78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Čermák K . --- 8. 9. 2003
Re: cukor
Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra. Pouhé uvedení sirupu do varu na krátko vůbec nevadí, ale při delším varu se v něm vytvoří více HMF. I v cukru je malé množství kyselin a pokud bychom tam ještě nějakou kyselinu přidaly, tím více HMF by při vaření vznikalo. V malém množství HMF včelám nevadí, ale při vyšších koncentracích je pro ně jedovatý. Mimochodem - jedovatost každé škodlivé látky je otázka její koncentrace a přijaté (působící) dávky.
K. Čermák
> Článek o nevhodnosti delší dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety ve > Včelařství a to v souvislosti se štěpením sacharózy neboli invertováním na > jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je třeba > kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou desítku > minut, aby rozštěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro zimní > zásoby nebezpečné množství furfuralu ( doufám, že si to pamatuji dobře), > nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky > vyplývalo, že pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně vaří > třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném množství pro > zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní > výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahušťuje odpařováním za > sníženého tlaku tuším okolo 50 - 60 stupňů C. takže tyto škodlivé látky > nevznikají.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3972
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Emanuel Vesely --- 9. 9. 2003
Re: cukor
Na stránce http://www.xs4all.nl/~jtemp/H2O2.html je (prý) jednoduchá metoda testu na nepřehřátý med. Je to založeno na testovacích papírkách na H2 O2 (hydrogen-peroxide testtrips Nr. 10.011 ), používaných v potravinářství.
Nevíte někdo, kde by se to dalo koupit?
a vůbec kde by se daly sehnat lakmusové papírky, případně na test dusičnanů ve vodě.
Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3975
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Bojanovský --- 9. 9. 2003
RE: cukor
Viz Včelařství č. 1/1990, strana 12: Ing. Titěra: Neklidné zimování ". . . Tragické konce mělo použití některých typů krmiv na bázi invertních cukrů. Zejména, když kromě sklonu ke krystalizaci měla krmiva i vysoký obsah jedovatého vedlejšího produktu HMF, který vzniká v cukerných roztocích při dlouhodobém zahřívání v kyselém prostředí. Také přídavek soli nebo tuku je značně škodlivý. . . ." (= citace z článku). A.Bojanovský
-----Original Message----- From: Čermák K. [mailto:beestn.zubri/=/tiscali.cz] Sent: Monday, September 08, 2003 8:37 PM To: Vcelarska konference Subject: Re: cukor Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3982
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan.Jindra --- 10. 9. 2003
Studené krmení
Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu. Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit i s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat?
Diky Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3984
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jaroslav Sedlák --- 10. 9. 2003
Re: Studené krmení
Přidávám do roztoku pár kousků propolisu Jarka
----- Original Message ----- From: "Jan.Jindra" <jan.jindra/=/centrum.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 10, 2003 8:55 AM Subject: Studené krmení
> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý > krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve > třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká > houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu. > Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit i > s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat? > Diky Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3986
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Čermák K . --- 10. 9. 2003
Re: Studené krmení
Především používat čistou pramenitou vodu. Samozřejmě že i mít čisté sklenice - vydesinfikovat třeba Savem (a pak dobře vypláchnout). Není-li k dispozici čistá voda nebo nemáme-li jistotu že je vpořádku, mělo by pomoci dát do každé sklenice pár kapek propolisové tinktúry.
K. Čermák
> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý > krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve > třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká > houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu. > Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit i > s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat? > Diky Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3987
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polásek --- 11. 9. 2003
Re: Studené krmení
> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý
> krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve
> třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká
> houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu.
> Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit
i
> s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat?
> Diky Honza
V prosakovacím krmítku je nad krystaly cukru voda jen trochu obohacená cukrem. To je ideální prostředí pro růst těchto hub. Vedle čistoty a použití propolisu k desinfekci roztoku je možné použít místo nerozpuštěného cukru přímo cukerný roztok nebo použít menší flašky.
Klasické prosakovací krmítko musí včelstvo stihnout vybrat tak do tří dnů, aby se voda nad cukrem nezkazila. Pokud je v noci chladněji, tak pod 15 - 20 st. C, slabší včelstva to už nestihnou.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3991
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Ivan Cerny --- 11. 9. 2003
Re: cukor
Souhlasím s kolegy - je to drsňárna a nepoužívám to jako pravidelnou metodu. Není ale třeba mít strach, včelstva to vždy velmi dobře přestála a na jaře se rozjela jako divá. Ivan
P.S. Zajímavost ke stavění/nestavění: tady http://www.honeybeeworld.com/diary/articles/fdnvsdrawn.htm je namalováno, jak se zmenší výnos medu, když včely musí stavět z mezistěn. Pak holt mají Američani mor skoro všude...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3992
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu