78272

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 21. 11. 2013
Re: Dokrmení včelstev (62829)

Chyba podle mně byla udělána už v červenci srpnu, kdy odhaduji, že i přes snůšku některé včely měly nedostatek sladiny pro výchovu zimní generace a bylym tak na zimní krmení slabé. Když pominu oslabení způsobené varoázou. Při srpnových a zářijových nízkých nočních teplotách nedokázaly potom udržet v těch vewlkoobjemových krmítkách dostetčně vysokou teplotu cukru, aby ho včely odebíraly. Po cca 3 - 4 dnech se neodebraný roztok zkazil a bylo hotovo.

Smysluplné vidím 3 kroky.

1 Když bude jasno, teplo a teplý jižní vzduch, prohlídka a uspořádání včelstev. termín tak do prosince do začátku skutečných trvalých mrazů.
2. vyrobit či zadat výrobu rámů pro usnandnění podněcování včelstev co nejdřív v předjaří medocukrovým těstem.
3. Modlit se, aby počasí v zimě bylo takové, aby včelky spotřebovaly co nejméně zásob a skutečné předjaří, kdy už je možné bez následků podněcovat medocukrovým těstem , přišlo brzo.

K bodu 1. je třeba identifikovat včelstva, které mají zásob dost a do kterých není třeba zasahovat - které se i geneticky nejspíš hodí na další množení.
U ostatních včelstev je třeba oddělit ty vhodné pro přezimování, kde je třeba minimálně přeházet plásty,vybrat z "dráhy" zimního chumáče plásty s málo zásobmi vybrané podzimním plodováním a nahradit je plásty z krajů úlu s více zásobami.
od včelstev, která jsou už pro přezimování příliš slabá nebo úplně bez zásob, ty je třeba zrušit a jejich zásoby použít k doplnění zásob ostatních včelstev.

Co se týká krmení pozde na podzim, pro inspiraci uvádím :
http://www.vcelarskenoviny.cz/vcelarska-praxe/29-pozdni-krmeni-vcelstev.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jan Cervenka - Re: Vosy
Předchozí:R. Polďż˝ek - Re: Vosy


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu