76393

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



HUBAČ Radek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
producentem nema smysl.
Radek
----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
Subject: Re: kvalita medu


> Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
> Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
> typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti
> lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
> konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
> vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> sama.
> Pěkný víkend
> Daniel Prokeš
>
>
>> Ahoj Radime,
>> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
>> nepravděpodobnosti,
>> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
>> ----------------------------
>>
>> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>>
>> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
>> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
>> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na
>> chuť
>> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování
>> limonád,
>> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
>> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
>> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
>> snad to i prodávali.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9294


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Monika - Kvalita medu
Předchozí:Eman - Re: kvalita medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu