78433
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Květoslav Čermák --- 23. 5. 2002
Re: Pozdejsi pastovani medu
Pastuji každý rok několik konví medu. Tedy před započetím pastování musí být med dokonale rozpuštěný, protože kdyby v něm zůstaly nějaké krystalky jež jsou často velké, budou mít funkci očkovaného medu a podle nich se jich část také může tvořit. Správné je do medu naočkovat 0,5 až 1 kg jemně pastovitého medu, pak i nově vznikající krystalky budou jemné. Teplota při pastování má být cca 15 °C, někdo doporučuje míchat 1x denně, lepší je 2x denně byť jen krátce (cca po 2 až 3 min.) - med bude lépe napastovaný. Platí to zvláště pro rychle krastalizující medy, jako je řepkový, ze smetánky (pampelišky) apod. Čím nižší je teplota okolí (a medu), tím rychleji med krystalizuje a tím častěji je dobré ho míchat. Většinou je med do 3 dnů napastovaný a vhodný k plnění do sklenic. Pastování velmi doporučuji, ovšem napřed je potřeba zákazníky na tento med navyknout, chvíli to trvá. Třeba i dát na nějaký čas nižší cenu než za tekutý med, propagovat ho. Chuťově výtečný je med ze smetánky lékařské, z jetelů. Medy jako řepkový, slunečnicový doporučuji pokud je možnost ochutit cca 1/5 lipového medu - dodá mu jemnou výtečnou chuť. Čistý lipový je příliš - až nesnesitelně aromatický.
Květoslav Čermák
> 2 - Ma nekdo z Vas zkusenosti s pozdejsim pastovanim medu? Mam na mysli > situaci, kdy med v nadobach zkrystalizuje, nasledne se rozehreje a po > opetovnem zacatku krastalizece se napastuje?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1086
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu