78159

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

pavel (82.100.0.70) --- 18. 2. 2012
kvasinky do medoviny

Dobrý den vážení přátelé včelaři,jaké jsou nejlepší kvasinky na výrobu medoviny? Já používám dolské hluboko prokvášející a nějak moc to nekvasí,jen to trochu šumí a to jak za tepla tak i za studena.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56038


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 18. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

Kvasinky Power, které jsem pro medovinu vyselektoval. Dodává www.schimanski.cz, distribuují včelařské prodejny. stačí teplota kolem 21 st.C
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: pavel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: kvasinky do medoviny
> Datum: 18.2.2012 14:06:31
> ----------------------------------------
> Dobrý den vážení přátelé včelaři,jaké jsou nejlepší kvasinky na výrobu
> medoviny? Já používám dolské hluboko prokvášející a nějak moc to
> nekvasí,jen to trochu šumí a to jak za tepla tak i za studena.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56039


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 18. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

"Já používám dolské hluboko prokvášející a nějak moc to nekvasí,jen to trochu šumí a to jak za tepla tak i za studena."

Z kvasinek se udělá zákvas a teprve až je jasné, že ten zákvas začíná bouřlivě kvasit, připravuje se medovina. Takže když kvasinky selžou, vyhazuje se pouze takových půl - 2 litry či kolik se rozdělá zákvasu.
Když už je celý demižón několik dnů připravený a nic nekvasí, i kdyby se to napravilo, kvalita jde s každám dnem dolů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56040


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(93.153.100.211) --- 20. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

Zdravím,
já zkoušel medovinu letos poprvé. Měl jsem hodně medu s víčky a taky několik rámků s melicitózním medem. Použil jsem Dolské kvasinky z včelařské prodejny (dle zeleného návodu - a až později jsem zjistil, že to nebyly ty hlubokoprokvášecí, protože jsem později kupoval ještě jedny a na těch bylo přímo napsáno hluboko... a měly žlutou barvu návodu, tak buď došla barva nebo jsou jiné), ale i přesto to kvasilo, jak divé. Ale výsledek nebyl pitelný, asi díky tomu máchání rámků a asi i pylu to mělo ve finále divný "čmuch". Bylo cítit, že cukr zkvasil v alkohol, ale mělo to "pivní ocas"....myslel jsem, že to poletí do kanálu, ale nakonec to proletělo kotlem a práce byla zúročena ;-) R

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56065


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 21. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

"já zkoušel medovinu letos poprvé. Měl jsem hodně medu s víčky a taky několik rámků s melicitózním medem. Použil jsem Dolské kvasinky z včelařské prodejny (dle zeleného návodu - a až později jsem zjistil, že to nebyly ty hlubokoprokvášecí, protože jsem později kupoval ještě jedny a na těch bylo přímo napsáno hluboko... a měly žlutou barvu návodu, tak buď došla barva nebo jsou jiné), ale i přesto to kvasilo, jak divé. Ale výsledek nebyl pitelný, asi díky tomu máchání rámků a asi i pylu to mělo ve finále divný "čmuch". Bylo cítit, že cukr zkvasil v alkohol, ale mělo to "pivní ocas"....myslel jsem, že to poletí do kanálu, ale nakonec to proletělo kotlem a práce byla zúročena"

No když se dá kvasit hnus, tak po kvašení bude výsledek jen trochu menší hnus. Kvašení tu chuť akorát trochu otupí a rozestře. Roztok na kvašení medoviny musí být sám o sobě pitelný, maximálně jen s trochou nežádoucí příchutě. Totéž vlastně platí i na pálenku, akorát tam je ten posun chuti k lepšímu po vypálení podstatně výraznější.

Nějaké výluhy plástů nebo oškrábaného voští s melecitózním medem bych asi potřebovaly minimálně převařit a vznikající pěnu sebrat anebo přímo trochu vyčistit bílkem z vajíčka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56071


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R (82.209.15.93) --- 21. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

...no byl to spíš experiment, zda to půjde, než očekávání nějakého zázraku a chuťového požitku ;-) Převařoval jsem to a pěnu sbíral, ale bylo mi jasné, že kdyby to bylo z čistého medu, bylo by to úplně o něčem jiném. Kdyby ty melicitózní rámky byly všechny aspoň na panenském díle, ale byly tam právě i některé tmavé a i s pylem, proto asi ten čmuch.....ale hlavně jsem potřeboval získat vosk z těch plných betonových rámků...ta nepovedená medovina byl jen vedlejší produkt ;-) .... i když prolet kotlem to ve finále zachránil ;-)
R

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56078


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu