78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Ludva (80.188.217.8) --- 25. 9. 2009
medovina

Potřebuji poradit.Už leta si nakládám medovinu a vždy si skvěle pochutnám. Jen jednou, loni jsem medovinu 50 l stočil při druhém stáčení do plastových kanistrů a nechal v bláhovém domění, že bude jako ve skle. Nebyla, samozřejmě se zřejmě okysličovala a dokvášela. Po zjištění jsem ji ihned stočil do skla. Teď je medovina mírně hořčí než normálně a samozřejmě málo sladká. Lze takovou medovinu ještě nějak napravit? Je stará 2 roky,čirá dalo by se říci stabilní. Další medoviny mám 100l 1 rok starou ve skle ok. diky za radu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 26. 9. 2009
Re: medovina

To, co by mohlo pomoci, tak tomu se říká zcelování. Plast je "teplejší" než sklo a v tom vidím ten problém. V prostředí teplejším jak 15 stupňů jsou potom obrovské rozdíly v chutích a dokvašení. Jak jsem napsal v úvodu, jak zcelováním vín (kvalitní s méně kvalitním) tak také u medoviny to bude to samé. Jde o poměry horší a lepší složky pro zcelování, následné podmínky uchovávání, možnost přidat dalších stabilizačních látek atp.

Pro nejkvalitněji možný průběh kvašení jsou dnes ke koupi nádoby s výměníkem. Pokud je rmut moc teplý, tak se ochlazuje, pokud je podchlazený, tak se přihřívá. Také se musí zvládnout křivka temperace v průběhu kvasu. Pro zjednodušení představy jde o nereznádoby na kterých je napovrchu ze stran je navařena desková nádoba (nebo více)- něco jak přivařený nerez radiátor, nebo dvouplášťové v případě asi nad 5000 litrů.

V případě pro 50l demižony se používá akvarijní František, který se nastaví a jede podle termostatu.

_gp_

.........
Ludva (80.188.217.8) --- 25. 9. 2009
medovina

>Potřebuji poradit.Už leta si nakládám medovinu a vždy si skvěle pochutnám. Jen jednou, loni jsem medovinu 50 l stočil při druhém stáčení do plastových kanistrů a nechal v bláhovém domění, že bude jako ve skle. Nebyla, samozřejmě se zřejmě okysličovala a dokvášela. Po zjištění jsem ji ihned stočil do skla. Teď je medovina mírně hořčí než normálně a samozřejmě málo sladká. Lze takovou medovinu ještě nějak napravit? Je stará 2 roky,čirá dalo by se říci stabilní. Další medoviny mám 100l 1 rok starou ve skle ok. diky za radu.<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 9. 2009
Re: medovina

Zdravím z Budapešti,
nebál bych se experimentu. \záleží na tom, čeho chceš dosáhnout. |Pokud jde o doslazení, zkus na menším množství hmotnost medu, který bude vyhovovat Tvijí chti, pokud je medovina suchá, očekával bych mezi 2-5 kg na 100l. Při tomto doslazení je třeba postupovat, jak byloojiž vícekrát publikováno, zahřát menší množství medoviny a rozpustit v ní celkové množství medu a potom zamícht do medoviny. Musíš počít s opětovným zákalem tak na půl roku, který ovšem chuti nevadí.
Mnoho příjemných chvil s medovinou přeje
Radek Hubač
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ludva <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: medovina
> Datum: 25.9.2009 21:49:05
> ----------------------------------------
> Potřebuji poradit.Už leta si nakládám medovinu a vždy si skvěle pochutnám.
> Jen jednou, loni jsem medovinu 50 l stočil při druhém stáčení do plastových
> kanistrů a nechal v bláhovém domění, že bude jako ve skle. Nebyla,
> samozřejmě se zřejmě okysličovala a dokvášela. Po zjištění jsem ji ihned
> stočil do skla. Teď je medovina mírně hořčí než normálně a samozřejmě málo
> sladká. Lze takovou medovinu ještě nějak napravit? Je stará 2 roky,čirá
> dalo by se říci stabilní. Další medoviny mám 100l 1 rok starou ve skle ok.
> diky za radu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu