78272

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



gupa (93.92.52.23) --- 19. 12. 2023
Re: Označeni medu (77706) (77707)

Jen jsem chtěl sdělit, že výrobci medů jsou zatím a dlouhodobě minimálně dva kroky před aktuálním stavem.

Ještě odkaz na ten příběh s rozbory USA medů.

https://mailchi.mp/dadant.com/december-12-2023-tests-prove-most-store-honey-is-pure-honey

Testy ukazují, že med z většiny obchodů je čistý med
Tinley Park, IL: Od prvního zveřejnění v roce 2011 se v médiích objevil článek naznačující, že med z většiny obchodů není ve skutečnosti med, bez jakýchkoli skutečných podpůrných důkazů nebo kritického zkoumání.1 Toto tvrzení bylo podstatně vyvráceno v článku publikovaném později v roce 2011.2 V tomto roce RQA Inc. , na základě smlouvy s klientem v odvětví medu, provedla jeden z nejobsáhlejších průzkumů maloobchodního medu publikovaných ve Spojených státech.

Společnost RQA, založená v roce 1989, je světovým lídrem v poskytování poradenství, školení a služeb v oblasti zajišťování kvality a bezpečnosti potravin pro potravinářský a nápojový průmysl. RQA nabízí maloobchodní audity kvality, vyšetřování padělků, vzorky spotřebitelských stížností a získávání produktů, krizové plánování a řízení, inspekci a nápravu, forenzní vyšetřování kontaminantů a stahování produktů z trhu.

Návrh průzkumu
Cílem průzkumu bylo shromáždit vzorky maloobchodních značek medu na celém trhu v USA a podrobit tyto vzorky nejsofistikovanějšímu testování pravosti, které je dnes na trhu k dispozici. Vzorky byly odebrány přímo z regálů maloobchodních prodejen na 11 trzích: Arkansas, Kalifornie, New York, Texas, Washington, Florida, Connecticut, Georgia, Louisiana, New Jersey a Pensylvánie. Výběr těchto prodejen byl založen jak na geografické poloze, na zdroji z celých USA, tak na objemech prodeje, na výběru míst, kde se prodává velké množství medu. Celkem bylo odebráno 74 vzorků reprezentujících 11 různých značek. Dohromady tyto značky představují 40 milionů liber z maloobchodního trhu s medem o objemu 82 milionů liber, jak uvádí IRI, služba sběru dat pro maloobchodní potravinářský průmysl. Jako nezávislá třetí strana mohla RQA shromažďovat a odesílat vzorky bez zaujatosti vůči jakékoli konkrétní značce a mohla zaslepit laboratoře vůči identitě značky, aby se zajistilo, že během následné analýzy nebude uplatněna žádná zaujatost.

Sběr vzorků. a analýza
Jakmile byly zakoupené vzorky shromážděny zástupci RQA v terénu, byla jim přidělena náhodná identifikační čísla a převedeny do jednotných nádob na vzorky k odeslání a analýze. Anonymizované vzorky byly odeslány do laboratoře Eurofins v Německu, známé jako jedna z nejlepších laboratoří na testování pravosti medu na světě. Odeslané vzorky byly testovány pomocí tří sofistikovaných analytických metod, které Eurofins rády nazývají svůj SOTA nebo testovací balíček State of the Art. Použité metody byly metoda 13C stabilního uhlíkového izotopového poměru spárovaná s kapalinovým chromatografem nebo EA/LC-IRMS, H1 profilování nukleární magnetické rezonance nebo NMR a kapalinová chromatografie-analýza hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením nebo HRMS. Úplný popis těchto metod lze nalézt jako užitečné FAQ na webu National Honey Board na adrese htps://honey.com/images/files/NHB-Honey-Testing-FAQs.pdf .

Tyto metody v kombinaci představují nejnovější a nejsofistikovanější nástroje pro detekci přídavku nemedových cukrových sirupů, které mohly být přidány do vzorku předpokládaného čistého medu. Každá z těchto metod má určitou oblast specifičnosti, která dokáže detekovat určité typy falšování cukru nebo sirupu v medu. Tento třítestový přístup byl schválen většinou smluvních laboratoří, které obsluhují medový průmysl i průmyslové obchodní organizace.

„Metoda SOTA aplikovaná společností Eurofins Food Integrity Control Services GmbH nabízí to nejlepší dnes na trhu dostupná kombinace pro komplexní vyhodnocení neznámého vzorku medu k odhalení falšování medu sirupy, ať už z krmení včel nebo úmyslného EMA (ekonomicky motivované falšování). I když jako vědci nikdy nemůžeme tvrdit, že jakákoli metoda nebo kombinace metod odhalí 100 % veškerého falšování, tato kombinace představuje významné zlepšení oproti minulým metodám a poskytuje vysoký stupeň jistoty. Pokud vzorek projde panelem testů SOTA, pravděpodobnost falšování je velmi malá.“ Christof Kunert, Eurofins Food Integrity Control Services GmbH, Ritterhude (nedaleko Brém), Německo.

Výsledky< a i=3>Ze 74 vzorků od 11 značek prošlo 70 všemi třemi pokročilými testovacími metodami. Ze čtyř vzorků, které propadly testování, byly všechny zabaleny jedním výrobcem a představovaly jednu značku. Úplné podrobnosti o těchto výsledcích lze nalézt na (htps://www.rqa-inc.com/honey/Honey-Survey-Results.html), přičemž konkrétní názvy značek byly odstraněny. Co dalšího jsme se dozvěděli?Kromě testování na přidání cukerných sirupů byly vzorky také hodnoceny na přítomnost pylu a porovnávány s tvrzeními na označení. Zatímco přítomnost nebo nepřítomnost pylu není určujícím faktorem, pokud jde o pravost, vidíme zvýšený počet produktů, které prohlašují, že jsou syrové nebo nefiltrované. Produkty s takovými tvrzeními by následně měly mít ve vzorku plný pyl, i když je třeba poznamenat, že neobsahování pylu při uvádění tohoto tvrzení není porušením zákona, protože FDA nestanovila žádné zvláštní nařízení, pokud jde o pyl. .







Ze 74 vzorků pět neobsahovalo pyl a u dalších čtyř bylo zjištěno, že mají pyl, ale v nízkých koncentracích. Z těchto pěti vzorků, které neobsahovaly pyl, žádný z nich netvrdil, že je syrový nebo nefiltrovaný. Dva z pěti deklarovali med jako „Jetelový med“, ale bez pylu to nebylo možné definitivně potvrdit, zbývající tři uvedly jako květinový zdroj divoký květ. Zatímco článek z roku 2011 zjistil, že 70 % vzorků z obchodů neobsahuje pyl, 89 % vzorků ze studie z roku 2023 obsahovalo pyl. Toto je významný posun v tom, co bylo kdysi převládajícím stylem prezentace filtrovaného medu popsaného USDA. Pravděpodobně kvůli spotřebitelské preferenci medu, který obsahuje pyl, se zdá, že většina medu na maloobchodním regálu je v rozporu s tímto očekáváním.

Závěr
V rozporu s tvrzením v článku z roku 2011 že med ve většině obchodů není med, tento průzkum naznačuje opak; Bylo zjištěno, že 95 % vzorků odebraných pro tento průzkum byl čistý med. Z 11 značek bylo zjištěno, že 10 prodává pouze 100% čistý med. Jedna značka, která neprošla testováním, představovala osm z celkového počtu odebraných vzorků, z nichž čtyři neprošly testováním HRMS.
_____________________________________________________
1 Testy ukazují, že většina obchodů Honey Isn't Honey; Andrew Schneider, Food Safety News, 7. listopadu 2011
2 Uklidněte se, přátelé. It Really Is Honey After All, Dan Charles, The Salt, 25. listopadu 20118:00 ET

Děkujeme National Honey Board za sdílení tohoto příběhu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 77708


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R.Polášek - Re: Zimní prolet
Předchozí:gupa - Re: Označeni medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu