78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni (47659) (47662)

vmíchat do něho další
cukr, aby vznikl nasycený cukerný roztok.


Cukr je stejně dobrý konzervační prostředek jako sůl.
Kandované ovoce se nekazí ani v létě.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "R. Poláek" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
Datum: 20.10.2010 - 9:29:49

> Záleží, na kolik včelstev to je. Podle mně do
> skutečné zimy určitě ještě
> bude teplé období, kolem poledne 15 st C, v noci
> jen pár stupňů pod nulou,
> za takových podmínek by se mohlo zkrmit v malých
> uteplených sklenicích nebo
> podobných uteplených krmítkách ještě litr dva
> litry na včelstvo během cca
> dvou týdnů bez jakýchkoliv problémů pro včely.
> Záleží i na uteplení, včely
> musí být hodně uteplené. Šlo by zkrmit i víc, ale
> pravděpodobně by to už
> včely oslabilo.
> V takovém případě by podle mně stačilo zbytky ze
> sklenic slít, pokud tam je
> ještě pevný cukr, roztok zahřát tak, aby se cukr
> všechen rozpustil a
> vmíchat na každý litr roztoku několik kapek
> koncentrovaného roztoku
> propolisu v lihu. Barel s cukrem dát potom někde k
> severní stěně baráku,
> kde nesvítí slunce a počkat na oteplení.
>
> Druhá možnost je počkat a cukr zkrmit opatrně na
> jaře. Tam si nejsem
> stoprocentně jistý výdrží roztoku, ale
> předpokládám, že by mělo stačit to
> slití zbytků do jednoho prakticky plného barelu,
> rozpuštění nerozpuštěných
> zbytků, konzervace propolisem a vystavení toho
> roztoku v chladu venku. Chce
> to asi nějakou občasnou kontrolu a pokud to vypadá
> podezřele, přidání
> dalšího propolisového roztoku. Podezřelý roztok je
> potom dobré před krmením
> podle mně krátce převařit, aby včelky nepřišly do
> kontaktu s živými
> bakteriemi z roztoku.
>
> Pokud by cukr měl vydržet až do teplého období, na
> třeba krmení oddělků v
> květnu a červnu nebo dokonce na krmení na zimu na
> příští rok, bylo by podle
> mně třeba roztok zahřát na takových 40 - 50 st C a
> vmíchat do něho další
> cukr, co se v něm rozpustí a ještě co silnější
> vrstva zůstane na dně, aby
> vznikl nasycený cukerný roztok. Takový
> koncentrovaný roztok cukru by se
> neměl nijak zvlášť kazit ani přes léto, zvláště
> když se tomu ještě pomůže
> propolisem. Aspoň co mně občas zůstaly ve flaškách
> nebo v kanystrech zbytky
> pevného cukru a roztoku, většinou jsou použitelné
> ke krmení další rok, buď
> je přímo přimíchávám k novému cukernému roztoku,
> naliji na ně vařící vodu
> nebo pokud vypadají podezřele, před přimícháním je
> rovnou převařuji. Pokud
> v zbytku roztoku není na dně žádný nerozpuštěný
> cukr, občas se stane, že
> veškerý rozpuštěný cukr je za ten necelý rok
> skladování jakýmisi
> potvůrkami přeměněn na něco jiného , rosol nebo
> jiný hnus, potom by to ani
> po převaření včely nebraly a takové zbytky se musí
> vylít.
>
> Síření nebo jiná konzervace je dobrý nápad, ale
> musí být jasné, že to
> nebude vadit včelám, doporučil bych konzultaci ve
> VUVČ v Dole.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47665


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pavel Zajicek - Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
Předchozí:Tomáš Skála - odstranění divokého včelstva


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu