78440
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vaeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vdy vyplnili kolonku "téma".
V případě, e reagujete na některý ji uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle kadého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro kadý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, e budete dbát výe uvedených pokynů.)
Zběné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- --- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu
Vloni jsem se zúčastnil přednášky v Dole na téma výroby medoviny a př. Kamler zdůrazňoval velký význam teploty - Dolské kvasinky vyžadují teplotu určitě nad 25 st.C. Tuším, že doporučoval i využít boxy na ztekucování medu, popř. vyrobit si box z polystyrenu, dovnitř cca 100W žárovku a malý ventilátorek pro rozvedení teplého vzduchu od žárovky v boxu. Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demižony jsem měl "nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem, ale medovina se povedla.
A ještě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvašení - čím sladší je roztok medoviny, tím pomalejší je kvašení.
Zdravím.
Milan VALENTA
----- PŮVODNÍ ZPRÁVA ----- Od: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz> Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Předmět: Re: Kvaení medu Datum: 9.7.2004 - 6:04:02
> Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od > včelaře. Bylo tam > asi od počátku více vody, než má být. > > Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky z > Dolu, v > 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku a > nechce to > kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, že je to > složením > medu. > Eman >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6519
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Emanuel Vesely --- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu
> rozvedení teplého vzduchu od árovky v boxu.
> Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demiony jsem měl
> "nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované
> polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem,
> ale medovina se povedla.
>
> A jetě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvaení - čím
> sladí je roztok medoviny, tím pomalejí je kvaení.
Tak nějak jsem to tuil. Nakopli jste mě a jdu to řeit.
Shrnul bych to: teplota, hustota a sloení roztoku (různé antibakteriální látky). Díky
Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6521
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Vechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu