- Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)
Dobrý den, neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel. Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou. Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý. Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM Subject: kvalita medu
> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď na > svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že > by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a > zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o > podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i > hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků, > ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno > včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si od > této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9283
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |