78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Dobrý den,
neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový
medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel.
Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv
přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho
vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za
velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař
pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou.
Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky
trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto
látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý.
Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
Subject: kvalita medu


> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď
na
> svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že
> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
> hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků,
> ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno
> včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si
od
> této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9283


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:HUBAČ Radek - Re: kvalita medu
Předchozí:Monika - kvalita medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu