78434
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Minimální trvanlivost je 2 roky. Uvádí se slovy např.: ,,minimální trvanlivost do roku 2003".
Tonda.
>nemohu nikde najít, kde je uvedeno, jakou má mít med trvanlivost.
Poradíte mi, jakou trvanlivost mám psát na etikety, nebo kde
tento údaj najdu? Dosud jsem prodával med jen známým a nic jsem
na něj nepsal.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9300
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.134) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).
Někde jsem měl křivky závislosti vývoje HMF na čase a teplotě a pamatuju si z toho, že když se med skladuje do teploty 20 C, tak by měl spolehlivě držet podlimitní hodnoty HMF po 3 roky. Pro jistotu se dávají 2 roky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9302
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Trvanlivost potravin při správném skladování je daná. Mléko v teple by se taky vyhodilo za jeden den. Několikrát o medu psala Mgr. Machová ve Včelařství. Málo ho čtete. Opisuji pouze její text trochu zkráceně. ,,Protože med je potravina s delší trvanlivostí než je 18 měsíců, může být trvanlivost označena jen uvedením roku, kdy trvanlivost končí".(Nemusí být den a měsíc.) ,,Med nelze označit,, minimální trvanlivost 2 roky, ale např. u medu vyrobeného v roce 2001 datem: minimální trvanlivost do roku 2003. Ukončení trvanlivosti se rozumí poslední den uvedeného roku".
Způsob skladování býval dán vyhláškou. ,,Nová vyhláška č. 76/2003 Sb. však již způsob skladování neuvádí. Od 1. května 2004 už tedy není nutné způsob skladování na etiketách uvádět". Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná stáří medu ani podle HMF.
Prode ze dvora by podle mne měl odpovídat všem vyhláškám o potravinách. Pouze nemusí být schválená stáčírna aj. Při prodeji na trhu už musí být.
Tonda.
>Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9306
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.135) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.
To nemusí být Tondo pravda.
Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin
Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9308
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Říkal to Kamler na přednášce o medu v Nasavrkách. Psal jsem při správném skladování. Med se má skladovat při teplotě do 25st.C (podle článku Mgr. Machové).
Vyhledal jsem to a jeho slova:,, U medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý. Jinak skladovat do 20st., bez přímého oslunění (zvl. u pastovaného)".
Tonda.
>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.
To nemusí být Tondo pravda.
Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin
Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9313
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.134) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu
>u medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý.
To ale platí i o medu skladovaném při vyšších teplotách a po více než 2 letech. Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý, nebo med z tropických oblastí. Jakým procesem ke vzniku Hmf v medu došlo, to ví jen jeho majitel (možná) a Bůh. To jsou ale jen teorie, pro zákazníka je rozhodující chuť medu. Co mu je platné vědět, že pohankový med je vysoce kvalitní, když mu smrdí. Na rozbor jsem si jednou med dával, ale už mě to při mém prodeji netrápí. Zajímá mě obsah vody a ostatní je dáno včelami, přírodou kolem a hygienou při vytáčení a skladování. Komu jsem prodal med a znal dřív med jen z obchodů, tomu to je hned jasné bez vysvětlování.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9314
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Dotaz byl na etikety a na ni vyznačené minimální trvanlivosti. Snažil jsem se odpovědět co jsem věděl z časopisu Včelařství a obhajoval jsem dobu trvanlivosti z výkladu př. Kamlera. Dál to myslím nemá cenu rozebírat.
To se netýká etikety.
Tonda.
>Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý.....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9316
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu