|  | Radim  Polá?ek (e-mailem) --- 6. 4. 2008Re: Stáčení medu?
Já si vůbec nedovedu představit, že v něčem jako topné spirále je zaručeno,že na každém kousku této spirály je hlídaná teplota a ta nepřekročí třeba
 těch 50 st C. Na rozehříváni medu takovou věc nikdy nebudu používat. Možná
 tak ještě na ohřívání cukerného roztoku, aby se cukr rychleji rozpustil,
 případně kdybych potřeboval z nějakého důvodu zvýšit teplotu tekutého medu,
 ale na rozehřívání tuhého medu nikdy. Co se týká bojlerových termostatů, tam
 je hystereze, to je rozdíl mezi teplotou, kdy termostat vypne, protože už je
 moc teplo a teplotou, kdy termostat zapne, protože je už moc zima, v oblasti
 40 - 45 st C typicky tak 5  st C, záleží na kvalite termostatu a na tom, jak
 se počítá s prací termostatu při této teplotě, protože obvyklá pracovní
 teplota bojlerů je mezi 50 - 80 st C. Termostaty pro elektrické trouby budou
 mít tu hysterezi o něco větší.  Co se týká kolísání teploty při regulaci, to
 je poměrně složitý vztah, vedle tepelné setrvačnosti ohřívané hmoty, topného
 telesa a čidla to závisí i na geometrickém uspořádání těchto věcí, na výkonu
 topného tělesa i na tepelných ztrátách, to znamená jak je ten prostor
 izolovaný. Kromě toho  klasické překmity, to znamená zvýšení teploty
 ohřívaného medu nad teplotu nadstavenou na regulátoru se prakticky
 nevyskytují, v topné komoře se teplo z topného tělesa do medu přenáší
 vzduchem, který má minimální tepelnou kapacitu, zatímco nádoba s medem má
 kapacitu mnohem větší. Pokud tedy nemá být teplota vzduchu v komoře vyšší
 než 50 - 60 st C, aby teplota medu hned z vnitřku stěny sudu nepřesáhla 50
 st C, je množství tepla, kterým se v průměru ohřívá sud poměrně malé. Jinak
 řečeno, vzduch se v topné komoře ohřeje z 20 st C na 50 - 60 st C už během
 třeba 15 minut a potom se taková teplota +- řekněme 5 st C  termostatem
 udržuje , ten sepne a vypne třeba co 3 minuty, zatímco průměrná teplota toho
 medu stoupá z třeba 10 st C postupně třeba 40 hodin do teploty nadstavené
 termostatem 50 st C a tam prakticky zůstává, to, že termostat potom co 3
 minuty sepne a vypne se potom projeví v kolísání průměrné teploty medu o
 nějaké 0,01 stupně C.  U medoviny ta přesnost 28 st C přesně na stupeň asi
 taky nebude nutná.
 
 R. Polášek
 
 ----- Original Message -----
 From: "vsusicky" <vsusicky/=/seznam.cz>
 To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
 Sent: Sunday, April 06, 2008 3:58 PM
 Subject: Re: Stáčení medu?
 
 
 > Topnou spirálu nabízí např. Löfelmann za cca 1500,-Kč, ale vlastní
 > zkušenost s tím nemám. Záleží asi i na velikosti sudu (100,200 l). Sám
 jsem
 > měl problém loni, ale šlo o malé množstí tak jsem to zvládl ve vodní
 lázni.
 > Protože stáčím med do platsových nádob na cca 40,-Kg, uvažuji o
 termokomoře
 > ze styroduru s následným využitím pro výrobu medoviny v cca 40l demižonu a
 > nejspíš s využitím topného ventilátoru, který mám k dispozici. Otázkou je
 > požití vhodného termostatu. Termosttay z bojleru mají asi dost velkou
 > tepelnou setrvačnost a pro výrobu medoviny (28°C) bude asi potřebná
 teplota
 > mimo regulovatelný rozsah.
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 28772
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 |