78268

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 11. 6. 2005
Krystalizace přehřátého medu (10828)

Myslím, že se to nedá ve stupních přesně stanovit. Je to určeno zvýšením
obsahu HMF a snížením aktivity až likvidací enzymů a dalších citlivých látek
obsažených v medu. Jenže to taky závisí na času. Kdo zapomene a nechá med v
tepelné komoře při 50 st C týden, má ten med pravděpodobně více "přehřátý"
než když ho půl hodiny rozehřívá pri 80 st C ve vodě na vařiči.

Takže ta uváděná teplota 40 - 50 st C na rozehřívání medu je spíš daná tím,
že je to nejnižší teplota, při které tuhý med změkne a dá se přelévat,
míchat atd.

Co se týká krystalizace medu, je to dané obsahem vody v medu a poměrem
nejrozšířenějších cukrů v medu glukózy a fruktózy. To se přehřátím nemění
takže teoreticky přehřáty i nepřehřátý med krystalizuje stejně. Jenže
nepřehřátý med i právě vytočený tekutý med obsahují spoustu už tuhých
malinkých krystalků cukrů, na kterých krystalizace medu už jen pokračuje.
Přehřátím medu na vyšší teplotu se všechny drobné krystalky cukrů rozpustí.
Pokud má v takovém medu vůbec začít krystalizace, musí ty drobné krystalky
nejdříve zase vzniknout a to trvá až několik měsiců. Takže přehřátý med
ztuhne taky, je to déle trvá a vypadá to trochu jinak než nepřehřátý.
Šetrně "přehřáté" medy jsou medy v supermarketech, kde potřebují, aby med ze
vzhledových důvodů dlouho vydržel tekutý.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <c>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, June 11, 2005 12:14 PM
Subject: Re:


Dne sobota 11 června 2005 11:57 Radim Polášek napsal(a):
> Petr Lokvenc napsal

> Není pravda. Med znehodnocený přehrátím krystalizuje taky, jen později a
> trochu jinak.
>
> R. Polášek


Dobry den,

a kolik je prosim to prehrati ? Domnival jsem se , ze tak do 40 C, ale kdosi
mi rikal, ze se med rozehriva pri min. 50 C, jinak hned zase skrystalizuje.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jan Cervenka - Re: Krystalizace přehřátého medu
Předchozí:Jan Cervenka - Re:


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu