78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 23. 12. 2005
Re: Pyl

Od: Radim Polasek:
> A co tvrzení, že nenakvašený pyl je těžce stravitelný až nestravitelný pro
> člověka i pro včely?
.....

Ono je to spravne tvrzeni, protoze zalezi na travici soustave a její chemii, ktera neni u vsech a stale stejna. Jak u vcel tak i u lidi.

Vcela pridava pri rouskovani do pylu nejen obsah sveho medneho volatka, ale take latku z kusadlove zlazy, ve ktere je prokazan enzym s protibakterialnim ucinkem pro pyl, ktery za urcitych podminek snadno praska a klici. Nejvice je tohoto enzymu tesne po zatreni, (znepristupneni vzduchu k pylu vcelou) v nadusanych rouscich pylu v bunce - perga, kdy je vystavena dalsimu procesu a tou je fermentace. Tato fermentace - zmena pylu probiha prakticky az do doby, kdy se vceli pylova "konzerva" spotrebuje. Za vyssich teplot je intenzivnejsi za nizsich je zmena pomalejsi.

U cerstveho pylu, ktery by mel byt konzumovan rozhoduje prasknuti zrna a to se docili tim, ze se na nejakou chvili necha "nabobtnat" v roztoku medu a vody.

Tato voda a prasknuti pyloveho zrna nebo jiste stadium fermentace je predpokladem spravneho straveni pylu.

Tudiz nejdulezitejsi pri konzumaci pylu neni ani tak dulezita fermentace, ale nicim neruseny (ne nemocny) a spravny (ne citlivy) metabolismus jedince, ktery jej konzumuje. On take i pyl vedle medu, propolisu a jinych (kasicka, jed) musi mit overeny, neni-li clovek na pyl citlivy.Tak je take pravdepodobne, ze i u lidi, kteri jej mohou bezne uzivat, ale pri nemoci jim nedela dobre. U vcely je spatne taveni zrn dobre videt pri prujmu a pri zacpe, nebo pri praseni.

Opravte me, jestli se mylim.

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13856


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu