> rok sedieť v pálenici, nie je žiadna slasť.
> Ja si dávam raz do roka vypáliť medovec do domácej pálenici, kde sa ľudia
> neudávajú, je to však skôr výnimka.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47197


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 11. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183) (47195)

Dříve bylo i jen vlastnictví destilačního přístroje trestné. Teď ne že jen ho můžete vlastnit, ale můžete ho i použít. Chraň Vás však Pán Bůh štamprli z toho prodat, to je již trestné. On je to totiž jakýsi valašský folklór, který se
nikdy nepodařilo vymýtit a raději toho úřady zanechaly. Pepan

No neviem Pepan, naše trestné zákony sú naviazané na vaše a tie nepoznajú takú benovolentnosť, áno vlastniť môžeme hocičo, ale použiť NIE. Finačná polícia doslova poľuje na domáce pálenice. Čiže vypáliť domáce destiláty môžete, ale nesmú Ťa chytiť, vtedy Ti zhabú nájdený destilát a domácu pálenicu a čo je horšie, každý takýto prípad skončí pred súdom. A súd vymeriava mastné tresty, sedieť do basy alebo zaplatiť v eurách.

Poznám taký prípad keď dobrý sused udal suseda, financi páchateľa prepadli, destilačný prístroj zaistili a destilát 50 litrov ražnej pálenky skonfiškovali. V tomto prípade majiteľ radšej zaplatil mastnú pokutu, lebo rok sedieť v pálenici, nie je žiadna slasť.
Ja si dávam raz do roka vypáliť medovec do domácej pálenici, kde sa ľudia neudávajú, je to však skôr výnimka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47196


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 11. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182) (47183)

Dříve bylo i jen vlastnictví destilačního přístroje trestné. Teď ne že jen ho můžete vlastnit, ale můžete ho i použít. Chraň Vás však Pán Bůh štamprli z toho prodat, to je již trestné. On je to totiž jakýsi valašský folklór, který se nikdy nepodařilo vymýtit a raději toho úřady zanechaly.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Re: p?len? medoviny
> Datum: 10.9.2010 12:43:08
> ----------------------------------------
> " Upřímně řečeno nevím, jestli si můžu jako fyzická osoba za podmínky
> zaplacení daně vyrobit alkohol mimo ustanovení týkajících se pěstitelského
> pálení."
>
> U destilování to není možné. U kvašených nápojů, vína, medoviny piva, co
> vím, se při dodržení pár podmínek, hlavně že to jen pro vlastní spotřebu a
> neprodává se to, je omezená legální nezdaněná výroba povolena.
> Vinaři tuším mají výjimku, mohou prodávat víno "ze dvora".
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47195


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pavel (82.100.0.70) --- 10. 9. 2010
Re: otazka na pana Turčániho (47191) (47192)

Už jsem to našel pane Turčani,psal jste to na této konferenci 20.12. 2009.Bylo to trochu jinak.10dkg česneku na litr vody pomlet a nechat 10 až 15 dní vyluhovat,přecedit a zbytek vytlačitt.Dát na podzim na litr cukrového roztoku asi 50ml.Není to moc?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47194


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 10. 9. 2010
Re: otazka na pana Turčániho (47191) (47192)

"Zomeľte na mäsovom mlynčeku (mriežka malého priemeru) 0,1 kg cesnaku, zalejte 0,5 litra 60 % liehu, nechajte macerovať 2 týždne, prelejte cez záclonovinu a na každých 5 litrov cukrového roztoku vlejte štamperlík-frťan macerátu. Ak budete postrekovať, tak vlejte frťan do litra vody a postriekajte včely a plásty v úli asi tak 02 litra na včelstvo. Ostáva len na Vás, či tak učiníte, pretože je to len ľudový prostriedok. No cesnak ako taký, ľudskému zdraviu pomáha. Anton"

Jestli nebude lepší frťana toho česnekového macerátu vlít do včelaře než do cukru či včel. Včelař pak bude zdravější, bude se o včely lépe starat a včely potom budou taky zdravější....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47193


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 10. 9. 2010
Re: otazka na pana Turčániho (47191)

Dobrý večer pane Turčáni,mám pocit že jste někdy v minulosti napsal nějaký recept na použití česneku proti nosematoze,mohl byste ho napsat ještě jednou?Moc děkuju Pavel.

Pavel, niekdy 2006 som tento námet uviedol na stránke www.vcely.sk, lenže odminovi raz spadla stránka a veľa mojich článkov sa z nej stratilo.
Ak chcete vedieť niečo viac o aktívnej látke alicínu, nahoďte si slovo "alicín" na googl a tam je viac pojednania o tejto látke. Využívaním alicínu pri ošetrovaní včelstiev sa zaoberali vedci v Izraeli, kde dokázali účinnosť tejto látky na Nosemu apis.

Ja som svojho času používal cesnak vo včelárskej praxi ako výluh z pomletého cesnaku, do zimného krmiva, prípadne pri klinickom prejave postrekom na včely a plásty.
Zomeľte na mäsovom mlynčeku (mriežka malého priemeru) 0,1 kg cesnaku, zalejte 0,5 litra 60 % liehu, nechajte macerovať 2 týždne, prelejte cez záclonovinu a na každých 5 litrov cukrového roztoku vlejte štamperlík-frťan macerátu. Ak budete postrekovať, tak vlejte frťan do litra vody a postriekajte včely a plásty v úli asi tak 02 litra na včelstvo. Ostáva len na Vás, či tak učiníte, pretože je to len ľudový prostriedok. No cesnak ako taký, ľudskému zdraviu pomáha. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47192


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pavel (82.100.0.70) --- 10. 9. 2010
otazka na pana Turčániho

Dobrý večer pane Turčáni,mám pocit že jste někdy v minulosti napsal nějaký recept na použití česneku proti nosematoze,mohl byste ho napsat ještě jednou?Moc děkuju Pavel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47191


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 10. 9. 2010
Re: Krmení na zimu (47184)

když včelám zbyl v plodišti nějaký med a já ho nevytočím a nakrmím 20kg cukru, jestli si nechají místo na plodování, nebo omezí, pořípadě zastaví plodování (z nedostatku místa) a narvou všechny rámky cukrem?

- nejak pozde si spomenuli na doplnenie zásob, v týchto dňoch táto činnosť už mala byť ukončená. Takže "fofr", kým je ešte teplo.

-20 kg skutočných zásob je opravdu dosť, ale najskôr treba odhadnúť vlastne zásoby a doplniť len rozdiel. Je dobré keď je na plástoch v mieste zimujúceho chumáča prázdne miesto.

-prečo si myslíte, že obmedzíte plodovanie včiel, keď septembrový plod, je vlastne zbytočný, pretože z týchto včiel už dlhoveké zimné včely nevznikajú.

- To čo si včely uložia do plástov nie cukor ale INVERT, ktorý nahradí med.(repný cukor štiepený na jednoduché cukry pomocou enzýmu invertáza)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47190


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(193.179.175.210) --- 10. 9. 2010
Re: med (47175) (47188)

Bylo by foto?? Samozřejmě s něčím, aby se dala posoudit velikost.

P.J.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47189


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jíra (178.23.218.51) --- 10. 9. 2010
Re: med (47175)

Nepřivezl jsem si ze Švédska nic,ale mám ještě 500ks skoro nerezové České rozpěráky za 1 EU ode mne.Někteří včelaři je dostali na soutěži medu ve Slaném zdarma (130ks), jako sponzorský dar.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47188


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.103.157.154) --- 10. 9. 2010
Re: Krmení na zimu (47184)

Chtěl bych se zeptat, jestli můžu včely "překrmit"?
----
To by byla aktuální otázka asi tak před měsícem či dvěma.
A bylo by lepší je krmit ve dvou N - můj osobní názor.

Teď stačí zvednout prostření plásty a pokud je dole polokruh bez zásob, tak je to O.K. Asi takový , na kterém by začaly sedět včely.

Pokud by to bylo nabouchaný, myslím, že když by se jim ze z kraje vzal a do středu místo něho dal jeden tmavší a prázdný, tak by si to holky srovnaly. Nebo krajní - pokud nejsou úplně plné dát do středu. Ale pokud by byly plné, tak by se to projevilo tím, že by nebraly.
To vše za pro případ, že je nějaký důvod zimovat v jednom N.

Pokud se mi podařilo něco takového včelám udělat, dal jsem další nástavek pod a bylo po starostech. :-)

Do nástavku výšky 30 by se teoreticky mohlo vejít až 30 kilo. Alespoň u Langa tak počítám, co jeden centimetr výšky nástavku - to jeden kilogram zásob.I s tím, že jsou některé krajní poloprázdné.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47187


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(193.179.175.210) --- 10. 9. 2010
Re: Změna klimatu patrně narušuje proces opylování rostlin (47148)

Myslím si, že změna klimatu je projev vesmíru, chování Slunce a Země. Mám dojem, že se takovýmito argumenty zastírá něco co by nás mělo trápit víc!!
biki

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47186


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 10. 9. 2010
Re: Krmení na zimu (47184)

"Chtěl bych se zeptat, jestli můžu včely "překrmit"?"

Podle mně překrmení možné je, když se nechají v červenci a srpnu jen na jednom nástavku 39x30 a skoro všechny buňky se zaplní zásobami, včelstvo by pak mělo málo místa pro výchovu zimních včel. Nebo když se krmí dlouho do podzimu a na začátku mrazů včely sedí napůl v rámkových uličkách, kde nejsou prázdné buňky, jen plné a půlka včel visí pod rámky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47185


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef (213.19.32.139) --- 10. 9. 2010
Krmení na zimu

Chtěl bych se zeptat, jestli můžu včely "překrmit"? Krmím 20kg, zimuji na jednom nástavku 39x30 11 rámků (na zimu nechávám 10). Jde mě o to, když včelám zbyl v plodišti nějaký med a já ho nevytočím a nakrmím 20kg cukru, jestli si nechají místo na plodování, nebo omezí, pořípadě zastaví plodování (z nedostatku místa) a narvou všechny rámky cukrem?
Díky.
Kolik se vleze do rámku 39x30 cukru (medu)?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47184


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 10. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179) (47182)

" Upřímně řečeno nevím, jestli si můžu jako fyzická osoba za podmínky zaplacení daně vyrobit alkohol mimo ustanovení týkajících se pěstitelského pálení."

U destilování to není možné. U kvašených nápojů, vína, medoviny piva, co vím, se při dodržení pár podmínek, hlavně že to jen pro vlastní spotřebu a neprodává se to, je omezená legální nezdaněná výroba povolena.
Vinaři tuším mají výjimku, mohou prodávat víno "ze dvora".

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47183


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 10. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny (47172) (47178) (47179)

Upřímně řečeno nevím, jestli si můžu jako fyzická osoba za podmínky zaplacení daně vyrobit alkohol mimo ustanovení týkajících se pěstitelského pálení. Mně osobně celníci řekli, že nesmím. Musel bych nejen platit celou daň, ale hlavně absolvovat martýrium jako výrobce lihu, prostě to nehodlám dělat. Celníky samozřejmě zajímají veškerá porušení zákona...
Radek


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef K?apka <josef.krapka/=/volny.cz>
> Předmět: Re: p?len? medoviny
> Datum: 10.9.2010 09:44:48
> ----------------------------------------
> >Jen bych chtěl varovat přátele na konferenci. Zákon o lihu nedovoluje
> destilovat medovinu,<
> ------------------------------------------------------------
> Jem malé upřesnění? Musíme rozlišit, zda se jedná o zpracování kvasu na líh
> v lihovaru za plnou sazbu spotřební daně. Nebo zda byl kvas zpracován v
> pěstitelské pálenici a jak byl deklarován. Zda jako kvas z vlastního ovoce
> či jako kvas z medu. Pokud se jedná o kvas z vlastního ovoce (pěstitelské
> pálení) činí daň z lihu (v současnosti ještě) 14 300,- Kč/hl etanolu. Pokud
> je deklarován kvas z medu či jiných komodit, daň činí 28 500,- Kč/hl, čili
> plná sazba. Celníky jako správce daně zajímá skutečnost zkrácení daně.
> Pokud zjistí, že v evidenci ovocné pálenice je páleno z něčeho jiného než z
> vlastního ovoce, následuje malér, doměření daně a ostatní nepříjemnosti s
> tím spojené. Neznám však páleničáře, který by takovou chybu udělal. Je si
> vědom podstupovaného rizika. Takže pokud vypálí kvas z medu, bude odvedena
> daň v plné sazbě a tím je vše v souladu se zákonem.
> JK       
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47182


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 10. 9. 2010
Re: pálení medoviny (47172) (47178) (47179) (47180)

Nevim jestli modni, spise pochybuju. Pry rozdil mezi cukrem a medem v kvasu
se ve vysledku neprojevi.... Snad je v penezence :-)
T.H.

2010/9/10 PavelN <e-mail/=/nezadan>

> Myslím, že básník chtěl říct, že není dobré se o tomto tématu šířit na
> netu, a jak se kdo s kým dohodne nebo nedohodne, to je jeho věc. Nerad
> bych, aby úřad prošťourával moje (a třeba i vaše) slmlouvy s pálenicí jen
> proto, že mezi včelaři je prý módní doslazovat ovoce.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47181


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (193.179.220.250) --- 10. 9. 2010
Re: pálení medoviny (47172) (47178) (47179)

Myslím, že básník chtěl říct, že není dobré se o tomto tématu šířit na netu, a jak se kdo s kým dohodne nebo nedohodne, to je jeho věc. Nerad bych, aby úřad prošťourával moje (a třeba i vaše) slmlouvy s pálenicí jen proto, že mezi včelaři je prý módní doslazovat ovoce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47180


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.233) --- 10. 9. 2010
Re: pálení medoviny (47172) (47178)

>Jen bych chtěl varovat přátele na konferenci. Zákon o lihu nedovoluje destilovat medovinu,<
------------------------------------------------------------
Jem malé upřesnění? Musíme rozlišit, zda se jedná o zpracování kvasu na líh v lihovaru za plnou sazbu spotřební daně. Nebo zda byl kvas zpracován v pěstitelské pálenici a jak byl deklarován. Zda jako kvas z vlastního ovoce či jako kvas z medu. Pokud se jedná o kvas z vlastního ovoce (pěstitelské pálení) činí daň z lihu (v současnosti ještě) 14 300,- Kč/hl etanolu. Pokud je deklarován kvas z medu či jiných komodit, daň činí 28 500,- Kč/hl, čili plná sazba. Celníky jako správce daně zajímá skutečnost zkrácení daně. Pokud zjistí, že v evidenci ovocné pálenice je páleno z něčeho jiného než z vlastního ovoce, následuje malér, doměření daně a ostatní nepříjemnosti s tím spojené. Neznám však páleničáře, který by takovou chybu udělal. Je si vědom podstupovaného rizika. Takže pokud vypálí kvas z medu, bude odvedena daň v plné sazbě a tím je vše v souladu se zákonem.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47179


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 10. 9. 2010
Re: pálení medoviny (47172)

Jen bych chtěl varovat přátele na konferenci. Zákon o lihu nedovoluje destilovat medovinu, umožňuje pálit pouze ovoce z vlastní zahrady nebo ovoce, které dotyčný nabyl nějak právní cestou jako např. naturálie od zemědělců za pronájem půdy atd. Už jsem měl s celníky problémy za jablka doslazená medem, řekl jsem na svou obhajobu, že jsem pouze vypláchl zbytky medu z nádob a šli po mně. Připrav se že na Tebe mohou vletět již jen kvůli té výtěžnosti, i kdyby v pálenici bylo uvedeno, že je to z jablek.
Z výše uvedených důvodů by se tyhle věci neměli dělat ani na konferenci objevovat. Med není ovoce a včelky ho nesbírají jen na Vašem. Celníci pochopily, ale zákon v tomto případě mluví jasně, protože konkrétně vyjmenovává podmínky, za kterých je možné pálit.
Radek


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz>
> Předmět: doslazov?n? medoviny
> Datum: 09.9.2010 23:31:44
> ----------------------------------------
> Také mi letos medovina moc nechutnala,bouřlivě kvasila, myslel jsem si, že
> jsem ji asi ošidil na medu. Dal jsem ji vypálit, včera dovezl hotové dílo.
> ze 100 litrů bylo 14.9 alkoholu, jinak 25,5 l 58 % medáku. Takže většina
> medu se proměnila na líh a proto sladkost byla menší. Tu méně sladkou řeším
> napravovat silným vývarem bylinek. Sladká a teplá není dobrá. Raději mám
> medovinu kolem těch 15% a sladkost akorát a to je to umění.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47178


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 10. 9. 2010


pane václavek otevřte si slovník a přečtě si co to je synergie....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47177


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 10. 9. 2010
zacyklení

už v 97 sem programoval první e-shopy,tehda internet převážně běžel na FTP protocolu a www stránky měl nasa a pentagon,panu václavek si dal tu práci s IP,dobrá až si dám práci s jeho přístupy nepomůžou mu ani experti z volkov...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47176


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 10. 9. 2010
med

přivezl jsem ze švédska (Vachjo-včelařské centrum) nerezový rozpěráky,mám poslední kus....cena 20 E,
kdyby snad někdo chtěl swedish quality...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47175


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (90.178.157.91) --- 10. 9. 2010
Re: Nassenheider - zase ti němci :-) (47054) (47062) (47085) (47099) (47111) (47113) (47131) (47137) (47144) (47149) (47152)

pane václavek seš babral a tuhle konferenci si nakrmil včelařskýma bludama,měl bys nafasovat pár facek,přečti si motto než sem vstoupíš,já sem sprostej ale ty ses škodná!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47174


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.104) --- 10. 9. 2010
Re: doslazování medoviny (47172)

B.Tichý:
Raději mám medovinu kolem těch 15% a sladkost akorát a to je to umění.
-----
Prozradíte jaké používáte kvasinky a kolik medu do kolika vody?

Děkuji


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47173


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

B.Tichý (90.183.115.37) --- 9. 9. 2010
doslazování medoviny

Také mi letos medovina moc nechutnala,bouřlivě kvasila, myslel jsem si, že jsem ji asi ošidil na medu. Dal jsem ji vypálit, včera dovezl hotové dílo. ze 100 litrů bylo 14.9 alkoholu, jinak 25,5 l 58 % medáku. Takže většina medu se proměnila na líh a proto sladkost byla menší. Tu méně sladkou řeším napravovat silným vývarem bylinek. Sladká a teplá není dobrá. Raději mám medovinu kolem těch 15% a sladkost akorát a to je to umění.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47172


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 9. 2010
Re: doslazování medoviny (47167)

"Dnes jsem poprvé stočil medovinu od kalu a po ochutnání se mi zdá málo sladká.Jak ji mám správně dosladit medem?Mám převařit vodu s medem a pak doslazovat?Máte na to nějaký poměr? "

Záleží, kolik je tam původně cukru nebo medu. Zkvašením cca 2 kil cukru nebo cca 2.4 kg medu na 100 litrů přibude asi 1 % alkoholu. Do cca 8 % lihu v kvasu se kvasinky množí a bouřlivě kvasí. Do cca 12 % lihu se kvašení a množení zpomaluje. Nad 12 % lihu se kvasinky přestávají množit a stávající kvasinky velice pomalu dokvasí cukr do cca 14 - 16 % lihu, podle toho jak hluboce jsou prokvášející , pak hynou.
Pokud tam bylo cukrů jen na těch 8 % nebo 10 %, možná i 12 % lihu, mohly kvasinky už před prvním stáčením spotřebovat všechny cukry a potom by se po stáčení při dalším "zkvašení" medovina spíš kazila, než dále kvasila, přídavek dalšího cukru nebo medu je potřebný. Pokud tam bylo ze začátku dáno cukrů na minimálně 12 % lihu nebo ještě víc, na 14, 16 % a víc , potom je v medovině určitě ještě další cukr a po stáčení se doslazovat nemusí. Pokud to předchozí kvašení proběhlo v pořádku, medovina nemá nějakou pachuť atd neboli pokud se v kvasu vedle kvasinek nevyskytly ještě další mikroorganismy, které taky spotřebovaly nějaký cukr.
Z vlastní zkušenosti bych radil přislazovat jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné. Málo sladká medovina se totiž při spotřebě dá bez problémů dodatečně dosladit či zkombinovat ještě s nějakým sladkým moštem nebo sirupem nebo kvalitním medem, podle momentální chuti. Hodně sladká medovina se ale dost rychle přepije a chuť na ni zmizí.
Pokud by bylo třeba doslazovat, já bych rozpouštěl med v části medoviny, horší med bych i převařil, po vychladnutí dolil a všechno pořádně promíchal třeba dalším stočením ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47171


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 9. 9. 2010
Re: doslazov?n? medoviny (47167)

Ahoj, pokud je medovina suchá 5kg na 100litrů není moc, alepočítej s delším čeřením. Jestli med bude rozpuštěn v medovině nebo vodě je celkem jedno záleží co se Ti víc hodí.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: M?ra.P <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: doslazov?n? medoviny
> Datum: 09.9.2010 19:28:03
> ----------------------------------------
> Zdravím.
> Dnes jsem poprvé stočil medovinu od kalu a po ochutnání se mi zdá málo
> sladká.Jak ji mám správně dosladit medem?Mám převařit vodu s medem a pak
> doslazovat?Máte na to nějaký poměr?
> Díky Míra
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47170


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.233) --- 9. 9. 2010
Re: doslazování medoviny (47167)

To, že se medovina po prvém stáčení zdá málo sladká nebo dokonce i trpká je zcela normální jev. Nechte medovinu dozrát. Na doslazování je dost času. Uvidíte po druhém stáčení, že je medovina sladší a chutnější. Po třetím stáčení, pokud k němu ještě dojde... Ale patent na rozum nemám. Jen zkušenost.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47169


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 9. 9. 2010
Pohankovy med

Zdravim vespolek,

v sobotu jsem vytocil cisty pohankovy med - je kvetovy a cerny jako bota, lahodnou chut a svoji specifickou vuni. Kdyz by nekdo chtel udelat treba vymenu konev za konev, aby mohl prinest svym stalym zakaznikum nejakou zmenu a neco navic, tak bychom mohli udelat vymenu 1:1 za med od Vas. Medu mam vcelku hodne. Jsem z Opavska - je to tady kousek od vystavy na Cerne louce, takze by se dalo zvladnout dve veci jednou ranou. Cislo na me je 603 16 25 01.

PZ

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47168


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Míra.P (213.192.58.221) --- 9. 9. 2010
doslazování medoviny

Zdravím.
Dnes jsem poprvé stočil medovinu od kalu a po ochutnání se mi zdá málo sladká.Jak ji mám správně dosladit medem?Mám převařit vodu s medem a pak doslazovat?Máte na to nějaký poměr?
Díky Míra

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47167


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Lojza (79.98.153.130) --- 9. 9. 2010
Re: Medobraní -odvcelení (38407)

e

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47166


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78129 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 47166 do č. 47226)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu