78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Dobrý den,
ten med s příchutí karamelu byl tmavý med s odstínem do hněda až do
cihlověčervena a byla to, pokud si dobře pamatuji, záležitost června. S
největší pravděpodobností asi ty smrky. Párkrát jsem vytočil zase tmavý med
s odstínem úplně do černa, jako by byl přibarvený sazemi a ten byl zase v
červenci až začátku srpna, když vypadla lipová květová snůška a nejčastěji
na stanovišti, kde kolem byly listnáče charakterizované jako měkký a tvrdý
luh. Tam už to bylo chuťově horší. Odhadoval bych to na nějakou jinou
medovici než lípovou.
Co se týká falšování medu, myslel jsem tím pro včelaře nejsnadnější a
nejlevnější cestu získanou sladkou hmotu prohnat přes včely. To s karamelem,
případně kulérem nejde, někde jsem četl, že je pro včely jedovatý. Třeba s
tou melasou to pravděpodobně jde a výsledkem by měl být právě tmavý "med".
Pokud takovou hmotu někdo prodává jako včelí med, je to jednoznačně podvod.
Pokud někdo uvede, jak to vyrobil a prodává to třeba nějak levněji, tak je
to něco jiného. Takhle vyrobenou hmotu, nechci to nazývat med, bych na trhu
klidně akceptoval.


R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Frantisek Sanek - Re: kvalita medu
Předchozí:josef Šroll - Re: kvalita medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu