78255

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă????lÄ???Ä??Ă??nek ? superprohnileEU?

Dík za radu . Dobrý Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>

Datum: 18. 9. 2013

Předmět: Re: Zajímavý Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?


""Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu

starého

asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to

neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu

. Poradte vašimi názory. Standa"

Moje zkušenosti se starými medy jsou takové, že pokud je dobře uskladněný ,

tuhý, mívá potom často velice zajímavou a dobrou chuť. Je potom velice

vhodný na slazení třeba černého čaje nebo na výrobu medových limonád anebo

zkvašených nápojů, kde jeho chuť vynikne. Ať už medoviny za studena anebo

všelijakých kvasů.

Pokud je tekutý, je to horší, i když je vizuálně v pořádku, chytá často

všelijakou pachuť, jakoby mentolovou nebo podobnou jakoby chemickou. Záleží

na míře té chuti, pořád se ještě může hodit jako pekařský med nebo na

výrobu medoviny převařením.

Doporučil bych med rozehřát, sklenice se znatelně horším medem třeba

vyřadit, zbytek po rozehřátí sjednotit a potom se uvidí.

Pokud ta chuť bude dobrá, prodat či využít jako archívní med, pokud horší,

prodat či využít jako ten pekařský med atd.

Včelám na krmení na zimu určitě ne. Maximálně tak na podněcování přes léto.

Mizerný med použít tak do kvasu na pálenku a úplně hnusná medová hmota se

mně kdysi osvědčila v množství pár procent jako zchucující příměs do

vařeného krmení - šrotu pro slepice."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62370


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:vcelka1978 - Re: registraÄ?nĂ­ pokladny
Předchozí:Josef.Mensik - Re: Radim spravne Ä?Ä?






Klikněte sem pro nápovědu