78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Ono i samotný poučení o medu veřejnosti pomůže, jako potravinář jsem měl
problémy vysvětlik elektrotechnikovy, že med co se ohřeje v mikrovlnce je
tak dobrej akorat na zdvyžení cukru v krvi :-)))
.......
už to tady bylo před víc jak rokem a ptal jsem se, PROĆ? Myslím, že kromě dohadů jsme se k ničemu nedopracovaly. Možná se naše znalosti mezitím posunuly.
Takže otázka: čím škodí ohřev mikrovlnce medu?
Díky Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20013


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
M. Václavek (85.132.169.34) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuťové vlastnosti medu ........karamelizuje.
Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med pasterizovaný ( případně falšovaný ).
HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,.... Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
Nedělejme z léku jed.
Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zdravím........M. Václavek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20016


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.
Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou
nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom
zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20021


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Jednoduchý postup v praxi.

Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový

dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.

Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je obsažen otáčivý talíř.

1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C
plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C
dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C

Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto, jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči. Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.

Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Od: Radim Polasek:
> Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.
> Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou
> nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20023


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka



> Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.

a myslím, že takové mžikové rozpouštění cukrových roztoků lze nazvat při dalším postupu s náhlým ochlazením také pasterizací. To zmiňuji proto, protože pasterovaný (pasterizovaný) med je termín, který je a běžně ve světě existuje.

Nemluvě o včelařích s filipem, kde po malých dávkách mohou nachystat za pomocí toho nejkratšího ohřevu v mikrovlnce pasterovaný a dokonalý sirup pro doplňování zimních zásob. Také při přidání kyseliny např. vinné nebo mravenčí (ve spojitosti s radou v jednom Včelařství od taj. Peroutky, která je ovšem převzata odjinut) také kupomoci částečné inverzi na jednoduché cukry a příprava roztoku nebo těst k jarnímu podněcování bez medu, kde hrozí hlavně i u slabších včelstev k přenosu a pozdějších propuknutí různých chorob, ... moru nevyjímaje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20024


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Vedle toho,že se energie spotřebuje na prostý ohřev hmoty, spotřebuje se
taky na rozpouštění krystalů cukru. Co takhle dát vedle sebe na talíř
mikrovlnky jeden hrnek s vodou a cukrem jako předchozí a jeden hrnek jen s
čistým suchým krystalovým cukrem. Bude se ten hrnek s krystalovým cukrem
zahřívat?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 4:04 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


Jednoduchý postup v praxi.

Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový

dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.

Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je
obsažen otáčivý talíř.

1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C
plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C
dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C

Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev
probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě
medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto,
jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči.
Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli
přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.

Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Myslím, že v tom
zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
R. Polášek
.....
To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je dostatečný čas.
Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se jedná o ms nebo o sekundy.
Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy, kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v medu dosáhne vyšší teploty.
Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.

Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem, tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20025


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Petr Lokvenc (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Tak nevím, přátelé.
Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
Dole - než šířit vlastní teorie. Netvrdím, že musejí být chybné, pokud ale
náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost
škody.
S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-)
Petr.

----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


Myslím, že v tom
zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
zážení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
R. Polášek
....
To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
"mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
dostatečný čas.
Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
jedná o ms nebo o sekundy.
Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
medu dosáhne vyšší teploty.
Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.

Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
Karel


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20026


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Od: Petr Lokvenc:
> Tak nevím, přátelé.
> Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
> úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
> ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
> a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
> Dole - než šířit vlastní teorie.
..........

Já myslím, že v Dole nemají ani náladu ani ponětí ani chtíč něco takového zkoumat. Prostě by šlo v tomto případě o kolegiální výpomoc a zvednutí telefonu vytočení druhého známého z jiného oboru a zjištění coto vlastně ohřev teoreticky je. Potom nějaký tlumočený projev a tím by to haslo. Ono by se muselo vynaložit na takový perfektní odborný postoj k takovému problému dosti poznatků a to v případě medu a jeho rozmanitosti není až tak banální záležitost.

Pamatuji si ze základky z fyziky, že jakýkoli ohřev, ať je použita jakákoli technologie je věc molekulární úrovně.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20029


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

K této teorii bych se sám přiklonil. Osobně úspěšně používám mikrovnku k desinfekci výsevného substrátu pro výsev zvláště drahých a choulostivých semen

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 16:46:34
> ----------------------------------------
> Tak nevím, přátelé.
> Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
> úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
> ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
> a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
> Dole - než šířit vlastní teorie. Netvrdím, že musejí být chybné, pokud ale
> náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost
> škody.
> S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-)
> Petr.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM
> Subject: Re: med a mikrovlnka
>
>
> Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
> zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
> R. Polášek
> ....
> To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
> "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
> přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
> mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
> zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
> dostatečný čas.
> Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
> procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
> jedná o ms nebo o sekundy.
> Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
> kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
> oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
> medu dosáhne vyšší teploty.
> Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
>
> Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
> tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
> velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
> lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
> dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
> cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
> Karel
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20046


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
P.K. (195.39.10.34) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

prosím vás,med do mikrovlnky nepatří,je tu teplo a teplota,to tu prosím nemotejte dohromady,

princip chápu akorát už to neumím solidně okecat:
mikrovlně rozkmitaná částice při stejné teplotě kmitá rychleji(protože je k tomu vybuzená obrovskou energii-proto vám třeba maso rozmrzne za chvilu aniž by z mikrovlnky šlehali plameny,nebo zkuste jen tak trošku ohřát domácí mazlíčka,nebo pokud by nebyla mikrovlnka zabiják medu ,tak proč nemáte doma mikrovlnné vytápění,) ,než částice rozkmitaná pouze teplem(do hloubky fyziky ať jde každý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a ničí jak já říkám živou včelí vibraci,která také propůjčuje medu léčivou sílu a dělá med medem-z živého medu je med mrtvý a degradovaný,ostatně mikrovlnné záření tak působí na všechno jídlo,

a TEPLOMĚR má málokterá mikrovlnka......


pokud se na rozpuštěném a následně ztuhlém medu udělá olejnetá vrtstva ,tak je bez dohad místně přehřátý,tchán mi rozpouštěl med od televize,tak vím jak to vypadá...

místo té mikrovlnka zkuste zavařovací hrnec,ani nálepky se nesloupnou,má teploměr,pokud si myslíte že voda-pára se dostane do medu ,tak se to nestane ,mám to odzkoušený,momentálně mě napadlo ten hrnec zahřívat olejem ,ale ten má nižší tepelnou kapacitu...,ale to by zas mohlo být rychleji...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20050


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Pomalejší ohřev v mikrovlnce bude určitě šetrnější, ale já si myslím, že tam
může docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu
vodivé kapaliny a tudíž se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout
teploty až na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je
uzavřena mezi krystaly, takže i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu
varu, dřív než bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se
o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou
teplotu varu, ale při zvyšování teploty se zvyšuje obsah cukrů ve vodě, až
tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýšení teploty a na
tak dlouhou dobu, že by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi
nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v
medu. Analogie může být to, když se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným
vodivým proužkem. Dříve, než se stačí případné jídlo na talíři začít
ohřívat, kovový proužek hoří, protože je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou
teplotu.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20031


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

v návodu od mikrovlnky mám napsáno . ELEKTRO MAGNETISKÉ VLNĚNÍ ROZKMITÁVÁ MOLEKULY VODY A OD NICH SE NÁSLEDNÉ OHŘÍVAJÍ DALŠÍ LÁTKY A chseteli ohřát bezvodné látky je nutné tuto navlhčit nebo k ní vedle postavit nádobku s vodou.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 17:06:11
> ----------------------------------------
> Pomalejší ohřev v mikrovlnce bude určitě šetrnější, ale já si myslím, že tam
> může docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu
> vodivé kapaliny a tudíž se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout
> teploty až na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je
> uzavřena mezi krystaly, takže i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu
> varu, dřív než bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se
> o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou
> teplotu varu, ale při zvyšování teploty se zvyšuje obsah cukrů ve vodě, až
> tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýšení teploty a na
> tak dlouhou dobu, že by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi
> nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v
> medu. Analogie může být to, když se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným
> vodivým proužkem. Dříve, než se stačí případné jídlo na talíři začít
> ohřívat, kovový proužek hoří, protože je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou
> teplotu.
>
> R. Polášek
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20048


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Michal Pol (e-mailem) --- 7. 1. 2007
RE: med a mikrovlnka


Je zajímavé, že se tohoto problému ještě nechopil žádný výzkumník. Stačilo
by přece dát sklenici zkrystalizovaného medu do mikrovlnky a poté změřit
HMF.

Minimálně bychom zjistili, o kolik HMF stoupne a jestli je tedy argument o
místním přehřátí pravdivý.

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20051


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radim Polášek (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Asi by bylo nejlepší se shodnout na tom, že med se v mikrovlnce rozehřívat
může, maximálně pokud to je med určený třeba do pečiva nebo možná do
medoviny. Med určený přímo k jídlu ne. A teorie nechat výzkumníkům.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20052


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Od: Radim Polasek:

> Asi by bylo nejlepší se shodnout na tom, že med se v mikrovlnce rozehřívat
> může, maximálně pokud to je med určený třeba do pečiva nebo možná do
> medoviny. Med určený přímo k jídlu ne. A teorie nechat výzkumníkům.
..........

Nesouhlasím, potom by muselo jít celkově o omyl s rozehříváním a ztekucováním medu jako takovým.


Radime žádný vědec ani výzkumník se nevezme na triko takový povrchní názor, protože u vynálezu jakým je ohřev potravin magnetronem v uzavřeném kovovém prostoru a jeho následná komercionalizace měla jasné myšlenky. Úspora elektrické energie, šetrnější úprava potravin a menší vliv na ztráty výživných látek a obsahy vitamínů atp., vysoká uživatelská bezpečnost proti popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd. atd.

Pro zájemce o tuto problematiku je heslo pro vyhledávače: magnetron

Jde o regulaci a podmínky takového ohřevu medu magnetronem a to je názor, který se vytříbil u ztekucování a ohřevu medu jako všeobecně, dostatečně hluboko. Nejsem ochoten se vrátit k ohništi před chatrč jako do minulých dob vývoje člověka, stejně jako konzument medu, který vyžaduje tekutý med. Nejsem ochoten se krčit před nějakým názorem, který mě bude přesvědčovat jak je mikrovlnka škodlivá, když baští mouku místo párků, víno z vody a přípravků, zvoní mu v kapse mobilní telefon, hledí do TV, užívá si energie z jaderných paliv atd, atd. Nejsem demagog.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20055


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Ivan Cerny (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Jak napsal P.K. a potom i Gusta:

PK> hloubky fyziky ať jde každý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé
PK> degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a

GP> popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd.

možná u mikrovln nejde jen o ohřev vody a vznik HMF. Nevím, co
mikrovlny dělají se složitějšími organickými molekulami - ty právě
dělají hodnotu medu - jestli je třeba neohřívají mnohem rychleji než
vodu nebo dokonce neroztrhají.

Než najdu závěry nějakého hodnověrného výzkumu, pro sebe se držím
předběžné opatrnosti a med do mikrovlnky nedávám.

Ahoj Ivan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20056


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Baudis Jan (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re[2]: med a mikrovlnka

Z přednášky ve Výzkumném ústavu včelařském:

----------------------------

Ohledně HMF. Vzniká působením zvýšené teploty v průběhu času (tedy
množství HMF = teplota krát čas). HMF svým způsobem zapisuje historii
medu (co všechno má daný vzorek medu za sebou).

Důležitá není jen zvýšená teplota, ale i čas, po který tato teplota
působí. Např. krátké zahřátí na 60 stupňů nezpůsobí skoro žádný
vzestup HMF. Dlouhé skladování při "bezpečných" 40 stupních zvedne
obsah HMF už během několika týdnů citelně (pozor na skladování medu
někde na půdách apod.) Vždy s ním do chladu (ing. Kamler minule
říkal, že skladujeme-li med při teplotě kolem 8 stupňů, ani po dvou
letech žádná laboratoř nepozná, jak je starý).

Podle normy, která začne platit v EU v srpnu 2003 (110/EC) se bude
stanovovat zvlášť fruktoza a glukoza (součet obsahu) a sacharoza.

Bude se tedy (jako ukazatel kvality dle nových norem) sledovat i
sacharoza v medu. Problém to může být u čerstvého akátového medu.
Jenže sacharoza je při skladování medu enzymaticky štěpena. Za pár
týdnů je pryč.

Zrušeno je zjišťování popela (bylo aktuální dříve, kdy se med
získával nejen vytáčením, ale i drcením a lisováním plástů apod.)

Součástí zjišťované kvality bude podle nové normy také aktivita
enzymů (klesá při nešetrném zacházení) (dříve se sledovala diastáza,
nyní to bude invertáza.

Hladina enzymů zůstává při správném skladování zachována několik let.
Enzymy jsou bílkoviny a při zahřátí nad 60 stupňů se (podobně jako
bílek ve vajíčku) denaturují. Jinak je však enzym v medu dobře
chráněn (malým obsahem vody).

Mikrovlná trouba med zabíjí okamžitě.

Otázka přidávání medu do horkého čaje (resp. zda nedojde k jeho
znehodnocení teplotou čaje) - med se může do horkého nápoje přidávat
bez obav. I pro denaturaci enzymů platí to, co pro HMF, - působí
nejen teplota, nýbrž i čas. Čaj má za chvíli od vyluhování nějakých
80 stupňů, pak se tam přidá med, rychle to chladne, během pár minut
klesne teplota na 60 stupňů - a za 20 minut už je to vypité - enzymy
se nestačí zdenaturovat.


-------------

Zápisky z celé přednášky jsou na adrese:

http://www.vcely.or.cz/files/racionalizace-a-med.htm




J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20057


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Jirka Pochop (217.115.253.145) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka

Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20120


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Karel (194.138.39.53) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka

Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je však odkaz nedostupný, ale proč to nevím
.....
Pokud je to ten dokument, který si pamatuji, tak si jej pamatuji právě pro typické manipulační techniky. Citace odborníků bez uvozovek, které pokračují samovolnýmí soudy autora a vypadají jako citace odborníků atd.
Nevím jestli to je přesně ten (s těmito manipulacemi) co jsem vloni při této diskuzi o mikrovlnách studoval, ale ten co jsem tady v downlodech četl mi to nevysvětlil.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20123


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 12. 1. 2007
RE: Re[2]: med a mikrovlnka

Ověřil jsem právě nyní, že odkaz je funkční.
A.Bojanovský

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
Karel
Sent: Friday, January 12, 2007 10:45 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Re[2]: med a mikrovlnka

http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Nyní jevšak odkaz
nedostupný, ale proč to nevím
....


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20129


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka

Jestli to je ten odkaz, co tam byl už zhruba před dvěma roky, tak to je
podle mně snůška nesmyslů. Zkrystalizovaný med je zvláštní potravina,
jednak se vyšší teplotou znehodnocuje, ale to spousta zeleniny, ovoce i
dalších potravin se znehodnocuje varem. Ale hlavně většina jeho objemu - ty
krystaly je materiál k mikrovlnám netečný a mikrovlnami prostupný bez
účinku. A zbylá malá část, která na mikrovlny reaguje, je v tom medu
víceméně nerovnoměrně rozložena a tudíž možnost místního přehřátí je velká.
Nenapadá mně žádná jiná podobná potravina.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jirka Pochop" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, January 12, 2007 10:01 AM
Subject: Re: Re[2]: med a mikrovlnka


> Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé
> názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli
> jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory
> http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je
> však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to
> stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20124


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Baudis Jan (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re[4]: med a mikrovlnka

Odkaz ve "files" je opět funkční. Spolu s tím jsem to tam
překontroloval a opravil i další odkazy. Problém byl od loňské havárie
serveru, kdy se při obnovování obsahu webu změnila velká písmena v
názvech souborů na malá (tj. odkaz, který obsahuje nějaká velká
písmena v názvu souboru, pak přestane fungovat). Už by to snad mělo
být všechno v pořádku. Kdybyste někdo narazil na nějaký nefunkční
odkaz, dejte zprávu.

Díky

J. P. Baudiš

> Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé
> názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli
> jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory
> http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je
> však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to
> stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.





Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20126


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka

Od: Jirka Pochop :

> Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé
> názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli
> jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory
> http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je
> však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to
> stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.
.........

Respekt samozřejmě nelze u takových frekvenčních technologií opomenout, ale když to čtu, mám chvilkově klamavý pocit hluboké propasti. Nepovažuji takové články za alfu ani omegu. Jde o značně povrchní texty, které mi připomínají reklamu na prací prášek nebo přípravek proti usazování vodního kamene v pračkách.

Prosím Vás, buďte trochu hloubaví a když jsem se dozvěděl, že se takovou nějakou podobnou technologií během poslední doby (cca 14 dnů) použila laparoskopicky u nás v ČR frekvenční palička zhoubnýho nádoru ledvin u nás jako u prvních v Evropě, vždy dojdu k rozumnému závěru, že mikrovlny jsou dobrý sluha, ale zlý pán. A jestli se dělají nějaké závěry z nepoužitelnosti krve k transfůzi po ohřátí v mikrovlnce a spojuje se to s nebezpečím, je nutné chápat takovou informaci znovu v širších souvislostech které jaksi automaticky u takového pojednání chybí. Jde o zanedbání.

A jestli mám informace o transfúzích krve, která se neohřála vůbec, znovu kvůli zanedbání povinností nemocničního personálu, taková trombotických stav z ledové krve je dost velkej problém a znamená smrtelné nebezpečí při operacích např. porodech císařským řezem.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20133


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Otakar Neruda (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka


Divím se, že autor článku o mikrovlných troubách neuvedl, že požívání jimi zahřátých potravin způsobuje také poruchy erekce. (Zvěřina a Uzel: Studie sexuální aktivity důchodců).
S pozdravem
důchodce


> > Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé
> > názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli
> > jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory
> > http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je
> > však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to
> > stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.
> >
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20134


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
Vita (80.250.1.238) --- 12. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Přátelé,
proč to tolik řešíte?
Existuje nějaký pádný důvod PRO ohřev medu v mikrovlnce? Já o žádném nevím.
Důvody proti jsou naopak nasnadě:

A) med velmi dobře pohlcuje mikrovlny a ty se nedostanou do hlobky => med se na povrchu snadno přehřeje, mikrovlnku je třeba nastavit na minimální výkon a pak rozpouštění trvá poměrně dlouho a ztrácí se jediná výhoda mikrovlnky oproti ostatním způsobům.

B)je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!
Vita

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20135


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 13. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Od: Vita:

> Přátelé,
> proč to tolik řešíte?
> Existuje nějaký pádný důvod PRO ohřev medu v mikrovlnce? Já o žádném nevím.
......

Hlavním je:
Včelaři, kteří třeba nevědomky a dlouhodobě rozehřívají med na přímém slunci a nechci domýšlet co vše se děje u takového medu za "zlomy". Také jsem viděl spousty hliníkových odspodu opálených konví od "včelařského odborného rozehřívání". Také různé rozehřívání medu na sporáku, kde se do ponořené nádoby s medem derou pachy z místnosti a hlavně i vlhkost, která také není to pravé ořechové pro zachování původních vlastností medu.

Další ..
Vývoj nové metody ohřevu medu, kde za použití přesného odrazu může být med rozehřán za menších energetických ztrát a také nároků na provozní výdaje. Mluvím hlavně i o větších provozech a novém směru ve vývoji ohřevu medu, který má podle mého nárok na posouzení a experimentální prozkoumání.




_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20157


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany


Takže jsou prý nové metody ohřevu medu ve světě prozkoumány. Nemám přístup do plného zdroje, ale nalezl jsem na internetu práci, podle kterých je možné tyto alternativní metoty pojat za běžné, doporučené(konvenční).

Více v novince:

http://vindex.ic.cz/index.php?view=article&id=838%3Amikrovlnnemu-zpracovani-medu-sviti-zelena&Itemid=1&option=com_content

.......
Vita:
Přátelé,
proč to tolik řešíte?
Existuje nějaký pádný důvod PRO ohřev medu v mikrovlnce? Já o žádném nevím.
Důvody proti jsou naopak nasnadě:

A) med velmi dobře pohlcuje mikrovlny a ty se nedostanou do hlobky => med se na povrchu snadno přehřeje, mikrovlnku je třeba nastavit na minimální výkon a pak rozpouštění trvá poměrně dlouho a ztrácí se jediná výhoda mikrovlnky oproti ostatním způsobům.

B)je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24786


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                       
Ivan Cerny (212.24.152.55) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

GP> ...nalezl jsem na internetu práci, podle kterých je možné tyto alternativní metoty pojat za běžné, doporučené(konvenční).

Byl bych opatrnější s doporučením a běžností metody. V anglickém abstraktu nic takového není (http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a769955655~db=all~jumptype=rss)
Vyzkoumali, že když v medu je tolik vody, že kvasí, tak mikrovlnkou se kvasinky nejrychleji zredukují (=zabijí).

Takže komu kvasí med, šup s ním do mikrovlnky a dobrou chuť. Brrr.

Ivan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24790


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                          
Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

Ivan: >Byl bych opatrnější s doporučením a běžností metody.>

Jsem mizerný v angličtině. To dílo má cca 26 stran. Máš ho?

Potom bychom mohli zapracovat natom, co vlastně vykoumali. Můj mail znáš.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24791


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                             
Ivan Cerny (212.24.152.55) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

GP> To dílo má cca 26 stran. Máš ho?

Nemám. Na tom webu za něj chtějí 32 dolarů + DPH, a tak ho ani mít nebudu ;-)
Asi to u nás bude v nějaké knihovně nebo u potravinářů, ale zas tak moc mě to nezajímá.
I.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24792


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                                
Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

Tak jsem to lustroval a jde vidět, že o indické práce maj zájem i japoci. Našel jsem verzi z r. 2002 a dám ji co nevidět i jako úpravu a odkaz do článku na vindex.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24793


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                                
Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

Ivan:
>Nemám. Na tom webu za něj chtějí 32 dolarů + DPH, a tak ho ani mít nebudu<

Jo a kdo si to dílo prohlíží, tak právě podle jiného webu ušetřil 30 dolarů. viz -
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B6T8J-483SSH4-G-G&_cdi=5088&_user=10&_orig=search&_coverDate=11%2F30%2F2003&_sk=999399998&view=c&wchp=dGLzVlz-zSkWA&md5=4bcf00bf2bc63414b6509a87cdcc5f3a&ie=/sdarticle.pdf

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24794


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                       
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany


je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že
> se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec
> praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u
> konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!

Zdravim
opozdene bych se zeptal, jak presne je to mysleno s tim naucte se pastovat. Ja se vzdy, ale zatim teprve podruhe pokousel o pastovany med a podle me a ohlasu docela uspesne (pravda je ze jsem zadny jiny neochutnal). Jeden kyblik pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote). Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit. Ja stim mam zatim je malou zkusenost a vzdy jsem pospichal ho vcas nalit i kdyz na to v sezone neni vubec cas, takze kazdou praktickou radu jak plnit na podzim a pres zimu bych velice ocenil :-))

Diky

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24958


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                          
Karel (194.138.39.60) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

Jeden kyblik pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote). Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit.
------
Tak to má byť,.... :-) Máš to správně. Stáčet se dá jen do určité chvíle, pak už je konzistentní jak Perla, co se dobře roztírá, skvěle chutná a na rozdíl od ní není tak laciný:-)

Já jsem jednou nestačil jeden pastovaný stočit, a tak jsem jej tou spirálou na vrtačce (NArex, kovová převodovka, 2 stupně) postupně rozvrtěl a tekl. A manželka obsluhovala ventil a já to tam tou spirálou k němu naháněl. Ale to rozočení jsem v 50kg nádobě dělal na několikrát.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24961


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                             
Stonjek (213.151.87.64) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

To, že chladný pastovaný med nejde stáčet je normální a naopak správné. Stačí ho prohřát na 30 stupňů, ještě jednou prohnat hranolem a už se přes střihací ventil stáčí jedna radost. Zrovna před chvílí jsem vylezl z medárny a na 1 g medu 2 hodiny spotřeba času. Jde to o dost pomaleji než s tekutým, ale zatím jsem na nic lepšího nepřišel. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24965


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                                
Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

To je opravdu pomalé a asi i nepohodlné. Každopádně kdyby byly finance navíc tak se na pastování u mne už dávno pracuje. Takže mám pouze takovou otázku zanesenou do svých plánů v dobudoucnu.

Jde v podstatě o jednoduchý stroj, který by plnil linkové - kontiunální kritéria a hlavně to není zapravovačka vzduchu do medu, což je normální u takových míchaček a i šneků, které snižují kvalitu medu, lépeřečeno trvanlivost.

Samozřejmostí takového stroje jsou i nízké energetické nároky (spotřeba el.), které jsou podstatným nákladem rentability hlavně dobudoucna.


.......
R.Stonjek:>Zrovna před chvílí jsem vylezl z medárny a na 1 g medu 2 hodiny spotřeba času. Jde to o dost pomaleji než s tekutým, ale zatím jsem na nic lepšího nepřišel.<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24967


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                                   
Stonjek (213.151.87.64) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

No někdo o voze a někdo o koze. Kolega, zřejmě začínající s pastováním a kterého jsem tak odhadl na max. 15 včelstev se ptal jek ho nejlépe dostat do lahví. Odpověděl jsem a lze tak pohodlně dostat do lahví od 30 kg do několika tun a náklady jsou pouze pořizovací tzn několik stokorun a energie. Naproti tomu úvahy o lince na kontinuální zpracování pastovaného medu, která navíc neexistuje mu jistě výrazným způsobem letos pomohou. V oboru dávkovacích strojů pracuje kamarád a tak jsme trochu kreslili a počítali a také jsme toho dost rychle nechali. Finanční náklady vysoko přesáhly 100 000 kč a to bychom museli zkoušet a předělávat. Je to všechno o počtu včelstev a ekonomice, ale o tom už někdo zajímavě psal asi před měsícem, že zdvojnásobením včelstev dosáhl místo navýšení zisku prodělku. Tak to je. U včel se prostě musí počítat. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24979


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                          
(e-mailem) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

opravdu je nejlepší plnit pokud je ještě částečně tekutý. PAK JIŽ JE TAM PRÁCE A VÝDAJE NAVÍC

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
> Datum: 10.9.2007 15:08:02
> ----------------------------------------
>
> je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že
> > se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec
> > praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u
> > konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!
>
> Zdravim
> opozdene bych se zeptal, jak presne je to mysleno s tim naucte se pastovat. Ja
> se vzdy, ale zatim teprve podruhe pokousel o pastovany med a podle me a ohlasu
> docela uspesne (pravda je ze jsem zadny jiny neochutnal). Jeden kyblik
> pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim
> budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote).
> Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak
> aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale
> o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit. Ja stim mam zatim je
> malou zkusenost a vzdy jsem pospichal ho vcas nalit i kdyz na to v sezone neni
> vubec cas, takze kazdou praktickou radu jak plnit na podzim a pres zimu bych
> velice ocenil :-))
>
> Diky
>
> T.H.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24969


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                             
Kamil (89.24.5.99) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

Já pastovaný řepkový med v květnu, plním do sklenic v srpnu celou nádobu pastovaného medu dám ven a letos při 35 stupních ve stínu to šlo jedna radost, je jasné že při 20 stupních to nejde a hlavně v případě řepkového medu jde někdy doslova o hodiny večer ještě teče a ráho je jak beton.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24975


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka - med bez cukru

med bez cukru. To je stejná blbost jako otázka, proč včelaři dělají ten med tak moc sladký nebo proč se med porodává tak draho když ho včely přece nosí zadarmo To jsou zase výroky lidí které publikovala média

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 16:25:04
> ----------------------------------------
> Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
> zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
> R. Polášek
> ....
> To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
> "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
> přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
> mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
> zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
> dostatečný čas.
> Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
> procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
> jedná o ms nebo o sekundy.
> Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
> kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
> oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
> medu dosáhne vyšší teploty.
> Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
>
> Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
> tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
> velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
> lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
> dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
> cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20045


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Otázka zněla proč ne mikrovlnka Já se také dočítám jen TO NE a to o všech potravinách ale nikde se nedovídám proč a co se tam děje
KDYŽ TO HLEDÁM NA INTERNETU TAK JSOU TAM JEN ROZPORUPLNÉ INFORMACE Z NOVINOVÝCH ČLÁNKŮ

PEPAN

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: M. V?clavek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 10:31:13
> ----------------------------------------
> Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF
> ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu
> vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuťové
> vlastnosti medu ........karamelizuje.
> Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
> Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med
> pasterizovaný ( případně falšovaný ).
> HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto
> uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med
> skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF
> uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
> Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně
> rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,....
> Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
> Nedělejme z léku jed.
> Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> zdravím........M. Václavek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20022


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (84.244.110.98) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Tolik nepřesností (hloupostí) v jednom příspěvku se jen tak nevidí. HMF vzniká i při teplotě 20 st.C a jedovatý není pro člověka (kuchyňská sůl je ostatně taky jed), ale pro včely. 50°C se uvádí z čistě praktických důvodů a není to tak, že nad 50°C se med nějak fatálně zkazí. Je to vše funkcí teploty a času. Co dokáže teplota 20°C za půl roku, to dokáže 50°C za týden (nechytejte mě za slovo, to je pro představu). I "přehřátý" med má pro člověka a jeho zdraví pozitivní význam a tvrdit, že med zahřátý nad 50°C je zcela znehodnocený, je nesmysl. Zrovna tak bych neodsuzoval mikrovlnku. Určitě ohřev v mikrovlnce kvalitě medu nijak nepřidá, ale dělat z toho takové drama nemá smysl. Tímto jsem chtěl hlavně sdělit, že se zbytečně ohřev medu dramatizuje a jsou lidi, co si nedají med ani do horkého čaje. Je to zbytečná obava. Medem si můžete uvařený čaj osladit a o nic nepřijdete.

A není pravda, že med v supermarketech nemá žádnou cenu. Některé medy byly poškozeny, jak zjistila SZPI, ale neplatí to paušálně.

Doporučoval bych příteli Václavkovi, aby si tyhle věci nastudoval a nešířil tady bludy.

A ještě správně je Hydroxymethylfurfural a ne hydroximethylfulfural.
Neútočím na přítele, ale chci "jen pravdu a nic než pravdu".
Eman

M.Václavek napsal:
> Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF
> ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu
> vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuťové
> vlastnosti medu ........karamelizuje.
> Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
> Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med
> pasterizovaný ( případně falšovaný ).
> HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto
> uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med
> skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF
> uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
> Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně
> rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,....
> Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
> Nedělejme z léku jed.
> Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> zdravím........M. Václavek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20032


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Mno mikrovlnama se zvusobuje pohyb molekul vody, pohybem vznika třenía
tření zpusobuje teplo (proto se neohřívá talíř, neobsahuje v sobě vodu,
ohřeje se až od jidla). Jeden ze zákonů o teple říká, že teplejší věci
předávají teplo studenějším. Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
varu. A styk se 100° C uděla s medem co????

Mužete ho dat rovnou vařit na plotnu napřimo vyjde to nastejno.....
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 9:51 AM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> Ono i samotný poučení o medu veřejnosti pomůže, jako potravinář jsem měl
> problémy vysvětlik elektrotechnikovy, že med co se ohřeje v mikrovlnce je
> tak dobrej akorat na zdvyžení cukru v krvi :-)))
> ......
> už to tady bylo před víc jak rokem a ptal jsem se, PROĆ? Myslím, že kromě
> dohadů jsme se k ničemu nedopracovaly. Možná se naše znalosti mezitím
> posunuly.
> Takže otázka: čím škodí ohřev mikrovlnce medu?
> Díky Karel
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20027


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
Madra
.........
Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu (pulsy - střída).
Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je zbytečné diskutovat.
Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo třeba ponornou spirálu, je to asi stejné.
Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20033


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Úroveň mikroohřevů záleží na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky.
Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, že v
potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji už neohřívají.
Představuji si, že mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se
chová podobně jako proud vody rozprašovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo
60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vždy jen na malou část medu a z té
jsou zase většina objemu nevodivé krystaly. Takže v tuhém medu může celý
výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to ještě
nepravidelně rozloženého v mezerách mezi krystaly, Takže klidně nějaká
desetina, setina mililitru roztoku může v desetine setině sekundy schytat
tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, což může od oka stačit na
jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "žilky"
vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami
rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20035


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Nene nemyslím, až se to vaří, ale bodově v tom medu se ta voda ohřeje na
100°C :-))) Pokud se mi med ohřeje na 30°tak mu tu teplotu něco muselo dat a
to voda ktera se musi ohřat tim padem na vyšší teplotu než 30°(tu teplotu
uvadim jako přiklad) a protože tam je voda rozptylena v malem po skupinkach,
tak se ohřeje rych, spiš by se dalo řict že i vysublimuje. To je jako bys
porovnaval jak rychle se ohřeje 1 litr vovy a jeden mililitr.

Ted ohřívám sunar pro svište, přijatelnou teplotu ma tech 120ml cca za 20
vteřin, ale když si ohřivaš vepřo zelo knedlo, tak to trva 3 minuty a to
budou knedlici jakž takž a omačka horka.....
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 5:10 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
> varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
> Madra
> ........
> Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu
> (pulsy - střída).
> Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno
> 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když
> dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je
> zbytečné diskutovat.
> Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo
> třeba
> ponornou spirálu, je to asi stejné.
> Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se
> zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná
> lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
> Karel
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20037


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC. A v Sunaru pro sviště se neničí ty vzácné látky? :-))

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20039


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

mno tam je to cely voda...... :-))) hřeju mu to jen v noci a vyrobce to i
doporučuje :-)))) Stejnak bych byl radši kdyby si manželka uvedomila, že
mliko je pro deti nejlepší přomo ze zdroje :-))))
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 5:56 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC.
> A
> v Sunaru pro sviště se neničí ty vzácné látky? :-))
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20040


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

mliko je pro deti nejlepší přomo ze zdroje :-))))

Zvláště když je i nejlépe balené. Kam se hrabou sklenice a krabice:-)) Obal , to je základ úspěchu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20042


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu